Miten sinä vietät Johannes Kastajan päivää?

Juhannuksena vietetään Johannes Kastajan juhlapäivää, Ja se tunnetaan itse asiassa todella paljon paremmin juhannuksena. Harva muistaa saunaa lämmittäessään tai kokkoa sytyttäessään, että nythän on Johannes Kastajan syntymäjuhla. Puoli vuotta myöhemmin vietettävä joulu sen sijaan tiedostetaan universaalisti Johanneksen pikkuserkun syntymäjuhlaksi.

Miten sinä vietät Johannes Kastajan päivää? | Hartaus | Kotiseutulainen

Kyllähän Johannes kuitenkin on oman juhlansa arvoinen. Johannes oli sentään Jeesuksen edelläkävijä, hän opetti Jumalan valtakunnasta ja kastoi ihmisiä jo ennen kuin Jeesus aloitti toimintansa. Johanneksen erityinen tehtävä olikin valmistaa ennalta Jeesuksen toiminnalle tietä – ja suomalaista sanontaa mukaillen, hyvin valmisteltu on puoliksi tehty. Johanneksella oli myös seuraajia, ja osa Jeesuksen oppilaista olikin ollut alun perin jo Johanneksen opetuslapsia. Ja mikä tärkeintä, Johanneksella oli kunniatehtävä olla Jeesuksen kasteen toimittaja. Ilman Johannesta Jeesuksen elämän tärkeä avainkohta olisikin ollut aivan toisenlainen. Johanneksen muistamiseen ja juhlistamiseen onkin siis monta hyvää syytä.

Vaikka joulu on juhannusta paremmin tunnettu kristillisestä merkityksestään, molempia juhlapyhiä kuitenkin yhdistää vakiintuneiden juhlaperinteiden pitkä historia. Juhannuksen perinteiden juuret ovat kuitenkin useimmiten maallista tai muinaisiin uskomuksiin viittaavaa alkuperää. Johannesta voisi silti muistaa juhannuksen vieton lomassa. Ehkä saunan jälkeen höyryävänä järveen pulahtaminen voisi muistuttaa vähän Jeesuksen kasteesta? Evankeliumin mukaan Johanneksen ruokavalioon kuuluivat tunnetusti villimehiläisten hunaja ja heinäsirkat. Ekologisesti kestävää ruokakulttuuria tukisi hyönteisruoan hyödyntäminen, joten miten olisi hunajalla marinoidut sirkat lisukkeena grilliherkkujen kylkeen?

Vietät juhannusta sitten miten tahansa, Johannes on juhlansa ansainnut!

Esa-Pekka Helanne
Kirjoittaja on seurakuntapappi, aviomies ja optimisti

Aiheeseen liittyviä juttuja