Forssan kansainvälisen koiranäyttelyn osallistujamäärä yllätti järjestäjät positiivisesti

Lounais-Hämeen Kennelkerho ry:n näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Riitta-Maija Liikanen on mukana järjestämässä 27-28.8.2022 pidettävää Forssan kansainvälistä kaikkien rotujen koiranäyttelyä. Näyttely paikkana on Pilvenmäen ravirata ja tapahtumaan ei ole yleisölle pääsymaksua, ainoastaan viiden euron parkkimaksu. Koirien arvostelu alkaa lauantaina ja sunnuntaina kello yhdeksän.

Kerttu, Klara ja Helinä omistajansa Riitta-Maija Liikasen kanssa. Kerttu on perheen menestyjä, se on 11. sijalla Kennelliiton veteraanien listalla.

Kerttu, Klara ja Helinä omistajansa Riitta-Maija Liikasen kanssa. Kerttu on perheen menestyjä, se on 11. sijalla Kennelliiton veteraanien listalla.

– Olen ollut ensimmäisen kerran järjestämässä Forssaan koiranäyttelyä vuonna 1984 ja sen jälkeen joka toinen tai kolmas vuosi. Tämän vuoden koiranäyttelyyn on ilmoitettu 3 388 koiraa ja saman verran on odotettavissa koirien omistajia ja yleisöä. Osallistujien määrä yllätti, koska aikaisemmin on ollut mukana noin 1 700-2 000 koiraa, näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Riitta-Maija Liikanen kertoo.

Kysyttäessä, mistä suuri osallistujamäärä johtuu, Riitta-Maija Liikanen arvioi:

 – Koronan aikana on syntynyt paljon pentuja, jotka eivät ole vielä päässeet näyttelyyn. Forssan kansainvälisellä koiranäyttelyllä on keskeinen sijainti, sopivat tuomarit ja kohtuullinen osallistumismaksu.

Kansainväliset tuomarit

Tuomareita tapahtumaan on tulossa kahdeksasta eri maasta: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Portugali, Puola, Kroatia ja Serbia. 

 – Odotin vielä viime viikolla yhdeltä tuomarilta vastausta Italiasta, odotettua suurempi osallistujamäärä kasvatti tuomareiden tarvetta. Näyttelyssä yksi tuomari arvioi yleensä noin 80 koiraa. Maksimissaan tuomari saa arvioida 100 koiraa näyttelyä kohden, Riitta-Maija Liikanen selventää ja jatkaa.

– Haasteena on, että kansainvälisessä näyttelyssä tuomari saa arvostella tiettyä rotua vain kerran vuodessa, kansalliset kisat ovat sitten eri asia. Osallistujia on tulossa eri puolelta Suomea, Ruotsista ja eri Euroopan maista. 

Kansainvälisessä näyttelyssä voi saada kansainvälisen sertifikaatin eli CACIBIN. Kun koiralla on neljä CACIBia kolmesta eri maasta ja kolmelta eri tuomarilta, siitä tulee kansainvälinen valio. 

Näyttelypäivä on koiralle herkuttelupäivä

Itse Riitta-Maija Liikanen on innostunut koiranäyttelyistä 14-vuotiaana, saatuaan ensimmäisen koiransa. Sen myötä hän aktivoitui myös yhdistys- ja näyttelytoimintaan vapaaehtoiseksi. Liikasen toimintaan on innostanut mukaan uudet tuttavuudet  ja ystävät sekä kansainvälinen verkosto.

– Olen itse jäävi osallistumaan Forssan kansainväliseen koiranäyttelyyn, koska minä järjestän tapahtumalle tuomarit. Osallistun sitä ennen näyttelyyn Lappeenrannassa ja myöhemmin Helsingissä, Riitta-Maija Liikanen toteaa.

Hän naurahtaa ja kertoo:

– Minun koirat nukahtavat näyttelyssä, trimmatessa ja kammatessa. Ne nauttivat siitä. Ne lähtevät innolla mukaan ja näyttelypäivä on niiden herkuttelupäivä. Ennen lapsemme kulkivat mukana näyttelyissä. Meidän Ville voitti Junior handler – SM kilpailut 2001. Sen myötä olimme Englannissa mukana Junior handler – MM- kilpailussa.

Forssan tapahtumassa on lauantaina puolilta päivin Junior handler -osakilpailu. Junior viittaa, että esittelijät ovat 10-17 – vuotiaita nuoria.

Näyttelyssä menestyy reipas ja iloinen koira

Jos osallistuminen koiranäyttelyihin kiinnostaa, on hyvä aloittaa osallistumalla oman paikkakunnan näyttelykoulutukseen ja kerätä kokemusta epävirallisista match show tapahtumista. 

Ne ovat leikkimielisiä koiranäyttelyitä, joihin voi osallistua myös sekarotuiset koirat. Koiran luonne vaikuttaa siihen, onko siitä näyttelyihin ja onko sillä halua esiintyä. 

Näyttelyt eivät sovi esimerkiksi aroille koirille. Koiran tulee kyetä kävelemään näyttelykehässä, osata seistä pöydällä, antaa koskea ja tutkia hampaat. 

Riitta-Maija Liikasen koirat ovat melkein kaikki olleet omia kasvatteja ja kaikki kansainvälisiä valioita.

Yleisön on hyvä muistaa koiranäyttelyssä, kysyä omistajalta lupa ennen kuin koskee näyttelyyn osallistuviin koiriin, silittäminen voi juuri ennen esittelyä haitata trimmausta.

Tervetuloa Forssaan!

Näyttelypaikka: Pilvenmäen ravirata. Osoite: Pilvenmäentie 7, Forssa. www.showlink.fi/shows/forssa2022/

Lauantaina 27.8. arvostellaan FCI:n ryhmät 1, 4, 7, 9, 10

FCI 1 – Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat)

FCI 4 – Mäyräkoirat

FCI 7 – Kanakoirat

FCI 9 – Seurakoirat ja kääpiökoirat

FCI 10 – Vinttikoirat

Sunnuntaina 28.8. arvostellaan FCI:n ryhmät 2, 3, 5, 6, 8

FCI 2 – Pinserit, snautserit, molossityypiset ja sveitsinpaimenkoirat

FCI 3 – Terrierit

FCI 5 – Pystykorvat ja alkukantaiset koirat

FCI 6 – Ajavat ja jäljestävät koirat

FCI 8 – Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat

Näyttelyssä arvostellaan myös pennut (7kk – alle 9kk).

Junior Handler -kilpailu vain sunnuntaina. Kilpailu on Etelä-Hämeen Kennelpiirin piirinmestaruuskilpailu ja SM-osakilpailu.

Arvostelu alkaa klo 9.

Järjestäjät: Lounais-Hämeen Kennelkerho, Forssan Metsästysseura, Forssan Palveluskoirat

Teksti Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja