Mistään riippumatonta yhdenvertaisuutta

Evankeliumi on ilosanoma myös elämässään pärjääville.

Mistään riippumatonta yhdenvertaisuutta | Hartaus | Kotiseutulainen

Jos tänä päivänä kysytään keskimääräiseltä kaduntallaajalta, mitä hän  tietää Jeesuksesta, hän todennäköisesti osaa mainita ihmeet ja Jeesuksen teot heikommassa asemassa olevien puolustamiseksi.  Ja sitähän Jeesuksen toiminta pääosin olikin. 

Tämän päivän evankeliumiteksti eroaa kuitenkin minusta oleellisella  tavalla monista muista Jeesuksen ihmeteoista. Tänään päivän evankeliumiteksti sijoittuu Jeesuksen julkisen toiminnan alkuvaiheeseen ja kyseessä onyksi Jeesuksen tunnetuimmista ihmeteoista – Kaanaan häät. Jeesus pelastaa tunnetusti juhlien isäntäväen, joka on varautunut juhlaan alimitoitetuilla viinitarjoiluilla. 

Kaanaan häät ovat esimerkki siitä, kuinka Jeesus ei toiminut vain kaikkein heikoimpien tai syrjityimpien keskuudessa. Jeesus auttoi isäntäväkeä myös häissä, joissa ihmisillä oli todennäköisesti hauskaa ja asiat elämässään suhteellisen kunnossa. 

Kristinuskon sanoma armosta, pelastuksesta ja ihmisten taustasta riippumattomasta yhdenvertaisuudesta ovat erityisesti heikommassa osassa olevien nostamiseksi. Mutta se ei tarkoita, että Jumalan rakkaudesta osaksi pääsemiseksi tarvitsisi olla köyhä, sairas tai muuten huonossa osassa.  Jumalan rakkaus ja armo on  myös niille tavallisille ihmisille, joiden ongelmat voivat olla tarjoilujen loppuminen ystäviä kestitessä tai aivan tavallisissa arjen haasteissa. 

On totta, että Jeesuksen sanat kehottavat ihmisiä tasaamaan omasta hyvästä niille, joilla on vähemmän. Se ei tee silti tyhjäksi, että Jumala haluaa saman armon ja rakkauden myös sille, jolla on enemmän omastaan jaettavaksi.  

Esa-Pekka Helanne  
Kirjoittaja on seurakuntapappi Kotka-Kymin seurakunnasta, aviomies ja optimisti  

Aiheeseen liittyviä juttuja