Kun Forssassa tilaisuus tarjoutuu, unelmista tehdään totta

Haastattelimme kolmea eri ravintola-alan yrittäjää Forssassa ja jokaista heistä yhdistää tahto tehdä unelmistaan totta, kun siihen tarjotaan mahdollisuus. Yrittäjät nauttivat kohtaamisista asiakkaiden kanssa.

people having a toast

Makunautintoja ja kohtaamisia vanhassa tekstiiliteollisuusmiljöössä

Piipputerassin (Wahreninkatu 11) yrittäjä Tomi Tervomaa kaataa hanasta olutta, palvelee asiakkaita iloisena ja nauraen vastaa siinä lomassa haastattelun kysymyksiin. Terassilla vanhan piipun ja tekstiiliteollisuusmiljöön sydämessä asiakkaat nauttivat kesän lämmöstä, hyvästä juomasta ja ruoasta.

Kun Forssassa tilaisuus tarjoutuu, unelmista tehdään totta | Ruoka | Kotiseutulainen
Tomi Tervomaalle asiakkaiden kohtaaminen se työn suola, jonka vuoksi työtä tehdään.

Mikä on Piipputerassin vetovoima?

– Meillä on toimiva menu ja hyvä ruoka, rento ja persoonallinen palvelu ja meitä ympäröi kaunis miljöö, Tomi Tervomaa kuvailee Piipputerassia.

Mikä on talon erikoisuus?

– Menun bravuuriruoka on pinsa eli pizzaleipä, jota ei saa muualta ja tämän kesän suosituin uutuus on kuhaburger.

Mistä kaikki sai alkunsa?

 – Olin ennen vähemmistöosakkaana ravintolassa Turussa, myin osuuteni ja puoli vuotta mietin, mitä seuraavaksi. Kun sitten kuulin, että Forssan Kehräämöllä oli tila vapaana, tartuin tilaisuuteen. Kesä 2018 oli Piipputerassin ensimmäinen kesä.

Millainen tarina on ravintolan nimellä?

– Nimi ravintolalle oli heti alussa itsestäänselvyys, sijaitsemme vanhan piipun kupeessa ja logoon oltiin heti suunnittelemassa piippua. Alussa olimme myös kirjaston tiloissa, koska halusimme ravintolalle säännöllistä toimintaa. Kun tilausravintola Vanha Värjäri tilana vapautui, siirryimme kirjastolta siihen ahtauden johdosta.

Mitä palveluita toimintaanne kuuluu?

– Osakeyhtiöön kuuluu Piipputerassi, tilausravintola Vanha Värjäri ja meillä on myös anniskeluoikeudet jäähallin makasiinissa pelien aikana sekä messuravintola esim. Heinämessuilla.

Mikä innosti alalle?

– Olen toiminut yökerhossa, kantapubissa ja ravintolassa, asiakkaat ovat erilaisia, mutta ihmisten kohtaaminen on se työn suola.

Mitä muuta Piipputerassi tarjoaa asiakkailleen?

– Meillä on perjantai-iltaisin elävää musiikkia. Muusikot ovat paikallisia eli Forssasta ja lähialueelta.

Miten itse rentoudut kesällä työn ohessa?

 – Itse rentoudun Pyhäjärven rannalla ja golfin parissa, suosikki kohteeni Suomessa on Hämeenlinnan Linna Golf.

Hyvä maku ja tuoreet raaka-aineet

Savannan (Kauppakatu 19) yrittäjä Gökhan Aksoy saapuu keittiön puolelta kättelemään tyytyväistä asiakasta, joka haluaa henkilökohtaisesti kiittää hyvästä ruoasta. Tämän jälkeen hän kiirehtii hyvän tuulisena haastatteluun.

 – Asiakkaat ja heidän palaute lämmittävät minun sydäntäni, hän toteaa saapuessaan.

Kun Forssassa tilaisuus tarjoutuu, unelmista tehdään totta | Ruoka | Kotiseutulainen
Risotto on Savannan yksi spesialiteetti.

Mikä on Savannan vetovoima?

– Tuoreet raaka-aineet, àla carte -lounas sekä ennen kaikkea hyvä maku.

Mikä on talon erikoisuus?

 – Välimeren maut kotimaisten makujen rinnalla.

Mistä kaikki sai alkunsa?

 – Minulla oli aikaisemmin lounasravintola Jokioisilla. Jouduin luopumaan siitä liiketilan myynnin johdosta. Kun tämä paikka tuli tarjolle, otin sen ja siitä kaikki sai alkunsa. Ravintola aukaistiin tämän vuoden toukokuussa, ja toiminta on lähtenyt hyvin alkuun.

Millainen tarina on ravintolan nimellä?

– Vaimoni sisusti ravintolaa ja valitsimme materiaaleja ja sen kautta muokkautui ravintolan tyyli, henki ja nimi Savanna. Halusimme ravintolaan luonnonmateriaaleja, yksinkertaista ja tyylikästä sisustusta. Halusimme ravintolaan kodikkaan ja rennon tunnelman.

Mitä palveluita toimintaanne kuuluu?

– Á la carte -lounaaseen kuuluu seisova salaattipöytä ja itse lämmin ruoka-annos valmistetaan aina tilauksesta. Ravintolassa on anniskeluoikeudet ja iltaisin keittiön sulkeuduttua ravintola toimii pubina. Kesäaikaan myös terassi on asiakkaiden käytössä. 

Mikä innosti alalle?

 – Olen tehnyt paljon erilaista työtä, mutta palaan aina ravintola-alalle. Ravintola-alalla olen  ollut muun muassa italialaisessa ja kreikkalaisessa ravintolassa töissä. Työt toivat minut Forssan seudulle. Asiakkaat ja heidän palaute on minulle todella tärkeää ja se tekee minut iloiseksi.

Miten itse rentoudut työn ohella?

– Ravintola avattiin tämän vuoden toukokuussa ja tällä hetkellä olen paljon itse paikalla eli rentoudun täällä, yrittäjä vastaa nauraen.

Aina on hetki aikaa vohvelille – ja aina voi ottaa toisen mukaan kotia

Forssan Voffelikaffilassa (Kartanonkatu 4) on vilkasta, eri-ikäisiä asiakkaita lapsista vanhuksiin käy tekemässä tilauksia. Osakas Jaana Luomala on tullut päivätyöstään ja osakas Antti Niemi organisoi tilaa ja naurahtaa:

 – Tämä on meidän harrastus.

Mikä on Voffelikaffilan vetovoima?

– Meidän tuote eli makeat ja suolaiset vohvelit, Jaana Luomala vastaa ja Antti Niemi tarkentaa.

– Meidän vetovoima on kolme P:tä eli ensimmäinen P on paikka, joka tarkoittaa sijaintia ja viihtyisää ja rauhallista tilaa. Toinen P on palvelu, olemme saaneet paljon hyvää palautetta toiminnastamme ja asiakkaita on tullut Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Osa on käymässä Forssassa ensimmäistä kertaa. Kolmas P on paistaminen, meillä on ammattitaitoiset paistajat ja hyvät työntekijät: Hanna ja Armi.

– Olemme remontoineet Voffelikaffilasta meidän näköisen, tämä on kuin olohuone ja täällä on hyvä henki, Jaana Luomala lisää.

– Meillä on täällä hyvä porukka, silloin on kiva tehdä asioita yhdessä. Meillä on myös hyvä hinta ja laatu tuotteessa ja annos on runsas, Antti Niemi jatkaa.

Mikä on talon erikoisuus?

 – Suolaisissa vohveleissa nyhtöpossu- ja lohivohveli, Hanna vastaa iloisesti tiskin takaa.

 – Nyhtöpossu saadaan Humppilasta, suosimme lähialueen tuotteita ja Someron tukkua, Antti Niemi selventää.

 – Makeissa vohveleissa suosittu on perinteinen mansikkahillo ja kermavaahto, mutta meille yllättäjä on ollut vohveli banaanilla, suolapähkinöillä ja kinuskikastikkeella.

Voffelikaffilassa on makuja sesongin mukaan ja osakkaat suunnittelevat yhdessä työntekijöiden kanssa uusia makuelämyksiä. Esimerkiksi jouluna oli vohveleita luumurahkalla ja pipari-sinihomejuusto täytteellä. Kahvilassa kuunnellaan myös asiakkaiden ideoita.

 – Tämän hetken makuja ovat  raparperi- ja omenahillo, teemme hillot itse, Jaana Luomala sanoo.

Mistä kaikki sai alkunsa?

– Meillä on ollut pitkäaikainen unelma perustaa pieni vohvelikahvila ja kun oikea tila tuli tarjolle, päätimme yrittää, käy miten käy. Vierailimme Tampereella vastaavien toimijoiden yrityksissä, nähdäksemme, mikä on mahdollista, Jaana Luomala vastaa.

 –Aluksi vitsailimme kolmestaan idealla ja teimmekin siitä totta.

Millainen tarina on ravintolan nimellä?

– Halusimme pienen ja viihtyisän vohvelikahvilan. Paikka olisi intiimi ja pienuus etu. Olemme ainoa vohvelikahvila alueella. Nimi tuli tuotteesta, Jaana Luomala kuvailee.

Mitä palveluita toimintaanne kuuluu?

– Voffelikaffilaa voi vuokrata kokous- ja juhlatilaksi. Lisäksi meillä on taideseinä, jossa on esillä meidän töitä ja seinälle voi tuoda esille muutkin omia töitään, Antti Niemi vastaa. 

Voffelikaffilassa on myös take away -mahdollisuus.

Mikä innosti alalle?

– Tämä on meille jokaiselle osakkaalle ensimmäinen kerta ravintola-alalla. Me opitaan harjoittelun kautta. Minusta on mukava olla ihmisten kanssa, Antti Niemi toteaa.

Hannan mielestä erilaiset päivät ja vaihtelevuus on parasta. Armin mielestä työajat sopivat opiskelijalle. 

Kolmas osakas Onni Luomala liittyy seuraan juuri, kun aiheeksi vaihtuu rentoutuminen.

Jaana Luomala rentoutuu maalaamalla, Antti Niemi kirjoittamalla ja Onni Luomala salilla harrastaen voimamieslajeja.

Teksti ja kuvat: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja