Martat -sovellus testissä -mitä omenaherkkuja löytyy Martoilta?

Otin Martat-sovelluksen testiin etsien tietoa tämän hetken satokausihedelmästä, eli omenasta. Positiivista Martat-sovelluksessa on, että se on ilmainen, helppo käyttää ja omenasta löytyi sekä yleistietoa että reseptejä. Käyttäjän on hyvä kuitenkin tietää, että kaikki Marttojen nettisivuilla löytyvät reseptit eivät löydy vielä sovelluksesta.

Martat -sovellus testissä -mitä omenaherkkuja löytyy Martoilta? | Ruoka | Kotiseutulainen

Marttojen vinkkien mukaan eri omenalajikkeista happamat sopivat hyvin soseisiin ja piirakoihin ja makeat mehuksi.Omenat voi viedä mehustamoontai keittää mehun itse. Martat-sovelluksenhakutuloksista ei löytynytomenajuomien reseptejä, mutta Marttojen nettisivuilta löytyi muun muassa lämmin omenajuoma, joka sopii kylmeneviin syysiltoihin.

Lämmin omenajuoma

 • 1 litra omenamehua
 • 1 limen kuori
 • pala inkivääriä
 • 2 tähtianista
 • 2 kokonaista kardemummaa tai 6 siementä

Raasta limen kuori kattilaan. Purista kattilaan omenamehu tai käytä valmista. Kuori ja raasta inkivääri, lisää mehun joukkoon mausteiden kera. Keitä ja anna seistä ja vetäytyä hetken ajan. Siivilöi pois kuoret ja mausteet ja tarjoile.

Marttojen nettisivuilla kuten lämpimän omenajuomanreseptinlopussa on selkeästi reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki. Tiedot löytyvät myös sovelluksen resepteistä, mutta käyttäjän tulee näpäyttää tiedot esiin ohjeen vieressä olevasta ravintosisältö kohdasta. Käyttäjä näkee tiedon, jos huomaa, mistä sen saa esiin ja tietää, että tieto on saatavilla.

Ei vain makeaa myös jotain suolaista?

Martat-sovelluksesta löytyyreseptejä omenasta makean nälkään omenatiramisusta piirakkaan ja omenaruusuihin. Mutta myös suolaisia vaihtoehtoja kutenkaura-omenarieskat.

Kaura-omenarieskat

 • 1 omena
 • 2 dl maitoa (tai jogurttia tai kermaviiliä)
 • 1 kananmuna
 • 3 dl kaurahiutaleita
 • 1,5 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 tl suolaa

Raasta omena. Sekoita kulhossa omenaraasteeseen maito, kananmuna ja kaurahiutaleet. Anna turvota n. 5 min. Sekoita joukkoon jauhot ja suola. Lusikoi taikinasta leivinpaperille 6 kekoa ja taputtele litteäksi leipäsiksi jauhoja apuna käyttäen. Paista 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Martat-sovellus on julkaistu vuoden 2021 elokuussa ja tietoa sovellukseen lisätään koko ajan lisää. Sovellus on suunniteltu älypuhelimelle, muilla laitteilla, se ei välttämättä toimi edukseen.

Miten omena on hyvä pakastaa?

Jos omenasatoa on tullut hyvin, Martoilla on ohjeet myös sen pakastamiseen. Ohjetta pakastamiseen en tosin löytänyt Martat-sovelluksesta vaan ainoastaannettisivuilta. Sovelluksessa positiivista on kuitenkin keskustelut, joista löytyymm. tieto, että muumio-omenat voi kompostoida jyrsijäsuojatulla kompostilla ja kysyttäessä saa lisää neuvoa.

Pakasta tai säilö

Omenat voi pakastaa Marttojen mukaan kuorittuna karkeana raasteena tai viipaleina sellaisenaan pakasterasioihin tai pusseihin. Halutessaan tummumista voi ehkäistä riepottelemalla sokeria ja sitruunamehua päälle. Jos teet pakastetuista omenoista hedelmäsalaattia, säilö ne sokeriliemeen. Sokeriliemi keitetään ja siinä on askorbiinihappoa 0,5-1 g, sokeria 2-5dl ja 1l vettä. Anna sokeriliemeen jäähtyä ennen kuin viipaloit omenat suoraan liemeen. Omenat voi pakastaa myös hillona ja soseena.

Muokkaa sovellusta sopivaksi

Yleisesti Martta-sovellus on näppärä arjen väline. Sovellukseen voi itsekin lisätä ohjeita ja sinne voi suunnitella oman ruokalistan tai hyödyntää Marttojen valmista listaa. Listasta voi muokata itselleen mieleisen poistamalla ohjeita ja lisäämällä niitä omista suosikeista. Omiin suosikkeihin reseptejä saa lisättyä kirjoittamalla itse tai vain näpäyttämällä sydän symbolia, joka on sovelluksessa jo valmiina olevan reseptin nimen alla. Sydämen vieressä olevasta nuolesta, ohjeen voi jakaa kaverille esimerkiksi Whats appissa.

Liikaa omenoita – mitä tehdä omenoille?

 1. Tee omenoista syötävä kimppu ja ilahduta tuttavaa.
 2. Kerää omenat ja laita portille ohikulkijoille tarjolle, saa ottaa kyltillä varustettuna.
 3. Ilmoita Facebook-ryhmässä, halukas saa tulla itse keräämään sovittuna aikana.
 4. Kysy paikalliselta metsästysseuralta, tarvitsevatko riistan ruokintaan.
 5. Tarjoa paikalliselleesim. EU-ruokakassien jakajalle.

Teksti Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja