Mellilänjärvi kuuluu valvottuihin EU-rantoihin

Loimaa tunnetaan peltoaukeista ja vesistöjen vähäisyydestä, jos viljelysten välissä luikertelevaa Loimijokea sivujokineen ei lasketa. Onkin vaikea kuvitella, että sieltä löytyisi yksi seudun kirkasvetisimmistä ja palveluiltaan monipuolisimmista uimarannoista.

Mellilänjärvi kuuluu valvottuihin EU-rantoihin | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Tekojärvi hiekkaharjussa

Mellilänjärvi sijaitsee harjujaksolla, joka ulottuu aina Marttilan seudulta Virttaankankaalle, ja vedenhankintaa varten tärkeäksi luokitellulla Mellilänharjun pohjavesialueella. Sora on kaivettu käyttöön aikojen saatossa. Nyt paikalla on aurinkoisella säällä turkoosinvärisenä hohtava hiekkapohjainen tekojärvi. Siihen ei laske ainuttakaan ojaa ympäröiviltä pelloilta, mikä lienee pitänyt veden puhtaana saveksesta ja muista aineista. 

Virallinen uimaranta

Mellilänjärven ympäristöä on kehitetty viime vuosina ahkerasti.  Sen kunnossapidosta huolehtii kaupunki ja kehittämisessä on mukana useampia tahoja. Mellilänjärvi kuuluu paitsi Loimaan virallisiin uimapaikkoihin, myös EU-rantoihin, jotka ovat isoja yleisiä uimarantoja, joilla lähtökohtaisesti on yli 100 käyntiä päivässä. Tällaisiin rantoihin lukeutuu Suomessa noin 300 uimarantaa.

Säännöllistä vedenlaadun tarkkailua

EU-rantoja valvotaan laajalla ympäristötarkastuksella, jossa määritellään veden laatua uhkaavia tekijöitä, kuten jätevesien kulkureittejä ja rankkasateiden vaikutuksia.Mellilänjärvestä otetaan säännöllisesti säädösten mukaiset veden puhtausnäytteet, jotka ovat rannan ilmoitustaululla nähtävissä. Vedenlaatua valvoo kunnan terveydensuojeluviranomainen ja näytteitä otetaan vähintään neljä kertaa kesässä. Viimeisimmässä laadunseurannassa uimaveden laatu on arvioitu erinomaiseksi.

Palvelutaso korkealla

EU-uimarantojen minimivarustukseen kuuluu pelastusrengas, roska-astia, opastaulu, koirakieltokyltti, wc sekä pukukopit. Mellilänjärveltä löytyy tämän lisäksi kaksi laituria ja lautalla oleva hyppytorni. Veden syvyys laitureiden lähellä vaihtelee 1-4 metriin. Pikkulapsille on täysin oma matalavetinen uima-alue rannassa. Muuta rannan palveluvalikoimaa edustaa bechvolleykentät, tekojärveä kiertävä noin kilometrin mittainen kuntorata sekä 18 väyläinen frisbeegolfrata Mellilänjärvi Discgolfpark. Mellilänjärven rantakahvilasta voi ostaa jäätelöä, virvokkeita ja pientä suolaista. Lisäksi kahvila vuokraa suplautoja sekä mölkkyä, rantalentopalloja ja frisbeegolfkiekkoja. Uutuutena tänä kesänä rannalle on tuotu omille terasseilleen pultatut tyylikkäät rantalepotuolit kävijöiden iloksi ja antamaan rannalle omaleimaista ilmettä. 

Mellilänjärvi, Huovintie 1, 32300 Loimaa. Rantakahvilan aukioloajat Mellilänjärven rantakahvilan facebook.

Teksti ja kuvat MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja