Tahdotko rakastaa – silloinkin kun on vaikeaa?

Tilastokeskuksen mukaan avioitumisen määrä on laskenut vuodesta 2008 lähtien. Viime vuonna solmittiin vähiten avioliittoja sataan vuoteen. Naiset avioituvat nykyään ensimmäistä kertaa noin 32-vuotiaana ja miehet noin 34-vuotiaana. Vuoden suosituimpia avioitumiskuukausia ovat yleensä heinä- ja elokuu.

Tahdotko rakastaa - silloinkin kun on vaikeaa? | Parisuhde | Kotiseutulainen

Forssan seurakunnan tämän kesän yleisempiä kirkollisia toimituksia eivät suinkaan ole häät, niin kuin voisi kuvitella.

 – Tällä hetkellä Forssassa yleisimmät kirkolliset toimitukset ovat hautajaiset ja sitten tulee kasteet. Tämä johtuu Forssan väestörakenteesta. Vihkimisiä Forssan kirkossa on tänä kesänä kuusi ja Koijärven kirkossa yksi, kappalainen Sanna Kuisma vastaa.

– Olen ollut Forssassa 21 vuotta pappina ja viisitoista vuotta sitten kesälauantaisin oli yleensä kolme vihkimistä. Nykyään häitä pidetään Forssassa elo- ja syyskuussa ja ympäri vuoden. Kaikkia ei vihitä kirkossa vaan myös ulkona, juhlapaikassa ja kotona.

Mikä on kirkollisen avioliiton merkitys?

Avioliitolle halutaan Jumalan siunaus ja sillä korostetaan sitoutumista toisiinsa, Sanna Kuisma kertoo.

– Vihkimisten rinnalla jonkin verran on avioliiton siunaamisia. Siunaamista vihkimisen sijaan käytetään, kun toinen puolisoista ei kuulu kirkkoon ja pari käy ennen siunaamista maistraatissa vihittävänä. Avioliiton siunaamisessa on samat elementit kuin vihkimisessä ja häävieraat eivät välttämättä huomaa eroa. Ero on sanavalinnoissa eli siunaamisessa kysytään: tahdotko avioliitossasi, jonka olet solminut eli sanoilla viitataan, että pari on jo avioitunut.

Kirkollisessa vihkimisessä avioliitolle pyydetään Jumalan siunaus. Avioliiton ydin on sitoutuminen kumppaniin, silloinkin kun kaikki ei suju. 

 – Toimituksessa kysytään tahdotko rakastaa, ei rakastatko. Joskus tahtoa pitää kaivaa itsestään enemmän, että arki sujuu. Missä vain ihmissuhteessa pääsee pitkälle: pyytämällä ja antamalla anteeksi, kappalainen Sanna Kuisma sanoo.

Kirkollinen vihkiminen voi olla arkinen

Haastateltavan Sanna Kuisman mukaan nykyään on vähemmän suuria sukuhäitä. Trendi on, että 30+ parit kutsuvat häihin kavereita ja ystäviä.

– Nykyään on harvinaista, että avioituva pariskunta olisi kovin nuoria tai että he eivät olisi asuneet ennen avioliittoa yhdessä. Nykyään avioidutaan 30+ iässä ja parilla on jo yhteinen asunto.

– Ihmiset eivät aina oivalla, että kirkollinen vihkiminen voi olla myös arkinen toimitus, yksinkertainen ja arkisilla vaatteilla, Sanna Kuisma toteaa.

– Jos haluaa järjestää häät tiettynä päivänä ja kellon aikana, silloin on hyvä varata toimitus hyvissä ajoin. Osa varaa jo vuotta aikaisemmin. Kaksi kuukautta ennemmin riittää Forssan seurakunnassa ihan hyvin.

– Pari voi tehdä tilaisuudesta oman näköisen. He voivat valita itse musiikin ja sopia siitä kanttorin kanssa. Myös raamatuntekstin saa valita itse ja sen voi lukea joku muukin kuin pappi. Pappi rakentaa puheen parista sen mukaan, mitä hän saa irti keskustelusta ennen vihkimistä, Sanna Kuisma selventää.

 – Itselleni mieleenpainuvin vihkiminen tältä kesältä on kun vihin parin, jonka elämän käännekohdissa olen ollut mukana. Vihkiminen oli järjestetty niin, että se oli yllätys vieraille. 

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi.

Aiheeseen liittyviä juttuja