Sukeltaminen voi olla myös ympäristöteko – yhteistyöllä uimarannat siisteiksi ja turvallisiksi

Aurinkoisen kesäpäivän vietto on parasta viihtyisällä ja turvallisella uimarannalla. Talven jälkeen vedenpinnan alla voi piileskellä monta sinne kuulumatonta asiaa. Sukellusseurojen ja kuntien yhteistyöllä hoitaman tarkastuksen ja siistimisen johdosta kesän uimareissuista tulee monin verroin turvallisempia.

Sukeltaminen voi olla myös ympäristöteko – yhteistyöllä uimarannat siisteiksi ja turvallisiksi | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Lämmin aurinko hellii ja sen säteet kimaltavatkauniisti Mellilänjärven pinnalta. Rannalla on muutama ihminen, mutta mitä tapahtuu pinnan alla? Uimarannalla on meneillään jokavuotinen sukellusseura GummiWihta Ry:n suorittama turvallisuustarkastus. 

– Sukeltajaliiton teemana on aina keväisin rantojen puhdistussukellukset. Teemme tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa ja olemme nyt ensimmäisellä kierroksella. Ensimmäiset puhdistukset tehdään toukokuun puolivälistä kesäkuun 15. päivään mennessä. Osa rannoista tarkastetaan uudelleen heinäkuussa, sukellusseura GummiWihdan varapuheenjohtaja ja nuorisovastaava Raila Hakamäki kertoo.

Sukellusseura kokoaa listalle rannat, joiden turvallisuus se on kunnan puolesta pyydetty tarkastamaan. Tänä vuonna alkukesästä hoidettu jo Jokioisten, Tammelan, Someron, Mellilän ja Forssan Klemelän ranta.

– Meillä on noin 10 hengen aktiiviporukka, jotka suorittavat näitä uimarantojen siistimisiä. Alueesta riippuen voidaan olla paikalla joko pienemmällä porukalla tai sitten vedessä on yhtä aikaa jopa viidestä kuuteen sukeltajaa ja lisäksi naruttajat, eli sukeltajien ohjaajat, rannalla. 

Sukeltamalla voidaan tarkistaa uimaranta veden alla piilevien vaarojen varalta.

– Vesi voi olla niin tummaa tai sameaa, että pinnasta ei pohjan vaaroja havaitse. Rannoilta voi löytyä esimerkiksi lasinsiruja, polkupyöriä tai kalastajilta karkuun päässeitä uistimia ja ongen koukkuja. Pinnan alle sukeltaessa voidaan samalla tehdä kattava tarkastus esimerkiksi laiturin vedenalaisiin rakenteisiin. 

Raportointi suoritetaan jokaisesta rannasta erikseen ja raporttiin kirjataan kaikki havaitut ja korjatut epäkohdat.

Kolmimetriset tikkaat ja puuseipäitä

Mellilässä vietettiin yhteisöllistä sunnuntaipäivää, johon sisältyi ison uimarannan sekä pienemmän saunarannan tarkastukset, kahvittelut, makkaranpaistot ja lopuksi vielä uimiset ja saunomiset.

– Alueellamme on todella siistejä ja hyväkuntoisia uimarantoja ja onneksi suht vähän tahallista vaaranaiheuttamista. Tänäkin vuonna on kuitenkin riskitekijöitä poistettu useammalta rannalta. Esimerkiksi Jokioisilla oli laiturin päähän asetettu puuseipäitä, joita ei laiturilta havainnut. Aina ennen veteen hyppäämistä tulisikin tarkastaa, mitä pinnan alla on, Hakamäki sanoo. 

GummiWihdan sukeltajat ovat tänä vuonna löytäneet Oinasjärven pohjasta kolmimetriset alumiinitikkaat. Myös polkupyöriä ja tyhjiä juomatölkkejä on nostettu jokavuotiseen tapaan.

Hakamäki muistuttaa, että jos havaitsee yleisellä uimarannalla epäkohtia, niistä tulee ilmoittaa suoraan sitä ylläpitävän kunnan yhteyshenkilöön. Tiedot löytyvät uimarannan infotaululta.

Sukellusseura GummiWihdan toimintaan voi tutustua heidän somekanavillaan ja kotisivuillaan. Kotisivuilta löydät myös ohjeet, jos haluat hakeutua mukaan sukellustoimintaan.

Teksti: Sarita Silvennoinen

Kuvat: GummiWihta Ry

Aiheeseen liittyviä juttuja