Alkuperä tunnettu – Korteniemen perinnetila ja sen esineet kertovat omat tarinansa

Korteniemi on yli 140 vuotta vanha metsänvartijatila, jonka rakennukset, pihapiiri ja viljelykset huokuvat menneisyyttä. Tila on säilynyt suuremmilta uudistuksilta paljolti sen ansiosta, että se on ollut osa tänä vuonna 65 vuotta täyttävää Liesjärven kansallispuistoa. Lönngrenin perheen miehet toimivat metsänvartijoina tilan perustamisesta vuoteen 1956, tämän jälkeenkin sama perhe asui tilalla neljä vuosikymmentä.

Alkuperä tunnettu - Korteniemen perinnetila ja sen esineet kertovat omat tarinansa | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Vasta 25 vuotta sitten tila jäi tyhjilleen ja se entisöitiin. Entistämisremontin jälkeen tila on toiminut perinnetilana, jonka tarkoitus on kulttuuriympäristön, kulttuurista riippuvaisten lajien ja vanhan rakennuskannan ylläpito ja suojelu. Myösmonet perinnetiedot ja -taidotsekä vanhat työkalut säilyvät ja pysyvät tilalla käytössä.

Meillä nykypäivän ihmisillä on valtavasti tavaraa, jonka alkuperästä emme tiedä juuri mitään. Mutta vanhat rakennukset ja esineet kertovat tarinansa, kun niitä vain pysähtyy tutkimaan. Vaikkapa niinkin arkinen esine, kuin peitto, pitää sisällään paljon työtä ja tietoa. Voimme tietää, minkä nimisen lampaan villasta peitto on tehty, kuka lammasta hoiti ja koska se eli, kuka keritsi villan, kuka kehräsi, kutoi ja ompeli. Museoidenkin esineistä tiedetään usein paljon, mutta muuten perinnetila eroaa museoista monella tavalla. 

Tapaa talon väkeä

Perinnetilaan tutustuminen on ilmaista. Korteniemessä voi vierailla vapaasti milloin tahansa, mutta aukioloaikoina pääsee sisälle päärakennukseen ja tapaa talon väkeä. Täällä lähes kaikkeen saa koskea ja kokeilla itse, tilan väki iloitsee. 

Tämän kesän uutuutena on lapsiperheille sopiva pihasuunnistus, jossa opitaan tarinan myötä Suomen kansallisruoaksi valitun ruisleivän syntyvaiheet pellon lannoituksesta ja viljelystä valmiiseen reikäleipään. Pihasuunnistuksen aikana useimmat tilan rakennuksista tulevat tutuiksi, samalla kun niistä etsitään tarinaan liittyviä työvälineitä. Korteniemi on ennen kaikkea elävä ja toimiva tila. 

Talkoilla ja karjalla on suuri merkitys perinneympäristön hoidossa: metsälaidunta ylläpitävät persoonalliset kyyttölehmät vasikoineen. Kesyt suomenlampaat rouskuttavat kotilaitumella ja -haassa. Pihapiirin komistus on kiltti Leonard-kukko kanoineen. Pellolla ja kasvimaalla viljellään vanhoja viljelylajikkeita kuten mustakauraa, ryvässipuleita ja useita vanhoja perunalajikkeita. 

Talkoolaiseksi?

Tilalla on erityisiä talkoita ja tapahtumapäivä, jolloin kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan niittyjen ja vanhojen viljelylajikkeiden ylläpitoon sekä perinnetaitojen esittelyyn ja opettamiseen. Olisitko sinä uusi perinnetilan talkoolainen?

Eroista huolimatta perinnetilalla ja museoilla on myös paljon yhteistä ja ne tekevät yhteistyötä. Tänä kesänä Korteniemi saa erityistä huomiota osakseen, kun valtakunnalliseksi vuoden museoksi valittu Suomen maatalousmuseo Sarka Loimaalta, valitsi Korteniemen kesäkohteekseen. Sarka-museossa on tämän kesän ajan myös pieni Korteniemeä esittelevä näyttely.

Outileena Uotila
Korteniemen perinnetilan emäntä
Metsähallitus

luontoon.fi/korteniemi

Aiheeseen liittyviä juttuja