Story of Zon: kolmiulotteinen sarjakuvateos kivestä

Mitä syntyy viidessä vuodessa ja vaatii toistakymmentä tonnia kiveä? Mikä koostuu noin tuhannesta käsin veistetystä kiviosasta ja sisältää yli 150 kohtausta? Minkä teoksen valmistumista ja avajaisia kuvanveistäjä Sakari Peltola juhli 50-vuotisjuhliensa yhteydessä? Kyllä, kyseessä on vaikuttava kivinen sarjakuvateos Story of Zon, joka on parhaillaan nähtävillä Loimaan kaupungintalolla.

Story of Zon: kolmiulotteinen sarjakuvateos kivestä | Taide | Kotiseutulainen

Loimaalainen Sakari Peltola on kuvanveistäjä, joka on hionut taitojaan ja tekniikkaansa jo yli 25 vuotta kiveä käsitellessään. Kivisarjakuva Zonin elämästä on vuosien työn tulosta ja huipentuma hänen tähänastiselle uralleen. Teos on lähes yksinomaan kotimaista kiveä, jonka työstäminen on paitsi hidasta, myös pölyistä. Kivi ikiaikaisena materiaalina kiehtoo Peltolaa ja sen yhdistäminen sarjakuvan tekemiseen luo hänestä sopivaa ristiriitaa ja toisaalta liittymiskohtaa muinaisten kulttuurien veistotaiteeseen.

Itse teos on puhutteleva kokonaisuus, joka koostuu sarjakuvan tapaan etenevistä kohtauksista eli ”ruuduista”. Kiviosien lisäksi tarinaa on ryyditetty teksteillä ja valokuvilla. Tarinan päähenkilö on kivihahmo nimeltä Zon. Alkukohtauksessa on kuvattu Zonin syntymä, josta lähtee etenemään Zonin tarina läpi elämänkoukeroiden aina vaihtoehtoehtoisiin loppukohtauksiin asti niin hämmentäen kuin hauskuuttaen katsojaa. 

Kivinen Zon vie näyttelyvieraan sydämen mennessään. Tarina pitää hyvin otteessaan ja saa monessa kohdassa miettimään ja pysähtymään niin elämän peruskysymysten kuin raadollisuuden äärelle. Nuolien ohjaamana katsoja etenee sarjakuvassa oikeaan suuntaan kohtaus kohtaukselta.Zon hakee rooliaan yhteiskunnassa ja kärsii matkallaan muun muassa liikalihavuutta, masennusta ja ilmastoahdistusta. Peltola onkin halunnut käsitellä teoksessaan sosiaalisia ja globaaleja huomioita maailmasta ja alati muuttuvasta nykypäivästä. Tarttumapintaa teoksista löytyy varmasti jokaiselle. 

Peltola on lisäksi valokuvannut kivisarjakuvansa.Valokuvat on koottu kirjaksi, joka julkaistaan syksyllä. Näin sarjakuva on helpompi ostaa itselleen kuin valtava kiviteos tai edes osia siitä. Valokuvat ovat nähtävillä näyttelyn yhteydessä. Näyttelyä ovat tukeneet muun muassa Loimaan kaupunki, Loimaan Kivi Oy, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, VISEK ja Loimaan Novida.

Story of Zon Loimaan kaupungintalo Ylistaronkatu 36, Loimaa. Näyttely on maksuton. www.storyofzon.com

Teksti ja kuvat: AM

Aiheeseen liittyviä juttuja