Lintukoto aukeaa kesäkuun lopussa – lintukeräys jatkuu!

Pitkäaikainen haave Oivan Toikan ikonisten lasilintujen pysyvästä kotipesästä Nuutajärven Lasikylässä on toteutumassa tänä kesänä, kun Lintukoto avaa ovensa yleisölle. Näyttelyn avajaisia vietetään kesäkuun lopulla lauantaina 29.6.2024.

Lintukoto aukeaa kesäkuun lopussa – lintukeräys jatkuu! | Taide | Kotiseutulainen

Lintukodon näyttelyn suunnittelusta ja sisällöistä vastaa Nuutajärven Lasikylän Kulttuurisäätiö, tilan remontoinnista uuteen loistoonsa puolestaan Ari Salmen omistama Nuutajärven Pruuki Oy.

Entisen Lasigalleriaan rakentuvan näyttelyn sisätilat suunnitellut muotoilija ja lasitaiteilija Heikki Viinikainen kertoo halunneensa ennen kaikkea kunnioittaa Toikan omintakeista ja leikkisää muotokieltä.

– Nyt ollaan kuitenkin tekemässä Oivan museota, eikä kenenkään muun taiteilijan. Näyttelyn ulkoasunkin on tuettava esillä olevia esineitä, siellä on oltava luovuutta, riehakkuutta, väriä ja riemua.

Lasilinnut lennähtävätkin perinteisten vitriinien lisäksi puiden oksille näyttelytilan katon sinitaivaan alle ja niitä voi nousta tarkkailemaan kaukoputkella tilaan rakennetusta lintutornista. Muissa yksityiskohdissa on hyödynnetty esimerkiksi Toikan suunnittelemia printtejä ja lintupiirroksia.

Toikan ja hänen elämäntyönsä läheisesti tunteva asiantuntijatyöryhmä on tutkinut kevään aikana hänen arviolta toista tuhatta lintua käsittävää tuotantoaan ja koonnut näyttelyn taustamateriaalit. Lintukodon esineistö koostuu Nuutajärven säätiön omistuksessa olevista ja kylästä jo löytyneistä linnuista, Designmuseon kokoelmista lainatuista yksilöistä sekä keräyksen kautta saaduista lahjoituslinnuista.

Katso ohjeet ja lahjoita

Viime vuonna avatun keräyksen myötä säätiön kokoelma on kasvanut noin kuudellakymmenellä uudella, Nuutajärvellä puhalletulla lasilinnulla. Keräyksellä ei ole takarajaa, vaan lahjoittajat voivat jatkossakin olla yhteydessä säätiöön halutessaan luovuttaa esineen osaksi lintukokoelmaa. Helppoa se ei aina ole, sillä rakkaisiin esineisiin liittyy paljon tunnearvoa.

– Se on käynyt selväksi, että linnut ovat selvästi tärkeitä omistajilleen eikä niistä haluta luopua, kertoo Lintukoto-työryhmän lintuasiantuntija Riitta Nummela.

Haussa onkin vielä erityinen lista lintuja, joiden toivotaan lopulta löytävän tiensä kotipesään Nuutajärvelle. Jatkossa Lintukodon näyttelyä päivitetään ja varastosta tuodaan aika ajoin uusia esineitä näytille. 

Uutinen, lista etsittävistä linnuista ja lahjoitusohjeet Nuutajärven Lasikylän nettisivuilla: https://nuutajarvi.fi/ajankohtaista/lintukoto-valmistuu-kesaksi

Aiheeseen liittyviä juttuja