Aukaise kirja ja anna tarinan viedä mukanaan

Tänä kesänä Louna-kirjastojen omatoimikirjastot ovat auki viikon jokaisena päivänä. Kirjastossa voi lainata, palauttaa ja lukea lehtiä omatoimikirjaston aukioloaikoina. Henkilökunta on paikalla ainoastaan arkipäivinä. Omatoimikirjasto on käytössä omilla tunnuksilla ja kirjaston palvelut, kopiointia ja tulostamista lukuunottamatta, ovat käytössä itsepalveluna.

person holding open book viewing mountain view

Louna-kirjastoilla on tällä hetkellä meneillään kaikenikäisille lukuhaaste 2022. Haasteessa luetaan 12 kirjaa, joko kirjaston vinkkien tai haasteen teeman mukaan, järjestyksellä ei ole väliä. Lukuhaastelomake palautetaan 13.1.2023 mennessä Louna-kirjastoon. Tarkemmat ohjeet ja vinkkauksetsaat kirjastosta tai internetistä. Teemoja ovat muun muassa rakennetaan uutta tai korjataan vanhaa,mennään naimisiin, jotakin yliluonnollista,puhutaan roskista ja kirja liittyy veteen. 

Forssan kaupunginkirjasto vinkkaa tällä hetkellä lapsille kesälukemiseksi Maija Niinimäen teoksen Nolointa ikinä (Reuna, 2021). Kirjan päähahmo on 11-vuotias Viljami Vitikainen, hänellä on edessä noloin kesä ikinä, kun elämä kotona muuttuu mahdottomaksi ja hän joutuu sijaisperheeseen. Kirja on humoristinen, lyhyt ja helppolukuinen kirja kuvilla.

Toinen helppolukuinen ja hulvattoman hauska kirja alakouluikäisille on Miina Supisen Mättömadon salaisuus (WSOY 2020). Kirjassa salaperäinen Rosmariini-noita ystävineen seikkailee Kumarian fantasiamaailmassa. Kirja on sarjakuvamainen ja tarinalle on jo jatko-osa.

Enemmän tekstipainoitteinenteos lapsille on Jenny Pearsonin Freddien superihmeellinen seikkailu (Tammi 2021). Kirja johdattaa lukijan Freddien biologisen isän etsintään. Tarinassa yhdistyy kohellus, huumori ja perhettä ja surua käsitteleviä teemoja. Kirjassa on vähän kuvia.

Tunteita ja ihmissuhteita

Nuorille Forssan kirjasto vinkkaa Finlandia-voittaja Siiri Enorannan kirjan Kesämyrsky (WSOY 2020), teoksessa sekoittuvat valheet, petokset ja suosiontavoittelu. Kirjassa Andrew pääsee sattuman oikusta viettämään kesääihailemansa luokkatoveri Joshinylelliseen kotiin. On tapahtunut murha, jonka ainoa silminnäkijä on Joshin sisko Penelope. 

Lisää jännitystä löytää E. Lockhartin teoksesta Me olimme valehtelijoita (WSOY 2021). Teos on ollut Yhdysvalloissa menestys ja voittanut Goodreads Choice Awards for Young Adult Fiction -palkinnon. Wall Street Journal kuvailee kirjaa seuraavasti:”Koskettava, taidokas… vaiheikas ja hyvin kirjoitettu kirja, joka viehättää sekä aikuisia että nuoria lukijoita.” 

Kirja pitää lukijan otteessaan, kun Sinclairin perhe viettää ihania kesiä ylellisellä saarellaan, kunnes yksi kesä muuttaa kaiken ja teini-ikäinen Cadence ei muista tapahtumista mitään ja palaa saarelle selvittämään tapahtumia.

Jos ei kaipaa jännitystä, hyvä valinta on sydämellinen ja hauska romaani, Leah Johnsonin kirjoittama teos Jos vain kruunun saisin (Karisto, 2021).

Jännitystä ja elämänmakua

Aikuisille Forssan kaupunginkirjastolta suositellaan Eva Frantzin kesädekkaria Suvisaari (S&S, 2021). Tarinassa vakuutusyhtiö Axelsonin työntekijät viettävät leppoisaa, yhteistä kesää kesäparatiisisaarella kunnes saarelta löytyy ruumis.Ja rajuilman jälkeen saari peittyy sumuun sekä puhelimet lakkaavat toimimasta. Mitä tapahtuu sitten?

Jännityksen sijaan jos haluaa avata kannet naisen elämää, hyvä kirja on Siri Hustvedtin Kesä ilman miehiä (Otava, 2011). Päähenkilö Mia saa hermoromahduksen aviokriisistä. Ja toivuttuaan ensin sokista, hän vetäytyy lapsuutensa kotikaupunkiin, jossa hänen iäkäs äitinsä asuu. Lopulta hän tulee kesän aikana vedetyksi mukaan monen ikäisten tyttöjen ja naisten elämään.

Perspektiivin löytämistä elämään ja romantiikkaa voi lukea Maija Kajannon teoksesta Mittoja ja tilaustöitä (Myllylahti, 2019).

Klassikoista ikisuosikkeja ovat romaani sisaruksista Monika Fagerholmin Ihanat naiset rannalla (Otava, 1994), Maria Jotunin Arkielämää (Otava, 1909) ja Nobelin kirjallisuuspalkinnonsaaneen Frans Emil Sillanpään Ihmiset suviyössä (Otava, 1934).

Tietoa, ei satuja

Kerronnallisista tietokirjoista Forssan kaupunginkirjasto vinkkaa luettavaksi muun muassa Milla Peltosen Erakot, omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita (Into, 2020). Kirja kertoo yhteiskunnan ”ulkopuolelle” vetäytyneistä yksineläjistä. Taasen Jouko Sirolan kirjassa Ihmeellinen matka halki Suomen äärimmäisten seutujen (Teos, 2022)kierretään koko Suomi ja otetaan selvää, miten maailma ymmärretään. Lisää näkökulmaa suomalaisuuteen saa Ville-Juhani Sutisen teoksesta Matkalla Suomeen, tarinoita heimojen maasta (Into, 2022).

Luonnontieteellinen mysteeri ankeriaasta ja koskettava kertomus isän ja pojan suhteesta on Patrik Svenssonin kirja Ankeriaan testamentti, pojasta, isästä ja maailman arvoituksellisimmasta kalasta (Tammi, 2020).

Tiesitkö, että jos haluat lisää lukuvinkkejä, Forssan kaupunginkirjastossa on lukuneuvojapalvelu eli osana palvelua saat joko sähköpostitse kirjavinkkilistan tai kirjastosta noudettavan kirjapaketin tai voit varata ajan henkilökohtaiseen lukuneuvontakeskusteluun. 

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi