Lyhyet kesätärpit Karkkilaan

Katso Kotiseutulaisen kesävinkit Karkkilaan!

Lyhyet kesätärpit Karkkilaan | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Högforsin ruukkialue

Karkkila on aikoinaan syntynyt Högforsin ruukkialueen ympärille. Kaunista aluetta täplittää lukuisat puistoalueet ja sitä halkoo Karjaanjoki, jonka koskia aikoinaan valjastettiin ruukin käyttöön. Suomen vanhin valimo, jokatoimii edelleen tuotannollisessa käytössä, on Högforsin ruukissa. RuukkimuseoSenkan moninaisissa museokohteissa ruukkialueella pääsee tutustumaan 1800-luvun ruukkiperinteeseen.

Suomen Valimomuseon Galleria Bremer tarjoaa näyttelyitä taiteen ystäville ja ruukkien historiaan liittyen ympäri vuoden. Alueella on myös Högforsin masuuni ja työläismuseo, joka esittelee työläisten asuinoloja, joten nähtävää ja ajankulua idyllisessä ympäristössä riittää.

Lisäksi alueella sijaitsee kartanomaisessa miljöössä Tehtaan Hotelli (@tehtaanhotelli) ja Klubin ravintola Tammen alla, jonka terassi kesäisin on katettu tunnelmallisesti todellakin tammen alle. A’la carte ravintola tarjoaa maistuvaa lähiruokaa paikallisista raaka-aineista ja satokauden antimien mukaan.

Lyhyet kesätärpit Karkkilaan | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Koskireitti

Karjaanjoen koskireitin varrelta löytyy jopa kuusi koskea, ja lähes kaikki niistä sijaitsevat taajama-alueella. Niistä Karkkilan Myllykoski on Etelä-Suomen korkeimpia vapaana virtaavia vesiputouksia. Myllykosken pauhu on niin massiivista, että se kuuluu vielä 100 metrin päässä rannasta. Myös näky on ainutlaatuinen veden syöksyessä kalliokynnyksen yli jopa 3 metrin korkeudesta 10 metrin leveydeltä.

Koskireitti mutkittelee Karjaanjoen molemmilla puolin siltojen johdattaessa matkaa koskelta seuraavalle. Kivistönkoski ja Karkkilankoski ovat aivan Tehtaanpuiston tuntumassa ja niitä voi ihailla myös ruukkialueella käynnin yhteydessä. Kauempana sijaitsevat padottu Massakoski ja Pitkälänkoski ja myöhemmin vielä Maijalankoski. Kahden viimeksi mainitun luona on laavut ja nuotiopaikat, joten retkitunnelmaan pääsee myös tauolla. Laavuilla voi halutessaan yöpyä. Pituutta reitillä on nelisen kilometriä ja se on opastettu. Koskireitin voi joko kävellä tai pyöräillä. Reitin molemmissa päissä oleville P-alueille saa auton parkkiin.

Karjaanjoen kosket ovat myös suosittua kalastusaluetta, jota suosivat mm. perhokalastajat. Vaadittavat kalastusluvat on hyvä hankkia etukäteen.

Lyhyet kesätärpit Karkkilaan | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Luontoa, uimaranta ja leikkipuistoja

Lisäksi Karkkilan luonto järvineen ja jokiuomineen tarjoaa oivat puitteet melontaan. Lapsille on mieluisia leikkipuistoja ympäri Karkkilaa kuin myös Pyhäjärven uimarannalla. Eläimiä, kuten lampaita, kaneja ja hevosia, pääsee rapsuttelemaan Vähäveden tilalla ja Huumoriharjulla.

Karkkilan matkailusivusto: visitkarkkila.fi/karkkila/

Tehtaan hotelli majoitus ja ravintola: www.tehtaanhotelli.fi/

Vähäveden tila: www.vahavedentila.fi/

Huumoriharju: huumoriharju.fi/

Teksti AM, koskikuvat kuvaaja Esko Ruotsalainen. Muut kuvat Tehtaan hotelli.

Aiheeseen liittyviä juttuja