Neljännesvuosisata riemua, oppia ja olkipomppista Elonkierrossa

25 vuoden aikana Elonkierrosta on rakentunut alueen asukkaiden olohuone, yhdistysten ja yritysten toimintapaikka sekä ainutlaatuinen kotimaan matkakohde.

Neljännesvuosisata riemua, oppia ja olkipomppista Elonkierrossa | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Oli aurinkoinen elokuinen kesäpäivä vuonna 1998, kun presidentti Martti Ahtisaari leikkasi havusta ja kukista punotun nauhan Elonkierron portilla. Avajaisten arvokkuus korosti puiston ainutlaatuisuutta:maatalouden ympäristötutkimuksenesittelypuistoja ei muualla ollut.

25 vuotta myöhemmin Elonkierron portista käy sisään kymmeniä tuhansia kävijöitä vuosittain. Ruoantuotannon historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen voi tutustua nyt laajasti: puistoon on kasvanut alkuperäisen ympäristöntutkimuksen lisäksi monia muitakin näkökulmia. 

Yksi on kuitenkin edelleen ylitse muiden: Makasiinikahvila ja sen takaseinältä löytyvä olkipomppis ovat niin lasten kuin aikuisten lempipaikkoja.

Eläinten kautta ruoantuotannon ytimeen

Maatalouden historia, nykypäivä ja tuore tutkimustieto ovat lyöneet Elonkierrossa kättä aivan alkumetreiltä lähtien. Ruoan alkuperän tunteminen, oppimisen ilo ja kaikille vapaa pääsy ovat olleet puiston perusajatuksia alusta pitäen.

Alkuperäisrotuiset kotieläimet tulevat edelleen kesälaitumelle Elonkiertoon. Niitä seuraamalla niin koululaiset kuin päiväkotilapset oppivat arvokkaita asioita eläinten käyttäytymisestä ja siitä, miten ihmisen ja eläimen yhteistyö toimii.

Myös puiston monimuotoinen kasvillisuus on sekoitus luonnon ja ihmisen työtä. Niityillä ja kedoilla kukoistava kukkameri sekä viljelyalueilla esillä olevat kasvilajit ja viljalajikkeet kertovat ruoan matkasta lautasellemme ja muistuttavat samalla, että omakin elomme perustuu luonnon hyvinvointiin.

Neljännesvuosisata riemua, oppia ja olkipomppista Elonkierrossa | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Vapaaehtoiset ovat puiston käyttövoima

Vuonna 2019 Luonnonvarakeskus luopui puiston ylläpidosta. Vastuuseen nousi Elonkierron Ystävät ry, joka pyörittää toimintaa nyt täysin yhdistysvoimin. Yhdistyksellä on kokoaikainen toiminnanjohtaja sekä hanke- ja sesonkityöntekijöitä. Lisäksi puistossa tehdään tuhansia tunteja talkootyötä.

Kun toiminta perustuu yhdistysvoimaan ja projektirahoitukseen, ovat lennokkaat ideat ja väsymätön rahoituslähteiden etsintä talvikauden perustyötä. Kesällä puiston työt eivät kitkemälläkään lopu.

Mikä oikein saa puiston kaikki vapaaehtoiset sitoutumaan haastavaan tehtävään? Yhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Kurppa uskoo, että Elonkierron vapaaehtoiset haluavat osallistua kotimaisen ruoantuotannon rakentamiseen ja puiston arvokkaan luontoympäristön säilyttämiseen.

–Elonkierto on yhteisen tekemisen ja kunnioittavan kohtaamisen areena, jossa huomio kohdentuu ongelmapuheen sijaan ratkaisujen kokeiluun ja kehittämiseen. Meillä on mahdollista kokeilla kaikenlaista luonnonläheiseen maaseutuelämään liittyvää toimintaa, josta voi myöhemmin kehittää vaikkapa yritystoimintaa, Sirpa Kurppa toteaa.

Neljännesvuosisata riemua, oppia ja olkipomppista Elonkierrossa | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Tulevaisuus on monipuolisessa ruoassa

Tällä kasvukaudella monenlaista tekemistä on syntynyt muun muassa pölyttäjien, perinnemaisemien ylläpitämisen ja ruokavalioiden monimuotoistamisen ympärille.

Parhaillaan Elonkiertoon suunnitellaan uudenlaista, syötävää metsäpuutarhaa.

Marraskuussa alkaa uusi kolmivuotinen Interactive Gardens -hanke, jossa Elonkierto on yksi esimerkkipuutarha eurooppalaisten puutarhojen verkostossa. 

Elonkierron tulevaisuus on siis hyvässä kasvussa ja tähtää pitkälle. Avuksi tarvitaan kuitenkin edelleen kiinnostunutta yleisöä ja innostunutta vapaaehtoisväkeä.

– Nykypäivänä lasten ja nuorten tutustuminen luontoon voi jäädä vähiin ja tapahtuu usein vain kouluopetuksen kautta. Meillä Kanta-Hämeessä on kuitenkin erityisen hyvä mahdollisuus tutustua ruoantuotantoon ja luontoympäristöihin ihan elävässä elämässä, joten toivotamme taas koululaisryhmät ja päiväkodit tervetulleiksi tutustumaan Elonkierron ihmeisiin, Sirpa Kurppa toteaa.

Samalla puisto kehittää maatilojen ja koulujen välisen yhteistyön malleja.Niiden avulla lasten luontosuhdettavoidaan kehittää kirjatietoa täydentävän, iloisen ja osallistavan tekemisen kautta muuallakin Suomessa.

Elonkierto-puisto

  • Perustettu vuonna 1998.
  • Puiston laajuus noin 20 hehtaaria. Mukana on sekä peltoa että metsää.
  • Ylläpidosta vastaa Elonkierron Ystävät ry. Liittymällä yhdistykseen tuet puiston toimintaa.

Aiheeseen liittyviä juttuja