Kesäreissu – miten pitää ruukkukasvit hyvässä hoidossa?

Laukut pakattuna ja kiva matka tiedossa, mutta miten pitää ruukkukasvit hyvässä hoidossa? Kysyimme Puutarhakeskus Jaakolan yrittäjältä Matti Jaakkolalta neuvoa, miten huomioida ruukkukasvit kesäreissun aikana?

Tämän kesän suosikkikukka on ollut Diana. Se on hyvä ja helppohoitoinen kukka, kertoo Matti Jaakkola.

–Ruukkukasveille on hyvä valita paikka varjosta, etenkin jos on tiedossa hellettä. Ja kasvit tulee kastella hyvin ennen lähtöä. Jos on käyttänyt istutuksessa kesäkukkamultaa, siinä on kastelukiteitä, jotka varastoivat kosteutta. Kesäkukkamulta helpottaa kukkien hoitoa. Lisäksi altakasteluruukku on oivallinen valinta tai iso alusta/aluslautanen ihmisille, jotka matkustelevat, Jaakkola vastaa.

Altakasteluruukussa eli kestokasteluruukussa pohjassa on vesisäiliö. Välipohja erottaa mullan ja vesisäiliön, mahdollistaen että kasvi saa tasaisesti vettä tarpeensa mukaan. Ruukussa on kasteluputki ja siinä mittatikku, josta näkee, kun vesisäiliö on tyhjä ja vettä tulee laittaa lisää. Kesä on kasvukautta, niin kasvi käyttää enemmän vettä kuin talvella lepokaudella. Altakasteluruukku on hyvä myös jos kastelee kasveja liikaa tai liian vähän.

Vanhat niksit käyttöön

Matti Jaakkola muistelee myös vanhaa tapaa, jossa ruukun viereen laitetaan iso ämpäri täyteen vettä ja ämpäristä ruukkuun laitetaan lanka, joka johtaa vettä kuten villalanka. Kasvi saa vettä reissun aikana villalangasta. Mitä paksumpi lanka, sitä enemmän vettä kulkeutuu kasville.

– Kesällä kasveja kastellessa, tulisi joka kerta antaa miedosti ravinteita. Esimerkiksi amppelikasveissa multaa on rajallisesti ja kasvi tarvitsee enemmän evästä veden lisäksi, Jaakkola muistuttaa.

Pohtiessaan muita niksejä esim. kasvien kastelua nokkosvedellä Jaakkola pohtii, että se ei korvaa lannoitusta. 

Kotiinpaluu

– Kun tulee lomilta, ruukkukasvit on hyvä kastella reilusti ja nyppiä kuihtuneet osat pois, Matti Jaakkola ohjeistaa. 

Toisinaan reissaajaa voi odottaa kotona ikävä yllätys eli tuholaiset. Jaakkolan mukaan tuholaisia ei voi ennakkoon ehkäistä. Jos niitä on kasvissa vähän, leikkaa vain osa pois, jossa tuholaisia on. Jos niitä on enemmän on hyvä ruiskuttaa tuhoeläinten torjunta-ainetta.

Teksti ja kuva Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja