Forssan torilta lähiruokaa – Kytösalon maatila myy taimia ja vihanneksia

Kytösalon maatila on myynyt tuotteitaan Forssan torilla sukupolvesta toiseen. Aikana, jolloin autoja ei ollut vielä käytössä niin paljon, tilan tuotteita on tultu myymään torille hevosella ja traktorilla. Forssan tori on ollut nykyisellä paikallaan helmikuusta 1928 lähtien.

Forssan torilta lähiruokaa – Kytösalon maatila myy taimia ja vihanneksia | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Yrittäjä Jussi Mäkilä Kytösalon maatilalta Tammelasta muistelee.

 – Isoisän isoisän isä on tarinan mukaan ollut tehtaalaisten tilipäivänä tehtaanportilla myymässä omenoita.Tänä päivänä maatilan kivijalka on viljelyvarmat peruna ja herne, perunoita tullaan ostamaan huonollakin säällä. Lehtikaali on myös viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut suosituksi.

Kytösalon maatila myy vihanneksia ja taimia pääasiassa Forssan torilla ja perjantaisin taimia Karkkilassa. 

 – Harvoin torin myyjissä on myyjiä, jotka ovat ensimmäistä sukupolvea. Tämä on meidän työyhteisö ja meillä on täällä hyvä henki. Forssan tori on eläväinen ja vilkas tori kaupungin kokoon nähden. Meidän on hyvä tulla myymään Forssan torille, matkaa tilalta torille on vain viisi kilometriä, Mäkilä jatkaa.

Lämmin kesärikastuttaa valikoimaa

 – Nykyajan asiakkaat ovat hyvin perillä taimista ja yrteistä sekä niiden kasvatuksesta, he osaavat myös etsiä tiedon internetistä. Lähiruoka on trendikästä. Meidän tämän vuoden uusi tuote on lakritsiyrtti, yrittäjä Jussi Mäkilä kertoo.

Lakritsiyrtti on lähtöisin Meksikosta ja sen maussa yhdistyy lakritsi ja anis. Sitä voi käyttää mausteena esim. saaristolaisleivässä, juomissa ja jälkiruuassa. Yrtti sopii myös suolaisiin ruokiin kuten wokkiin ja kalaruokiin.

 – Viime vuonna oli lämmin kesä,  niin melonin viljely onnistui, saimme hyvä sadon. Suomessa melonia ei viljellä paljon. Haasteena melonin viljelyssä on lämpötila. Tämä on haasteena myös maissin viljelyssä. 

Sato ei Suomen kesässä ehdi välttämättä kypsyä.

– Itse käytän yrteistä kaikessa timjamia. Kasvatan sitä pellolla ja kuivaan. Persilja sopii myös moneen  ruokaan. Siitä saa väriä ja vitamiineja.

Yrttien kuivaaminen vahvistaa niiden makua ja tuoksua.

Forssan torilla säällä kuin säällä

 – Keli ja kasvit sanelevat, milloin töitä tehdään ja torille tullaan säällä kuin säällä. Osa tulee ostoksille kaukaa ja paikalla on oltava. Meillä torimyynnistä vastaa isäni Ilkka ja minä vastaan viljelystä, meillä on vahva yhteistyö. Forssan tori on vilkkain klo 11 aikaan. Kojun pystyttämisessä menee tunti ja toinen, kun purkaa kaiken, yrittäjä Jussi Mäkilä kuvailee työtään.

Kytösalon maatila myy taimia niin pitkään kuin mahdollista. Monipuolisin valikoima on juhannukseen asti ja sen jälkeen mukaan otetaan enemmän avomaan satoa.

 – Tyttäreni on torilla myös myymässä. Hän on 19-vuotias. Tuleeko hänestä jatkajaa, jää nähtäväksi. Työ on raskasta. Hän on hyvä myyjä ja asiakaspalvelija. Minä itse aikoinaan aidosti innostuin ja opiskelin alaa. Kävijät ja ympäristö on mukavaa, siksi on kiva tulla Forssan torille, Mäkilä sanoo.

Teksti: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja