Kaisa Soini: Limitys

Galleria Moletissä 14.6. – 10.7.2022 esillä oleva LIMITYS-näyttely koostuu Kaisa Soinin maalauksista. Teoksia yhdistää vahva värinkäyttö, abstrakti ilmaisu ja se, että tavalla tai toisella niissä on kyse limityksestä.

Kaisa Soini: Limitys | Taide | Kotiseutulainen

Maalauksia kannattaa lähestyä maalipintojen kautta. Teosten pinnoissa limittyvät useat, läpikuultavasta peittävään vaihtelevat värikerrokset, jotka paikoin hyvinkin ohuina summaavat pinnan värisävyn. Pinnat ovat värien joukko-opin näytöksiä. Niissä syntyy sävyjen välisiä kutkuttavia leikkauksia ja unioneita.

Maalausten kuvakieli on abstraktia. Kun muodot eivät lukkiudu esittävyyteen, voi teoksia katsoa silkkoina värimaalauksina tai nähdä ja tulkita mielleyhtymien täysin vapauskertoimin. Vihjeitä katsomiseen silti annetaan: keskeisen teossarjan nimi on Päreinä. Se viittaa paitsi palasiin, osiin, fragmentteihin myös päreillä rakentamisen tapaan, limitykseen. Maalaustekniikka on rakentamisen arkisiin välineisiin perustuvaa. Teokset on maalattu pääosin tavallisella maalaustelalla. Telasta painautuvat maalausjäljet tarjoavat perustan teosten muotokielelle. Siinä yhdistyy maalaavan kädenjäljen sattumanvaraisuus välineen hallintaan ja välineen rajaehdoista nousevaan geometriaan.

Teosten ytimessä on kuvapinnoilla virittyvä illuusio tilasta: kun toinen taso limittyy toisen päälle, jää toinen sen taakse. Tämä yksinkertainen huomio antaa katsojalle vihjeen syvyydestä ja mahdollisuuden kuvitella limitykseen kätkeytyvä avaruus.

Kaisa Soini (*1966) on Somerolla syntynyt taidemaalari ja arkkitehti, joka asuu ja työskentelee Nokialla. Soini on Tampereen teknillisen korkeakoulun ja kansainvälisesti arvostetun Cranbrook Academy of Artin harvoja suomalaisia arkkitehtikasvatteja. Taiteellisen työskentelyn lisäksi Soini toimii taiteen yliopisto-opettajana Tampereen yliopiston Arkkitehtuurin yksikössä.

Keskiviikkona 22.6. klo 13-14  TAITEILIJATUNTI – Kaisa Soini opastaa ja kertoo näyttelyn taustoist.a

Galleria Moletti, Forssan museo, Wahreninkatu 12,. Avoinna ti-pe 10-16 ja la-su 12-16.

Aiheeseen liittyviä juttuja