Someron Kulttuuri-galleria avautuu 

Someron Kulttuurigalleria sijaitsee Someron keskustassa Aholan talossa kaupungintalon vieressä. Kulttuurigalleriassa on pysyvä, Somerolta kotoisin olleen, muotoilija ja yrittäjä Kaija Aarikan elämäntyö -näyttely, joka esittelee Kaija Aarikan suunnittelemia esineitä yrityksen alkuajoista vuodesta 1954 lähtien.

Someron Kulttuuri-galleria avautuu  | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Toinen pysyvä näyttely on Someron veteraanien ja sotainvalidien Perinnehuone, johon on kerätty somerolaisten lahjoittamaa aineistoa ja esineitä. Ensimmäinen vaihtuva näyttely on somerolaisen kirjailija Kaari Utrion näyttely. Lisäksi Kulttuurigalleriassa on esillä Someron kaupungin omistamaa taidetta.

Kulttuurigallerian suojelija on kirjailija Kaari Utrio

Kaari Utrion näyttelyssä on esillä hänen ensimmäinen leikekirjansa vuosilta 1968-1972 ja uran 40-vuotisleikekirja vuosilta 2007-2008. Lisäksi vitriineistä löytyy esitelmien muistiinpanojen malliesimerkkejä, historiallisen romaanin suunnitelman muistiinpanot vuodelta 1999, kirjan eri muotoja, kirjallisen tuotannon esimerkkikappaleita, käännöksiä ja muuta aineistoa.

Someron Kulttuuri-galleria avautuu  | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Kaija Aarikka

Kaija Aarikan elämäntyö –näyttelyn teema tulee vaihtumaan vuosittain. Tämän vuoden teemana on Kaijan suunnittelemat lasi- ja messinkiesineet. Näyttelyn nimi on Jäähileitä kuutamolla. Jäähile on lasinen kynttilänjalka vuodelta 1970 ja Kuutamo on messinkinen kynttilälampetti vuodelta 1972.

Perinnehuone

Perinnehuoneeseen on koottu sodissa sekä suojeluskuntien ja Lotta Svärd -järjestön toiminnassa käytettyä aineistoa ja esineistöä. Someron Sotaveteraanien Tukijaosto perusti museon vuonna 2009. Someron Sotaveteraanien Tukijaoston keräämään aineistoon on yhdistetty Somero-Seuran varastossa ollut aineisto, Someron Marttojen omistama entisen Lotta-kahvilan kalusto sekä Töykkäpellosta Sotainvalidien aineisto. 

Someron kaupungin taiteesta on esillä Vitali Gubarevin neljä grafiikan työtä, Maila Ponkkosen kaksi öljyvärimaalausta ja Seppo Mannisen tilataideteos.

 Someron Kulttuurigallerian ylläpitäjä on Someron Kulttuuri ry. Hankkeelle on myönnetty Leader-rahoitusta. Yhteistyössä on mukana Someron kaupunki ja yritykset Aarikka Oy, AdaMaria ja Somerkirja. Yhteistyötä on tehty myös Naantalin, Espoon, Huittisten ja Porin museoiden kanssa.

Someron Kulttuurigalleria on avoinna 2.6.2022 alkaenke –pe 12-18 ja la-su 12-16 ja ryhmille sopimuksen mukaan.

Aiheeseen liittyviä juttuja