Rumpalin tie vei sooloartistiksi

Forssalaislähtöinen, rumpalina tunnettu Jyrki Iivanainen ja alkoi julkaista musiikkia sooloartistina.

Rumpalin tie vei sooloartistiksi | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Vuosien aikana useamman sooloartistin (mm. Janne Hurme, Kari Luoto ja Marko Simi) bändeissä rumpalina tutuksi tullut Jyrki Iivanainen huomasi pandemian iskiessä, monen muun tavoin, olevansa musiikin saralla toimettomampi kuin vuosiin. Kun hänen oma, englanninkielistä rock-musiikkia esittävä Blindberry Ghost -bändinsä vetäytyi alueellisten sulkutoimenpiteiden jne. vuoksi tauolle, hän totesi, että nyt on hyvä aika keskittyä omiin, pöytälaatikossa levänneiden biisiaihioitten pariin. 

Musiikkia on sittemmin syntynyt sen verran runsaasti, että vuonna 2021 Iivanaisen suunnitelmiin kuuluu julkaista musiikkia noin kymmenen kappaleen verran. Kuluvan vuoden aikana on julkaistu kaksi singleä; helmikuussa ilmestynyt Aino ja nyt maaliskuussa ilmestyi teos nimeltä Helpompaa. Keskitytään nyt jo ilmestyneihin kappaleisiin.

Ulostulona julkaistu Aino on positiivinen ja lämminhenkinen startti soolouralle. Biisi pohjautuu Iivanaisen omiin kokemuksiin isänä, kun hän on seurannut tyttärensä kasvamista. Piia Syrjä-Aho on sanoittanut molemmat Iivanaisen ilmestyneistä biiseistä. Hän on tiivistänyt laulun sanoman helposti sulatettavaksi ja iskeväksi, ja sen sanoma välittyy kuulijalle helposti. Kitarat pauhaavat ajoittain kuin Amerikan rokissa ja koko soppa sulautuu pianon ja laulustemmojen myötä tasolle, että voidaan rehellisesti puhua korvamadosta, joka saattaa jäädä mieleen soimaan biisin loppuessa. Aino on onnistunut debyytti, jota tätä kirjoittaessa on Iivanaisen Youtube-kanavalla yksistään soitettu mukavasti 15 000 kertaa.

Helpompaa on laulu, joka kertoo parisuhteista. Se käy välittömästi selväksi jo sekunneissa laulun alkaessa. Pohtiva ja helposti samaistuttava teksti herättää mielenkiinnon ja kuljettaa mukavasti mukanaan biisin kasvaessa kuin huomaamatta taustalla. Kertosäkeen soidessa ja kasvaessa maltilla kerta toisensa jälkeen, ei jää epäselväksi, että Iivanainen on ollut ison balladin perässä. Tässä on myös onnistuttu. Iivanaisen soittotaidot rumpalina nousevat esiin pauhun kasvaessa ja Oskar Niemisen säveltämät jousisoitinraidat saavat nostettua kappaleen tunnetasolla ja soundillisesti vielä pykälän suuremmaksi.

Kahden biisin summauksena voidaan todeta seuraavaa; Vaikka kyseessä on vasta debytoinut sooloartisti, niin sana  kokematon ei kuulu tähän yhtälöön millään tavalla. Iivanaisen molemmista julkaistuista teoksista paistaa ammattitaito ja huolellisuus läpi.

Tuottajana Iivanaisen itsensä lisäksi on taustalla häärinyt herra nimeltään Axel Virkkunen. Hän on soittanut myös useampia instrumenttiraitoja biiseille, onnistunut tehtävässään ilmeisen hyvin ja on varmasti osaltaan tuonut biiseihin elementtejä kotimaisesta pop-maailmasta. Syrjä-Ahon sanoitusten teho ja toimivuus jo todettiinkin. 

Kahden biisin jälkeen on sanottava, että alku on lupaava ja jatkoa sopii odotella mielenkiinnolla. Jos Iivanainen pysyy lähelläkään tasoa, jolla on lähtenyt liikenteeseen, menestyksen tullessa ei pidä olla yllättynyt.

Löydät Jyrki Iivanaisen ja hänen lauluna Spotifysta ja Youtubesta.
Tutustu myös: www.facebook.com/jyrkiiivanainenvirallinen

Teksti: Matti Paavilainen, kuva: Atte Malaska

Aiheeseen liittyviä juttuja