Lintujen kevätmuutto käynnistynyt

Oletko jo havainnut muuttolintuauroja tai ihaillut valkoisia joutsenia pellolla? Lumipeitteen ja pakkasten vähentyessä lintujen kevätmuuttotahti voimistuu myös Lounais-Hämeessä. Turun ja Porin välisellä rannikkoalueella, jossa pellot ovat jo lähes kauttaaltaan mustina, muuttolintuja on voitu havaita enemmän.

Lintujen kevätmuutto käynnistynyt | Luonto | Kotiseutulainen

Lounais-Hämeen Lintuharrastajat (LHLH) Ry toimii Forssan, Tammelan, Ypäjän, Jokioisten, Humppilan, Urjalan ja Someron alueella. Yhdistyksen puheenjohtaja Reijo Leino kertoo muuttolintuhavaintojen lisääntyvän hetki hetkeltä. Viime viikonloppuna (haastattelu tehty 21.3.) esimerkiksi Jokioisten Lintupajussa laskettiin jo 190 joutsenta, Kalliojärvellä Tammelassa 160 töyhtöhyyppää ja Ypäjällä 120 metsähanhea.

Birdlife Suomen ylläpitämän havaintojenkeruujärjestelmän (www.tiira.fi) mukaan alueella on havaittu edellisten lisäksi muun muassa jo kurkia, yksittäisiä kiuruja, erilaisia pöllölajeja ja tuulihaukka. Tiiraan päivittyy havaintoja, joita kuka tahansa kiinnostunut voi käydä seuraamassa.

Lintujen kevätmuutto käynnistynyt | Luonto | Kotiseutulainen
Metsähanhi

− Paljon riippuu tuulesta, sään lämpötilasta ja avonaisista vesi- ja peltoalueista, miten lintuja maalis-huhtikuussa sisämaassa havaitaan. Pöllöjen aika alkaa sen sijaan olla kohta ohi.

Hyviä kevätlintujen muuton seurantapaikkoja ovat alueen lintutornit. Korkeista torneista näkee laajalle alueelle hyvin kiikareilla. Kosteikkojen reunat ovat torneille hyviä paikkoja, sillä niiden laitamilla linnut levähtävät ja ruokailevat. Leinon mukaan tällä hetkellä eniten muuttolintuhavaintoja tehdään Lintupajussa, kun Loimijoki alkaa rakoilla jääpeitteestä.

Lintujen kevätmuutto käynnistynyt | Luonto | Kotiseutulainen
Töyhtöhyyppä.

Metsää, peltoa ja vesistöä

− Jokivarsien lintutornit ovat bongaukseen hyviä. Urjalan Kortejärvi on alueen parhaimpia torneja, kun sulaa vettä alkaa olla 200-300 metrin matkalta. Siellä nähdään erilaisia sorsia, hanhia ja joutsenia. Kun tornista näkee samalla kertaa vähän metsää, peltoa ja vesistöä eli paljon erilaisia biotooppeja, on mahdollista nähdä paljon eri lajeja.

Lintuharrastuksen voi aloittaa kuka tahansa lintujen elämää mielellään seuraava. LHLHRy:n Leinon mukaan varusteiksi riittää alkuun kiikari.

Lintujen kevätmuutto käynnistynyt | Luonto | Kotiseutulainen
Muuttohaukka

− Lintuja tunnistetaan paljon paitsi näköhavainnoin, myös kuulohavainnoin lintujen äänten perusteella. Ääniä oppii tunnistamaan parhaiten kokeneemman lintuharrastajan matkassa. Yhdessä linturetkeilemällä kokeneemmalta saa tietoa lintujen tunnistettavista ominaisuuksista.

Jos lintuharrastus kuulostaa mielenkiintoiselta, tarjoaa yhdistys lintukävelyjä ja tornipäivystyksiä, joihin osallistumalla pääsee tutustumaan lajiin. Puheenjohtaja Leino kehottaa tutustumaan yhdistyksen kotisivuihin. Siellä voi esimerkiksi keskustelupalstalla kysellä seuraa linturetkelle. Myös yhdistyksen tapahtumat löytyvät kotisivuilta ja Facebookista. Yhdistys on viettänyt korona-aikaan hiljaiseloa, mutta tapahtumat ovat hiljalleen viriämässä.

Teksti: AM, kuvat: M. Markov

Aiheeseen liittyviä juttuja