Hulluna mustiin tomaattilajikkeisiin

Valtava innostus tomaatin kasvatukseen voi viedä täysin mennessään. Näin on päässyt käymään Kati Länsikylälle, jolle tomaatit ovat intohimo. Hän hoitaa tomaattitarhaansa Forssassa. Rakkaan harrastuksen pitää aisoissa ainoastaan kasvihuoneen koko, sillä se rajoittaa tomaatinviljelyn laajenemista entisestään. Toimitus selvitti tomaattitarhurin mietteitä kasvukauden kynnyksellä.

Hulluna mustiin tomaattilajikkeisiin | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Olet kasvihuoneharrastaja. Miltä kasvihuoneessa näyttää nyt? (haastattelu tehty 13.4)

Kasvihuone näyttää ruukkujen ja istutusastioiden varastolta tällä hetkellä. Toiveena on pääsiäisenä päästä sinne siivoilemaan ja valmistelemaan. Uusin hankintani on pieni tiiviimpi kasvihuone ison kasvihuoneen sisälle. Se pysyy lämpimämpänä lämmittimen avustuksella ja siten pystyn aikaistamaan kasvien siirtoa kasvihuoneeseen. On kiva laittaa kohta kädet multaan.

Hankitko tomaatin taimet valmiina vai kasvatatko ne itse?

Kasvatan taimet itse siemenistä, jotka olen idättänyt lautalla. Taimet on jo koulittu. Isoimmat niistä ovat yli 40 sentin mittaisia. Laitan siemeniä kevään mittaan itämään 3-4 kertaa, jolloin saan eri vaiheessa olevia tomaatin taimia ja pidennettyä siten satoisaa aikaa. Minulla on ledlistat kasvatusvaloina taimille ja taimet ovat pohjoispuolen ikkunoilla. 

Kuinka paljon taimia sinulla on kasvussa?

Lajikkeita on kasvussa 40 erilaista ja erinäköistä. Jokaista lajiketta pistän 2 siementä kasvamaan. Aina yhden taimen lajiketta kohden pidän itselläni. Muut menevät ystäville ja tutuille, sillä eivät ne edes mahtuisi kasvihuoneeseeni. 

Tomaattilajikkeita on erilaisia. Minkälaisia tomaatteja sinä kasvatat?

Pidän valtavasti kaikista erikoisuuksista. Niitä on kiva viljellä. Viljelen tälle kesälle erityisesti dwarflajikkeita, jotka ovat pienikokoisia, tanakkavartisia ja vahvoja ns. kääpiötomaatteja. Tällä hetkellä suosikkitomaattini ovat mustia ja mustapunaisia lajikkeita. Lempparilajikkeeni runkotomaateista ovat ”Black Beauty” ja ”Queen of the Night”.  Black Beautyn tomaatit ovat pinnalta täysin mustia, suorastaan syvänmustia. Sisältä ne ovat nätin punaisia. Lajike vaatii pitkän kasvukauden ja valmistuu aikaisintaan heinäkuun lopulla. Queen of the Night on punaisempi mustapunainen lajike. Molemmat ovat todella hyvänmakuisia. 

Kertoisitko hieman viljelytavastasi tomaatin kasvatuksessa?

Kasvatukseni on kokeellista ja harrastajana voinkin kokeilla mitä vain ilman onnistumisen paineita. Testailen erilaisia lajikkeita. Kasvihuoneeni pohja on laatoitettu ja kasvatan tomaatit eri kokoisissa ruukuissa ja istutusastioissa. Kasvihuone on helppo siivota ja multien vaihto käy kätevästi. Vaihdan mullat vuosittain, mikä pitää kasvitauteja loitolla. Käytän ekologisia viljelymenetelmiä ja osin kompostoitua luomumultaa. Minulla on bokashi kompostori, jonka avulla kierrätän keittiöjätteet ravinteikkaaksi mullaksi ja käytän tomaateilla. Biotukselta hankin tarvittaessa petopunkkeja, jotka biologisesti torjuvat tomaatin tuholaisötököiltä. 

Olet selvästi innostunut tomaatin kasvatuksesta. Miten päädyit harrastuksen pariin?

5-6 vuotta sitten poikani halusi laittaa vähän hernettä ja auringonkukkaa, joita alkuun yhdessä kasvatimme. Puutarhaviljely jäi sittemmin äidin kontolle ja aikani lavatarhakasvatusta harjoitettuani siirryin kasvihuoneviljelijäksi. Meillä on ollut kasvihuone nyt nelisen vuotta.

Kerro vielä mikä on parasta tomaatinkasvatuksessa.

Parasta on kesäaamuna kahvikupin kanssa kulkea kasvihuoneelle, avata ovi ja hengittää tomaatin huumaavaa tuoksua. Tuoksu on ihana. Kasvattamisen ilo antaa valtavasti, kun saa konkreettisesti omalla taidollaan tomaatit kasvamaan. Taimien kasvun ja kukinnan seuraaminen sekä raakileiden ilmestyminen palkitsevat. Saan mielenrauhaa varkaiden nyppimisestä. Kypsiä tomaattejakin voi vain poimia suuhunsa omasta tarhasta ja nauttia niiden mausta.  Olen työssäni paljon tekemisissä ihmisten kanssa, ja työ on hektistä. Kasvihuoneella saan vastapainoa työlle. Tomaattiharrastus on minulle ihanaa hissuttelua omissa oloissa, joka virkistää ja palauttaa. 

Hulluna mustiin tomaattilajikkeisiin | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Kati Länsikylä pitää instagramissa sometiliä tomaattipuuhistaan. Kaverinsa tokaisi hänelle joskus, että sinä olet tuollainen tomaattimuija, josta tili saikin luontevasti nimensä @tomaattimuija. Tili on vapaasti seurattavissa, jos tomaatit ovat sinunkin intohimosi.

Teksti: AM, kuvat: Katin kuva Laura Tammisto, muut Kati Länsikylän kotialbumi.

Aiheeseen liittyviä juttuja