Kätevää, eikö totta?

Keittiön apuvälineiden historiaa Sarka-museon Ruokakulmassa 20.4.–9.10.2022.

Kätevää, eikö totta? | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Uusi näyttely keittiön apuvälineistä avautuu Suomen maatalousmuseo Saran Ruokakulmassa 20.4.2022. Kätevää eikö totta? -näyttely esittelee kattauksen keittiön pienkoneista ja muista ruuanlaiton apuvälineistä eri aikakausilta. 

Keittiössämme on runsaasti erilaisia ruuanlaittoon liittyviä pienkoneita ja apuvälineitä. Ne ovat läsnä päivittäisessä arjen helpottamisessa aina aamukahvin keittämisestä lähtien. Joillakin laitteilla on pitkä, jopa vuosisatojenkin taakse ulottuva historia, toiset taas edustavat uudempia keksintöjä ja suuntauksia elämäntavoissamme. Kätevää eikö totta? -näyttelyssä on esillä muun muassa mekaanisia versioita nykyisin sähkökäyttöisistä pienkoneista sekä esimerkkejä tiettyjen aikakausien innovaatioista ja -villityksistä.

Yhteiskunnan sähköistyminen on tuonut kotikeittiöihin paljon uusia pienkoneita. Monia niistä on kuitenkin edeltänyt mekaaninen vastine. Ruuanlaittoa helpottavia talouskojeita, kuten liha- ja kahvimyllyjä, jäätelökoneita ja hammaspyörävatkaimia hankittiin säätyläiskoteihin jo 1860-luvulla.

– Naisten työssäkäynnin lisääntyminen ja arjen muuttuminen kiireisemmäksi on luonut tarpeita nopeuttaa ruuanlaittoa. Näyttelyssä on esillä esimerkkejä tällaisista raastamista, pilkkomista ja vatkaamista helpottavista apuvälineistä, Sarka-museon näyttelyamanuenssi Riikka Soininen kertoo.

Ennen 1960-luvun puoliväliä kodinkonehankinnat tehtiin yleensä järkisyistä ja helpottamaan arjen suurimpia tarpeita. Kun elintaso nousi, koteihin alettiin hankkia yhä enemmän uusia pienkoneita, kuten kahvinkeittimiä ja leivänpaahtimia.

− Menneiden vuosikymmenten nostalgiaa näyttelyssä tarjoilevat muun muassa 1970-luvun pöytägrilli ja hurmaava 1960-luvun vakuumikahvinkeitin, Soininen paljastaa.

1980-luvulta lähtien markkinoille on saapunut kiihtyvällä tahdilla uudenlaisia keittiökoneita. Trendit, matkailu ja kansainvälistyminen ovat heijastuneet myös keittiöiden varustukseen. Nykypäivänä ruuanlaittoon liittyvien kodinkoneiden kautta haetaan helpomman ja sujuvamman arjen ohella myös ruokaan liittyviä elämyksiä ja pyritään ilmaisemaan omia kiinnostuksen kohteita ja arvoja.

− Esimerkkinä aasialaisen ruoan suosiosta voidaan mainita suomalaisiinkin keittiöihin rantautuneet riisinkeittimet, Soininen jatkaa.

Näyttelyn esineet panevat miettimään arjessamme tapahtuneita muutoksia ja sitä, mikä tekee oman kodin keittiölaitteista tarpeellisia. Miksi jokin tietty laite säilyttää asemansa arjen helpottajana vuosikymmenestä toiseen, kun taas toinen unohtuu nopeasti kaapin perälle pölyttymään?

Kätevää eikö totta -näyttely on esillä museon Ruokakulma-näyttelytilassa 20.4.–9.10.2022.

Aiheeseen liittyviä juttuja