Lempipaikasta hyvinvointia keholle ja mielelle

Liikunta on yksi tehokkaimmista ja mukavimmista keinoista pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu kuitenkin paljon muutakin. Tammelalainen personaltrainer ja life coach Karoliina Laaksonen on perehtynyt naisten hyvinvoinnin tukemiseen ja auttaa ammattitaitoisesti niin elämäntapamuutoksissa kuin synnytykseen valmistautumisessa ja siitä palautumisessa.

Lempipaikasta hyvinvointia keholle ja mielelle | Terveys | Kotiseutulainen

Valoisasta salista kuuluu ohjaajan ääni ja sitä säestää lattialla pötköttelevän vauvan jokellus. Tunnelma on rauhallinen ja ikkunan edessä jumppamattojensa ääressä kuntoilee neljä äitiä eri ikäisten vauvojensa kanssa. Nyt ollaan Perkiöntiellä, Karoliina Laaksosen Lempipaikassa ja menossa on Lempikeho-tunti.

– Aina täällä ei ole ihan näin seesteinen tunnelma. Ääntä saa ja pitääkin olla, täällä kaikki äidit saavat olla rennosti vauvojensa ja lastensa kanssa. Täällä on tilaa juosta, jos juoksuttaa, Karoliina Laaksonen sanoo hymyillen.

Lokakuussa 2021 ovensa avannutLempipaikka on nimensä mukaisesti paikka, jossa edistetään omaa hyvinvointia lempeästi. Lempipaikan palveluvalikoimassa on tarjolla niin ryhmäliikuntaa kuin yksilövalmennustakin, mutta kaikkia Karoliinan asiakkaita yhdistää yksi asia. He kaikki ovat naisia.

– Naisten, ja vielä spesiaalimmin äitien, hyvinvointi on erittäin lähellä sydäntäni. Valtaosa asiakkaistani on noin 25-50-vuotiaita. Olen kouluttautunut personaltrainerin ja life coach -tutkinnon lisäksi myös viralliseksi äitiysliikunnan valmentajaksi noin vuosi sitten.

– Kokemusteni mukaan juuri äidit kaipaavat eniten kannustusta ja apua siihen, että löytävät muuttuneesta arjesta ajan liikunnalle. Myös erilaiset vinkit siitä, miten ja mitä liikuntaa voisi harrastaa turvallisesti ja tehokkaasti, ovat tervetulleita monelle tuoreelle äidille, kun kroppa muuttuu jatkuvasti.

Liikuntaa ja hyvää mieltä

Karoliinalla itsellään on 2- ja 3-vuotiaat lapset, joten pikkulapsiarki on vielä parhaillaan käynnissä. Hänelle itselleen liikunta ja liikkuminen on ollut elämäntapa lapsesta saakka. Helposti lähestyttävänä ihmisenä Karoliina sai jo muutamia vuosia sitten paljon kyselyitä ja vinkkipyyntöjä siitä, miten kannattaisi liikkua.

– Siitä oikeastaan lähti kipinä personaltrainerin uralle ja opiskelin tutkinnon vuonna 2016 päivätyön ohessa. Äitiyden myötä havahduin siihen tosiasiaan, että seudulla ei ole äitiysliikuntapalveluita juurikaan, joten jatkoin opiskelua äitiysliikuntavalmentajaksi, Karoliina kertoo.

Karoliina haluaakin kannustaa ihmisiä hakemaan liikunnasta hyvää oloa ja valmentajana hän myöntää olevansa ennemmin lempeä kannustaja kuin hurja piiskuri. Hänen mielestään liikkumisen tulisi keskittyä enemmän hyvinvoinnin edistämiseen ja hyvään oloon kuin painokeskeisyyteen. 

– Säännöllinen liikunta lisää merkittävästi hyvinvointia, mutta vaa’an lukeman sijaan pitäisi mielestäni kuunnella enemmän omaa kehoa ja jaksamista. Liikunnan ei tarvitse olla aina kovaa ja rankkaa, jotta se kehittäisi, Karoliina sanoo.

Yrittäjäksi ryhtyminen on ollut Karoliinan pitkäaikainen haave ja Lempipaikan myötä unelmasta tuli totta. Yrityksen perustamisen ajankohta keskellä koronasulkuja oli haastavaa, mutta nyt ovet on saatu uudelleen auki ja tunnit pyörimään.

– Perkiöntiellä on maanantaisin ja tiistaisin vakiotunnit, Lempikeho synnyttäneille vauvojen kanssa ja Lempiodotus odottaville äideille. Tiistai-iltaisin on kaikille avoin ja sopiva Fasciamethod -kehonhuoltotunti ja valmennan paria elämäntapamuutokseen tähtäävää Kunnon kohotus -ryhmää sekä yksittäisiä asiakkaita. Tulossa on myös taaperojumppaa ja kiertoharjoittelua, johon saa ottaa lapset mukaan.

Nuori yrittäjä kuuntelee tarkalla korvalla asiakkaiden toiveita ja kehittää palveluitaan niiden mukaan. 

– Esimerkiksi yritysten erilaiset työhyvinvointipäivät onnistuvat. Päivä voisi sisältää esimerkiksi jumppaa, rentoutusta tai Fascia Methodia.Ja periaatteessa ihan millaista liikunnallista aktiviteettia tahansa.

Vaunujengin aurinkoinen pomo

Yhtenä Karoliinan merkittävimmistä saavutuksista voidaan pitää Vaunujengiä, sillä se on palkittu muun muassa Vuoden mielenterveysteon palkinnolla.

– Kasasin Vaunujengin, kun kuopukseni oli vauva. Koin, että oli ja on edelleen, tärkeää mahdollistaa pienten lasten äitien liikkuminen ja samalla tarjota arvokasta vertaistukea. Vaikka omat lapseni ovat jo nykyään päivähoidossa, organisoin Vaunujengin joka keskiviikkoisen lenkin, Karoliina sanoo.

Paikalliset yritykset ovat lähteneet sponsoroimaan Vaunujengiä nimellisillä summilla.

– Olin vähän hankalan tilanteen edessä, kun päätin ryhtyä yrittäjäksi. Vaunujengillä on erittäin tärkeä rooli ja tehtävä, mutta en voinut enää järjestää lenkkejä vapaaehtoisena. Onneksi paikalliset yritykset lähtivät tukemaan Vaunujengiä. Näin minä saan pienen korvauksen ja toiminta pysyy edelleen maksuttomana ja on siten mahdollinen ihan kaikille.

Tapaamispaikka sovitaan etukäteen WhatsApp -ryhmässä ja reitti vaihtuu viikoittain. Yhdellä kertaa porukka viilettää pitkin Loimijokirantaa ja toisella Pyhäjärven jäätä pitkin nuotiopaikalle makkaraa paistamaan. Lenkki kestää noin tunnin ja mukaan voi lähteä kuka vaan. Kaikki seudun äidit ja miksei isitkin ovat tervetulleita mukaan lenkkeilemään mukavassa porukassa!

– Tällä hetkellä kaikki osallistujat ovat äitejä vaunujen tai rattaiden kanssa, mutta miksei mukaan voisi lähteä vaikka isovanhempiakin, Karoliina vinkkaa.

Mikä ihmeen life coach?

Karoliina kertoo, että valmennustyössä palkitsevinta on nähdä asiakkaiden ilo ja oivallukset, jotka on saavutettu yhteisellä matkalla. Hän tykkää työskennellä ihmisten parissa ja parasta palautetta on tunnin jälkeen kuulla, miten hyvä olo onkaan saavutettu.

– Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös henkisestä puolesta on hyvä pitää huolta. Kokonaisvaltainen hyvinvointi pohjautuu näihin molempiin. Jos kuori ja pinta on kunnossa ja mielessä on pelkkää sotkua sekä epävarmuutta, se vie osan merkityksestä, Karoliina sanoo.

Kouluttautumalla life coachiksi Karoliina voi auttaa ammattitaitoisesti ja ratkaisukeskeisesti asiakkaidensa henkisen hyvinvoinnin edistämisessä.

– Joskus on hyvä pysähtyä miettimään, miksi arjessa on aina kiire. Ja onko se kiire aina ihan todellista vai kuvittelemmeko sen ympärillemme? Yhdessä valmennettavan kanssa voimme priorisoida asioita tärkeysjärjestykseen ja saada kiireen sulamaan.

Valmennuksessa keskitytään tulevaisuuteen keskustellen ja suunnitellen ratkaisuja omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Asiakkaan tarpeiden mukaan tapaamiskertoja on yleensä yhdestä neljään, joskus jopa enemmän.

Karoliinan mukaan on tärkeää seurata omaa intuiitiotaan ja etsiä vastauksia itsestään. 

– On tarpeellista käsitellä uskomuksia, jotka vaikuttavat elämäämme. Pitäisi keskittyä enemmän siihen, että kääntää ongelmakeskeisen ajattelutavan ratkaisukeskeisemmäksi. Siten pääsee huomattavasti helpommin omiin tavoitteisiinsa, olivatpa ne millaisia hyvänsä.

Teksti: Sarita Silvennoinen

Aiheeseen liittyviä juttuja