Hyvää naistenpäivää!

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään jälleen maaliskuun 8. päivänä. Tämän tärkeän päivän juuret ulottuvat 1900-luvun alkupuolelle. Jututimme naisia siellä ja täällä. Mitä naistenpäivä merkitsee? Miten haluaisit tulla muistetuksi naistenpäivänä?

Hyvää naistenpäivää! | Naiset | Kotiseutulainen

Mona Salonen edustaa nuorta sukupolvea. Hän on syntynyt naistenpäivänä ja muisteleekin päivän olleen lapsena lähinnä synttäri-intoilua. Vanhetessa ja vahvojen, karismaattisten naisten läsnäoloon kasvaessa päivän merkitys alkoi muuttaa muotoaan. Mona on pysähtynyt miettimään paremmin päivän merkitystä ja on selvittänyt esimerkiksi, miten ennen naiset ovat olleet vallankumouksellisia ja silti heitä ja heidän saavutuksiaan on vaiennettu. 

− Nykyään naisilla monissa maissa on jo lähemmäs tasa-arvoinen asema. Parannettavaa toki edelleen löytyy. 

Monalle naistenpäivä on juhlapäivä. Hän kertoo kunnioittavansa oman elämänsä rakkaita, värikkäitä ja villejä naisia!

Mona toivoo tulevansa muistetuksi kukkien ja suklaan sijaan lahjoituksena naisjärjestöille. Naurun kera hän lisää, ettei viherkasvien ystävänä sellaisenkaan lahjan saamisesta pahastuisi.

Hyvää naistenpäivää! | Naiset | Kotiseutulainen
Anja Suurkonka.

Anja Suurkonka pohtii että naistenpäivä on muistutus tasa-arvon tärkeydestä. Hän toteaa lyhyen ytimekkäästi, että paljon on asian eteen tehty, mutta työsarkaa riittää edelleen sillä saralla.

Anjan mielestä materiaalinen muistaminen ei ole tärkeää. Teot merkitsevät. Hän vinkkaa hymyssä suin silmää siippansa suuntaan, mutta on kuitenkin tosissaan toivoessaan miehensä hoitavan tiskihommat naistenpäivänä ja ahkeroivan kyseisen kotityön parissa useamminkin, ainakin pari kertaa viikossa. 

Anja kertoo viettävänsä ystäviensä kanssa naistenpäivää kahvittelun ja rennon yhdessäolon merkeissä. 

− Saatammepa kukkasin toisiamme ilahduttaa.

Hyvää naistenpäivää! | Naiset | Kotiseutulainen
Sirpa Miettinen.

Naisten ääni-oikeuden tuleminen Suomeen aikanaan oli merkittävä asia, toteaa Sirpa Miettinen

− Tasa-arvo ja naisten asema on mennyt paljon eteenpäin etenkin Suomessa ja monessa muussakin maassa mutta maailmanlaajuisesti on  erityisen paljon tehtävää naisten oikeuksien ja arvostuksen eteen. Naisia alistetaan ja kohdellaan kaltoin monella tavalla eikä heillä juurikaan ole sananvaltaa. Mm. Lapsiavioliitot ja köyhyys heikentävät hyvinvointia. Sirpan mielestä naisten oikeuksia pitää ajatella joka päivä eikä vain kerran vuodessa. 

Sirpa naurahtaa ja sanoo että olisihan se kiva jos saisi kukkia naistenpäivänä. Merkittävämpää on kuitenkin huomion saaminen hyvää oloa luomalla.

Hyvää naistenpäivää! | Naiset | Kotiseutulainen
Arja Saari.

Arja Saaren Naistenpäivässä korostuu ystävien merkitys. Vähintäänkin viestit kulkevat silloin naispuolisten ystävien kanssa puolin ja toisin. Arjasta tuntuu melkeinpä itsestään selvältä naisten pitkälle edennyt tasa-arvoinen asema Suomessa. 

Arja odottaa ja toivoo saavansa kivoja naistenpäivä toivotuksia. Hän kuvailee itseään kukkien suureksi ihailijaksi ja on mielissään jos ainakin yhden sellaisen saisi naistenpäivän kunniaksi.

Hyvää naistenpäivää! | Naiset | Kotiseutulainen
Liisa Petersen.

Liisa Petersen on ollut 54 vuotta naimisissa, Hän ei toivo itselleni sen erikoisempaa huomiointia. 

− On hyvä, että päivä on olemassa. Toivon, että kaikki maailman naiset saisivat viettää naistenpäivää ja nauttia.

Hyvää naistenpäivää! | Naiset | Kotiseutulainen

Aino Mikkolalla on selkeät toiveet: 

− Haluaisin, että minulle toivotettaisiin hyvää naistenpäivää ja tuotaisiin kukkia sekä suklaata, jossa ei ole pähkinää, sillä olen allerginen sille.

Hyvää naistenpäivää! | Naiset | Kotiseutulainen
Venla Anttila ja Erika Takkinen.

Venla Anttila  ja Erika Takkinen toivovat tulevansa hyvin kohdelluiksi ja huomioiduksi. 

− Joskus naisia kohdellaan vähän ”pilkkaavasti” ja miehiä pidetään parempina monissa asioissa. Toivomme, ettei naistenpäivänä ketään naista alisteta huonommaksi kuin miestä missään asiassa ja meitä kohdellaan hyvin.

Hyvää naistenpäivää! | Naiset | Kotiseutulainen
Suvi

Suvi myöntää, että kyllä se muistaminen lämmittäisi sydäntä.

− Ei ole koskaan naistenpäivänä muistettu enkä ole kaivannutkaan, mutta varsinkin näin sinkkuna se lämmittää, jos joku viestillä, tai pienellä makeisella tai kukalla muistaisi 

Tekstit: Anne Suurkonka ja AM

Aiheeseen liittyviä juttuja