Keväthanget ja aurinko ovat silmille petolliset

Hiihtolomat käynnistyvät pian, ja monet suuntaavat nyt ulkoilemaan. Mukaan on syytä pakata hyvät aurinkolasit, sillä keväisillä hangilla aurinko voi aiheuttaa monia näkemiseen liittyviä riskejä. Paras tapa ehkäistä UV-säteilyä ja häikäistymistä on suojata silmät laadukkailla aurinkolaseilla. Oletko huomannut, että aurinko tuntuu keväällä erityisen kirkkaalta? Se johtuu siitä, että aurinko paistaa keväällä alhaalla horisontissa, jolloin valo osuu helpoimmin silmiin ja myös häikäisee voimakkaasti. Matalalla paistava kevätaurinko on inhottava matkaseuralainen autoilijoille, ja hetkellinenkin häikäistyminen voi lisätä esimerkiksi liikenneonnettomuuksien riskiä. Liikenteeseen kannattaa valita polarisoivat aurinkolasilinssit, jotka vievät vaakatasossa tulevan hajaheijasteen pois.

Keväthanget ja aurinko ovat silmille petolliset | Terveys | Kotiseutulainen

Hiihtolomalaiset saattavat altistaa silmänsä jopa suuremmalle säteilymäärälle kuin kesälomalaiset. Keväthangilla ulkoileva on kuin kahden auringon välissä, sillä lumi heijastaa 90 % auringon valosta. Auringon ultraviolettisäteily taas edistää monia silmäsairauksia. Niistä yleisin on kaihi ja silmänpohjarappeuma. Erityisesti lasten silmät ovat alttiita auringonvalon aiheuttamille vaurioille, sillä lapsen silmä läpäisee aikuisen silmää enemmän säteilyä.Mykiön läpäisevän säteilyn on todettu altistavan myös näön heikkenemiselle. Vaurioitunut mykiö ei palaudu entiselleen, eli sen vaurioiden ennalta ehkäisy on erityisen tärkeää.

Lumisokeudeksi kutsutaan tilannetta, jossa silmän sarveiskalvo altistuu liikaa auringon UV-säteille ja sen epiteelisolukko vaurioituu. Kyse on palovammasta, jonka oireita ovat kipu, valonarkuus, epämiellyttävä tunne ja kyynelvuoto. Lumisokeus on harvoin vaarallista, mutta oireet voivat kestää päiviä ja pilata hiihtoloman. Paras tapa ehkäistä UV-säteilyä ja häikäistymistä on suojata silmät laadukkailla aurinkolaseilla. Aurinkolaseissa tulee olla vähintään CE-merkintä, joka takaa suojan haitallisilta UVA- ja UVB-säteilyiltä. UV 100 % tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että aurinkolasit suodattavat maan päälle tulevan UV-säteilyn kokonaan.

Laadukkaiden aurinkolasien ostamisessa on aina hyvä kääntyä optometristin tai optikon puoleen, sillä optikkoliikkeissä myytävissä aurinkolaseissa on lähes poikkeuksetta hyvä optiikka ja pinnoitteet jo valmiiksi – tarvitsitpa lasit voimakkuuksilla tai ilman voimakkuuksia. 

Optometristi myös varmistaa, että aurinkolasit suojaavat, sekä ylhäältä, että alhaalta ja lasien istuvuus on hyvä. Etenkin valon heijastuessa monesta suunnasta on tärkeää, että lasit ovat riittävän peittävät myös sivuilta. Samalla ne suojaavat tuulelta, joka saa silmät helposti kuivumaan ja ärtymään.Talviharrastuksiin löytyy monia sopivia aurinkolaseja, joissa eri lajien vaatimukset on otettu huomioon ja lasien istuvuus varmistettu, sekä linssien värisävy mietitty parantamaan kontrastia. 

Lapset kannattaa totuttaa aurinkolasien käyttöön jo vauvasta saakka. Menevälle leikki-ikäiselle voi olla vaikeaa vakuutella lasien tärkeyttä, jos ne tuntuvat ylimääräiseltä, hankalalta lisävarusteelta. Vauvasta lähtien aurinkolaseja käyttänyt ei huomaa kyseenalaistaa suojavarustetta samalla tavoin.Silmälaseja käyttävällä lapsella tulee olla omilla voimakkuuksillaan olevat aurinkolasit, tai vaihtoehtoisesti, sekä piilolasit, että aurinkolasit. Aurinkolaseilta tulee edellyttää samaa optista laadukkuutta kuin silmälaseiltakin: niiden valontaitto-ominaisuuksien tulee olla virheettömät, ne eivät saa heikentää näöntarkkuutta, eivätkä oleellisesti vähentää silmien kontrastiherkkyyttä eli kykyä erottaa katsottava kohde taustastaan.

Optometristi Satu Järvinen

Aiheeseen liittyviä juttuja