Käytä valosarjoja turvallisesti

Kun otat valosarjat kesän jälkeen uudelleen käyttöön, tarkista niiden kunto silmämääräisesti. Jos käsittelet valoja hyvin kylmissä olosuhteissa, varo taivuttelemasta johtoja liikaa, etteivät johtoja suojaavat eristeet vahingoitu.

Käytä valosarjoja turvallisesti | Uutiset | Kotiseutulainen

Älä käytä, äläkä yritä korjata rikkinäisiä valoja, vaan toimita ne SER-jätteen kierrätyspisteeseen. 

Kun otat valot varastosta käyttöön, varmista etteivät valosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. 

Valosarjat toimivat joko suoraan verkkojännitteellä (230V) tai muuntajan kautta pienoisjännitteellä (esim. 12 V).

− Muuntajalla toimivat valot ovat lähtökohtaisesti turvallisempia, koska niissä sähköiskun vaara on pienempi, kertoo Tuija Törmä Etelä-Suomen Sähköpalvelu Oy:stä.  

Hän korostaa sitä, että pitää tarkistaa onko valosarjat sisä- vai ulkokäyttöön. Tietysti, kun ostaa valosarjat valaisinliikkeestä, saa myyjältä asiantuntevat neuvot valojen käyttöpaikan kertoessaan.

− Käytä ulkona vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja. Niiden on oltava vähintään sateenpitäviä. Tavallisemmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valosarjojen suojausluokka on IP44. Sisätiloihin tarkoitetuissa käytetään IP20-merkintää. Jos IP-merkintää ei ole, on ne tarkoitettu käytettäväksi kuivissa sisätiloissa.  Vain sisäkäyttöön merkittyjä ei saa käyttää ulkona. Lisäksi valoissa on oltava CE-merkintä ja tiedot maahantuojasta yhteystietoineen. 

Aiemmin valosarjoissa loistivat hehkulamput. Nykyään LED-valosarjat ovat yleisempiä.

LED-valoissa on monia hyviä ominaisuuksia. Ne lämpenevät vähemmän ja siten vähentävät paloriskiä. Ne kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät kauemmin. 

Oikea jatkojohtokin

Usein valosarjojen käyttö edellyttää jatkojohtoa. Ulkokäyttöön tarkoitetuissa jatkojohdoissa on oltava IP44-merkintä. Valkoiset PVC-muoviset jatkohohdot eivät kestä pakkasta, eivätkä ole riittävän vedenpitäviä. Käytä sopivan mittaisia jatkojohtoja, älä liitä jatkojohtoa toiseen jatkojohtoon. Jatkojohto pitää laittaa saman tilan pistorasiaan, missä valosarja sijaitsee. Ei esimerkiksi parvekkeelle tulevien valosarjojen jatkojohtoa oven välistä sisätiloihin. 

Muista noudattaa käyttöohjetta. Säilytä ohje myös vastaisuuden varalle.

Tarkista valosarja ennen käyttöönottoa. Useimmat valosarjat eivät ole korjattavissa, mutta varmista, jos vaihdat lampun, että se vastaa tyypiltään  ja mitoitukseltaan (jännite ja teho) alkuperäistä.

Varmista, että myös muuntaja on ulkokäyttöön tarkoitettu, jos aiot kytkeä muuntajan ulkopistorasiaan. Säilytä valot alkuperäisissä pakkauksissaan. Silloin myös ohjeet säilyvät tallessa. Vältä varastointia kosteissa ja käsittelyä kylmissä olosuhteissa.

Lähde: Tukes.

Aiheeseen liittyviä juttuja