Vihdotaan taudit pois löylyn hengen kanssa

Suomessa on pitkä saunakulttuuri. Saunaan liittyy taikoja ja loitsuja. Nyt on aika kutsua löylyn henki ajamaan kaikki taudit pois. Saunoja on kaikkialla. Kaikki suomalaiset mahtuvat yhtä aikaa saunomaan.

Vihdotaan taudit pois löylyn hengen kanssa | Joulu | Kotiseutulainen

Aikaisemmin pihapiirissä oli savusauna, jota lämmitettiin monta tuntia. Sauna oli mukana elämän alussa ja lopussa. Moderni sauna on erilainen kuin vanha savusauna, mutta silti se on sauna. Se hoitaa sielua ja ruumista. Siellä rentoutuu ja unohtaa muun.

Kerrostaloissa ja rivitaloissa on myös yleiset saunat. Sinne täytyy varata oma saunavuoro. Lauantai on perinteinen saunapäivä. Kiuas lämpiää sähköllä. Omakotitaloissa ja mökeillä kiukaat lämmitetään puilla. Omassa saunassa voi saunoa milloin vain. Melkein kaikki suomalaiset haluavat mennä jouluna saunaan. Silloin on puhdas, kun juhla alkaa.

Saunaan mennään ilman rihman kiertämää. Kiukaalle heitetään löylyvettä. Kostea ilma tuntuu hyvältä iholla. Välillä käydään vilvoittelemassa. Silloin ollaan saunasta pois vähän aikaa. Sitten otetaan taas löylyä. Jos sauna on maaseudulla, voi sukeltaa lumihankeen tai käydä avannossa. Moni pulahtaa kylpytynnyriin.

Perinteiseen saunaan kuuluu vihta eli vasta. Saunavihta puhdistaa ja hoitaa ihoa. Vihta tehdään koivun oksista kesäkuussa. Silloin koivun oksat ovat sopivan nuoria. Vihdan tekeminen vaatii taitoa. Juhannuksena saunassa on uusi vihta. Näin jouluna ei ole koivuja, voi ostaa pakastetun vihdan kaupasta. Koivuntuoksu tulee saunaan oikeasta saunavihdasta.

Suomalainen sauna on kostea. Siellä heitetään löylyä kiukaalle ja kuunnellaan löylyn henkeä. Moni ostaa joulusaunaa varten löylytuoksun. Silloin saunassa tuoksuu eukalyptukselta, tervalta tai koivulta. Lauteilla voi perhe istua ja nauttia tuoksusta. Muista jättää viimeiset löylyt saunan hengelle.

Selkokielellä Jaana Virkkunen

Aiheeseen liittyviä juttuja