Kotimainen joulukukka on paras valinta

Kotimaisten joulukukkien myynti on kasvanut päivä päivältä joulua kohti mentäessä. Suurin sesonkihuippu koetaan kukkakaupoissa kahtena viimeisenä viikkona joulun alla. Kotimaisia joulukukkia on tänäkin vuonna erittäin hyvin saatavilla. Joulukukkia viljelee Suomessa noin 50 kauppapuutarhaa.

Kotimainen joulukukka on paras valinta | Joulu | Kotiseutulainen

Suosituimpia joulukukkia suomalaisten joulupöydissä ovat joulutähti, hyasintti ja ritarinkukka. Niitä viljellään Suomessa vuosittain miljoonia: joulutähtiä noin 1,5 miljoonaa kappaletta, hyasintteja noin 2,5 miljoonaa ja ritarinkukkia noin 1,2 miljoonaa sipulia. Kukkakauppoihin ovat saapuneet myös ensimmäiset kotimaiset tulppaanit, joiden sesonki kestää aina pääsiäiseen saakka.  

– Valtaosa Suomessa myytävistä joulukukista on kotimaisia. Esimerkiksi joulutähteä ei tuoda Suomeen ollenkaan, sillä se ei kestä pitkiä kuljetusmatkoja. Kotimainen lähikukka on kestävä ja laadukas valinta joulupöytään, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Kotimaisuus on laatua

Myös forssalainen kukkakauppias Saara Kuhanen luottaa suomalaiseen laatuun. 

− Kotimaiset kukat ovat parasta laatuluokkaa ja niitä ihmiset ostavat. Hyasintteja, joulutähtiä, ritarinkukkaa.  Kotimaisten rinnalle on suosituksi kyllä noussut myös ulkomainen jouluruusu, joka viehättää toisenlaisella herkkyydellään. Jouluruusukin on Kuhasella korkeinta laatuluokkaa.

− Tulppaaneja ostetaan leikkokukkina joulukattauksiin, Saara Kuhanen kertoo.

Kuhasen mukaan kotimainen, korkeimman laatuluokan tulppaani on suurikukkainen, kun markettien tulppaanit ovat kakkos- tai kolmoslaatuluokkaisina paljon pienikukkaisempia eli ero näkyy selvästi. 

Kotimainen joulukukka on paras valinta | Joulu | Kotiseutulainen

Niukasti vettä joulukukille

Saara Kuhanen antaa myös neuvot kukkien hoitamiselle.

− Kaikille hyvin maltillisesti vettä. Vähiten sipulikasveille, eli hyasintille ja ritarinkukalle, koska niillähän on siellä sipulissa hyvät eväät mukanaan. 

Saara Kuhanen on varautunut lämpömuovilla ja –pusseilla, jotta kukat selviävät myös matkat kukkakaupasta perille parhaassa kunnossa.

− Ne myös nopeuttavat pakkaamista kaupassa. Toki, jos ostaa useamman kukkasen, voi ne tilata etukäteen ja silloin ne pakataan ennen noutoa valmiiksi.

Varsinkin joulutähti on arka kylmälle ja erityisen arka vedolle.

− Kun joulutähti alkaa tiputtaa lehtiä, sitä ei oikein enää voi pelastaa. Voi vain nauttia sen ajan, kun lehtiä on ja sitten laittaa biojätteeseen. 

Mutta miten sitten asiakas voi valita parhaan ja kauimmin kestävän yksilön kaupasta?

– Ei voi oikein käyttää kriteerinä muuta kuin sitä, että mikä miellyttää silmää. Kaikki kukkasemme ovat samassa ykköslaatuluokassa, joten kaikki ne ovat ihan yhtä hyviä. 

Kotimainen joulukukka on paras valinta | Joulu | Kotiseutulainen

Kukkalähetykset suosittuja

Kukkia lähetettiin koronavuosina paljon. 

− Kyllä edelleen lähetetään. Ihmiset varmaan totesivat miten vaivaton ja mukava tapa se on ja miten paljon se kukkalähetys ilahduttaa saajaansa.

Saara Kuhanen palvelee joulunaikaan joka päivä, mutta viimeiset kukkalähetykset pitää tilata jouluaattoon puoleen päivään mennessä.

− Asiakkaita riittää joka päivälle, joten liikkeemme on auki. Ihmiset kyläilevät joulunpyhinä paljon ja joulukukka on suosittu tuliainen heillekin, joille on vaikeampi lahjaa keksiä tai jotka eivät halua tavaroita lisää. 

Kotimainen joulukukka on paras valinta | Joulu | Kotiseutulainen

Pitkä historia 

Joulukukilla on yhtä pitkä historia suomalaisessa joulunvietossa kuin joulukuusella: molempia alkoi ilmaantua joulukoteihin 1870–1880-luvuilla. Hyasintti nähtiin ensimmäisen kerran helsinkiläisessä kukkakaupassa jo 1840-luvulla. Hyasintti oli pitkään hallitseva joulukukka suomalaisissa joulukodeissa. Joulutähti tuli suomalaiseen jouluun 1960-luvulla, kun siitä onnistuttiin Norjassa kehittämään pohjoiselle pallonpuoliskolle sopiva lajike. Ritarinkukka on joulukukista uusin tulokas: se alkoi yleistyä Suomessa 1970-luvulla.

– Joulukukkien kirjo on pysytellyt hyvin samanlaisena viimeiset 50 vuotta. Joulu on perinteiden juhla, ja siksi muistoja herättävä tuttu joulukukka pitää pintansa. Paljon leikitellään kuitenkin erilaisilla uusilla väreillä ja lajikkeilla. Esimerkiksi Suomessa viljellyistä joulutähdistä noin 15 prosenttia on erikoisvärejä, kuten vaaleanpunaisen tai roosan sävyisiä, Rantala kertoo.

Vastuullinen kotimainen

Kauppapuutarhaliitosta uskotaan, että suomalaiset hankkivat tänäkin vuonna perinteisen, vastuullisesti viljellyn kotimaisen joulukukan joulupöytään tai viemisiksi.

– Joulukukka tuo valtavasti tunnelmaa, iloa ja piristystä jouluun ja pimeään vuodenaikaan ja se on erottamaton osa suomalaista joulunviettoa. Ostamalla kotimaisen joulukukan, voi samalla tukea myös vastuullista kotimaista tuotantoa ja työllisyyttä, Rantala sanoo.

Aiheeseen liittyviä juttuja