Joulun kierrätys

On jouluinen hetki perheen kanssa, pöytä on täynnä herkkuja ja kuusen alla on paljon lahjoja. Herkut on syöty, lahjat on avattu ja jouluaterialta pöytä on täynnä foliovuokia, suklaa- ja makeisrasioita ja lattialla on joululahjapaperia, nauhoja ja ruusukkeita sekä lapsiperheissä lelupakkausten muoveja.

assorted-color gift box under Christmas tree

Mistä aloittaa? Ensin kerätään joululahjapaperit, nauhat ja ruusukkeet. Hyväkuntoiset säilytetään ja uudelleen käytetään ja huonokuntoiset viedään energia- ja sekajätteeseen. Niitä ei tule laittaa paperinkeräykseen tai keräyskartongin joukkoon. Sellofaani on myös sekajätettä.

Mitä tehdään lelupakkausten muoville? Tarkista niissä olevat merkinnät, yleensä ne tulevat sekajätteeseen.

Joulupöydän jäte

Ylimääräinen joulupöydän ruoka jääkaappiin tai pakastimeen säilöön ja tutustu joulun hävikkiruokaresepteihin. Esimerkiksi laatikoista voi tehdä maukkaan sosekeiton ja glögistä voi tehdä kuohujuoman lisäämällä siihen kuivaa kuohuviiniä ja maustamalla sen esim. appelsiinin kuorella. Pois heitettävä ruoka kuuluu biojätteeseen, myös jähmetetty kinkkurasva.

Pöydällä olevat tyhjentyneet foliovuoat ja tuikut tulee kerätä metallinkeräykseen. Suklaa- ja makeisrasioista pahvikotelot laitetaan kartonkipakkauskeräykseen litistettynä ja niiden sisällä olevat kennot muovikeräykseen. Konvehtien ja karamellien kääreet voivat olla alumiinia eli metallinkeräykseen, muovia eli muovipakkauskeräykseen tai paperia eli kartonginkeräykseen.

Olisiko jotain voinut tehdä toisin?

Mitä jätettä sinun kotitaloudessa tulee jouluna eniten? Nollahävikki vinkit jouluun on aineeton joululahja tai käyttötavara kuten ruoka, kahvi ja tee. Minimoi ruokahävikki ja käytä koristelussa luonnon materiaaleja ja paketoi lahjat sanomalehteen. Ennen kaikkea muista nauttia yhdessä olosta.

Teksti: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja