Aineettomat joululahjat: Harkiten hyvää mieltä

Kaikenlaisen materian lahjaksi saaminen saattaa olla monille riesa. Paikat voivat tursuta tavaraa tuskaksi asti jo ennestään. Olisiko myt sopiva aika aineettomille lahjoille?

Aineettomat joululahjat: Harkiten hyvää mieltä | Joulu | Kotiseutulainen

Kerro, mikä ilahduttaisi

Mitäpä jos tänä jouluna sinä rohkeasti kertoisit, että ”ei kiitos, tänä jouluna en halua lainkaan materiaalisia lahjoja”. Voit täsmentää, että sinulle tulee ikävä olo kaiken sen tavaran keskellä, jolle sinulla ei ole käyttöä, ja että sinulla on jo riittävästi kippoa, kuppia ja kynttilöitä, mitä itse kullakin. Jos sinulla on jotain palvelua mielessäsi, johon voisit ilolla ottaa lahjakortin vastaan, jatka lahjaasi miettivälle ”mutta olisi kyllä ihana käydä hierojalla” tai muuta vastaavaa. Tämä voisi olla helpotus myös lahjan hankkijalle. Hän voisi vihdoin ostaa jotakin, mikä oikeasti tekee sinut iloiseksi.

Yhteislahjana palveluita

Sinä lahjoja koko suvulle innoissasi haaliva ostaja, pysähdy hetkeksi ja todella mieti millä muilla vaihtoehdoin kuin tavaralla voisit sukua ilahduttaa. Valinnan varaa todellakin on. Ensiksi kartoita saaja kerrallaan mitä toiveita hänellä voisi olla. Soita tai tekstaa, kunhan kysyt. Kysyessäsi voit ehdottaa heti esimerkiksi jotain hoitolalahjakorttia tai muuta, jolla voit tukea myös paikallisia yrittäjiä. Lahjakortille voi laittaa pienemmänkin summan ja jättää saajan maksettavaksi loput, jos palvelun kokonaishinta on iso. Vaihtoehtoisesti voit koota vaikkapa sisaruksista porukan, jolloin jokainen laittaa lahjapottiin osansa ja summalla saa jo kattavamman lahjan aikaan. Ehkäpä valitsette elämyslahjakortin jollekin summalle, jolloin lahjan saaja itse päättää lähteäkö pimeälle illalliselle vai tandemhyppäämään. 

Kehitysapua koulutukseen

Kun hetken viettää internetin ihmeellisessä maailmassa, voi aineettomia lahjoja löytää jos jonkinlaisia. Oletko sinä tai lahjan saaja kenties kiinnostunut humanitäärisestä avustustyöstä? Unicefin tai Pelastakaa lapset ry:n kautta voit lahjoittaa erilaisiin kohteisiin maailman hätää kärsivien lasten hyväksi vaikkapa turvataksesi heidän terveyttään tai koulunkäyntiään. Kirkon ulkomaanavun sivuilta voit antaa lahjaksi esimerkiksi ilmastolahjana puuntaimia istutettavaksi kehitysmaihin suojaamaan maata eroosiolta. Eikö olisikin hienoa osaltaan vaikuttaa luonnon tasapainon palauttamiseen istuttamalla puita kohteeseen, josta kaikki on hakattu polttopuiksi. Ehkä arvojasi vastaa kehitysmaiden naisten koulutus tai yrittäjyys, joihin voit myös varojasi lahjoittaa Kirkon ulkomaanavun kautta. Tutki lukuisat vaihtoehdot.

Turvaa nuorille ja seuraa yksinäisille

Jos kohteet kotimaassa apua tarvitseville ovat mielestäsi tärkeämpiä, löytyy keinot muistaa heitäkin. Suomen punaisen ristin kautta kohdennetaan avustusta nuorten turvataloille nuorten vaikean elämäntilanteen helpottamiseksi, katastrofirahastoon muuttuviin kohteisiin, ystävätoimintaan koulutettavaksi vapaaehtoisia yksinäisten seuraksi ja apuun Suomessa SPR:n kotimaantyöhön. Mannerheimin lastensuojeluliitolla on omat lahjoituskohteensa, kuten lasten ja nuorten puhelimen toiminnan tukeminen. Samoin erilaisilta terveys- ja tautijärjestöiltä, kuten syöpäjärjestöt, löytyy kohteita tai tilejä, joille voit muistamisesi osoittaa.

Luonnon ystäville

Mikäli lahjan saaja on luontoihminen, saattaisi lahja luonnolle sykähdyttää. Sen voit kohdentaa Suomen luonnonsuojeluliiton tai WWF:n kautta ilmastotyölle, saimaannorpille, uhanalaisille lajeille tai metsille, vesille ja soille sekä yleislahjoituksena Suomen luonnolle. Luonnonperintösäätiön kautta voit ostaa lahjaksi palan suojeltua ikimetsää tai Birdlifen kautta lahjoittaa linnustonsuojeluun. Entä joululahja Itämerelle? Sen voi hankkia vaikkapa Elävä Itämeri- säätiön Baltic Sea Action Groupin (BSAG) sivuilta yksityisenä tai yrityksenä.

Museoon, äänikirjojen maailmaan vai verkkokurssille

Museokortilla voit muistaa museoissa kävijää. Tarjolla on myös monia alustoja äänikirjojen ja e-kirjojen maailmaan kirjojen ja tarinoiden ystäville. Tai ehkäpä muistat jollakin verkkokurssilla itsensä kehittämisestä innostunutta puolisoasi. Kysy tosin ensin mikä häntä kiinnostaisi, ennen kuin klikkaat.

Omaa aikaa ja hyviä tekoja

Lahjan ei välttämättä tarvitse maksaa mitään, sillä olethan sinä itsekin kykenevä moneen. Omien taitojesi mukaan voitkin antaa omaa aikaasi ja apuasi lahjan saajalle. On mielikuvituksesta kiinni, minkälaisen lahjan suunnittelet ja omakätisen lahjakortin muodossa annat. Ilahtuisiko kiireinen äiti lastenhoitoavusta tai koiran omistaja koiran ulkoilutuksesta? Entä iäkkäämpi sukulainen siivous- tai autonpesupalvelusta? sopisiko sukulaisperheelle lahjaksi lupaus yhteisen eväsretken järjestämisestä? Kunhan muistat vain lahjasi todellisuudessa saajalle toteuttaa. 

Tässä yltäkylläisessä maailmassa lahjojen hankkiminen ei todellakaan ole helppoa. Nämäkään vinkit eivät takaa, että lahjat osuisivat nappiin. Kun lahja ei ole konkreettinen ja kohdistu itseen, tuntuuko se omalta lainkaan. Tarkoitus lahjan takana on silti mietitty. Voit lahjoittaa hyvään tarkoitukseen ilman, että sitä lahjana kenellekään osoitat. Hyvän tekemisestä saat melko varmasti hyvää mieltä ja merkitystä itselle. 

www.elamyslahjat.fi

www.toisenlainenlahja.fi/ Kirkon ulkomaanapu

www.unicef.fi/lahja

www.pelastakaalapset.fi

joululahjaitamerelle.fi

www.birdlife.fi/liitytaitue/lahjoita

www.punainenristi.fi/lahjoita

Aiheeseen liittyviä juttuja