Islantilaisneuleiden suosio on yllättänyt lankakauppiaat

Lankakauppa on harvoja aloja, joka ei ole kärsinyt koronasta. Päin vastoin ”neuloosi” on iskenyt niin voimakkaasti, että ajoittain islantilaiset villalangat ovat loppuneet.

Islantilaisneuleiden suosio on yllättänyt lankakauppiaat | Uutiset | Kotiseutulainen

Maija Muhonen sanoo Leena Kurosen tehneen islantilaisneuleen ja pannan paksusta langasta.

Loimaalla Vanhassa Elmirassa lankakauppaa kuudetta vuotta pitävä Maija Muhonen on joutunut välillä myymään ei oota.

− Erityisesti islantilaispaitoja on tehty paljon. Yhtenä yönä sain idean, että kokoan asiakkaiden kanssa niistä näyttelyn, Muhonen kertoo.

−Aivan ihania. Kaikki omia yksilöitä, vaikka malli on lähes sama, mutta värit erilaisia. Kyllä on taitavia neulojia, näyttelyyn tutustujat ovat ihastelleet.

Islantilaisneuleita on esillä 41 ja tekijöitä 20. Innokkaimmat ovat tehneet kolme, neljäkin paitaa.

Yllättävän helppo neule oli tehdä

Loimaalainen Leena Kuronen ei ollut moneen vuoteen neulonut mitään, mutta tänä keväänä hän innostui tekemään punaisen islantilaispaidan ja myös pannan.

− Yllättävän helppo tämä oli tehdä. Vaikka kuusi kerrosta piti tehdä kolmella langalla. Paksu lanka toimii hyvin puikoissa. Kuukauden verran tähän meni, Kuronen kertoo.

Hän sanoo nuorena neuloneensa vähän kirjoneuleita ja sukkia. Mutta nyt oli 20 vuoden tauko, ennen kuin innostus iski uudelleen.

Korona-aikana ei ole ollut oikein muita harrastuksia ja työpäivän jälkeen on ollut pääasiassa kotoilua.

Nopeimmat ovat tehneet neuleen kahdessa viikossa. Paksumpaan paitaan menee noin kilo lankaa ja ohuemmasta langasta riittää reilu puoli kiloa.   

Islantilaisvilla hylkii vettä

Langat valmistetaan korkealaatuisesta islantilaisesta villasta. Islanninlampaan villa koostuu kahdenlaisista kuiduista: sisempi villa on pehmeää, hienoa ja hyvin eristävää. Päällysvilla taas pitkää, kiiltävää ja vettä hylkivää. Yhdessä näistä muodostuu villalanka, joka on kevyt, vettä hylkivä, hengittävä ja lämmin.

Kuronen neuloi paidan itselleen. Pienellä pakkasella ja tihkusateella päälle ei tarvitse laittaa kuin islantilaisneule.

− Tein paksusta langasta, joka ei kastu pienellä sateella, hän sanoo.

Muhonen on tyytyväinen, että neulominen on löydetty uudelleen, kun muut harrastukset ovat vähissä.

− Välillä harmittaa asiakkaan puolesta, kun lanka on loppu ja voi joutua odottamaan jopa useamman viikon.

Islantilaisneuleiden suosio on kansainvälistä.

Neuleista on tullut megatrendi

Neulebuumi on yllättänyt täydellisesti islantilaiset lampurit, sillä muuallakin kuin Suomessa islantilaisneuleet ovat muodissa.

Maija Muhonen on käynyt kotiteollisuuskoulun runsas 40 vuotta sitten. Käsitöiden arvostuksen noususta puhuttiin jo tuolloin.

Alan toimijat ovat aina uskoneet siihen, mutta nyt laajemmat piirit ovat nostaneet sen ihan katu-uskottavaksi ja käsitöistä, varsinkin neuleista on tullut maailmalla megatrendi.

Hän on tyytyväinen, että käsitöiden arvostus on kasvanut. Käsitöiden tekeminen on hyvää aivojumppaa, kun ohjekaaviota täytyy seurata tarkkana.

Moni neuloo samalla, kun katsoo televisiota tai seuraa käsityöalan tubekanavia.

Neuleohjeita löytyy kirjoista, alan lehdistä ja verkosta. Sosiaalinen media tarjoaa uusinta uutta ja joku ilmiö nousee sitten ylitse muiden.

Näyttelytila Colmessa huhtikuussa pidetty näyttely sai suuren suosion. Muhonen ei vielä paljasta seuraavan näyttelyn aihetta, mutta vappuviikolla näyttelytilan ikkunaan ilmestyy jotain keväisempää.

Vesikoskenkadulla Vanhan Elmiran vieressä sijaitseva Colme on katutasossa. Muhonen vuokraa kahdenkymmenen neliön tilaa  yhdestä kolmeen viikkoon kerralla.

Teksti ja kuvat: Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja