Karkkia ja joulumieltä kaikenikäisille – Joulupukki poikkesi ennakkovierailulla Forssassa

Jouluun ja joulunaikaan kuuluu perinteisesti sadunhohtoista odotusta ja jännittävää kihelmöintiä. Jännitys ja lasten jouluriemu liittyy useimmissa lapsiperheissä joulupukkiin. Loimaalainen Pertti Mörsky halusi mahdollistaa kaikille joulutunnelman ikään ja sosiaaliseen statukseen katsomatta. Siksi hän rakensi upean joulurekan, jolla joulupukki karauttaa kaupunkilaisten iloksi, oli lunta tai ei.

Karkkia ja joulumieltä kaikenikäisille – Joulupukki poikkesi ennakkovierailulla Forssassa | Joulu | Kotiseutulainen

Sumuisena sunnuntai-iltapäivänä Forssan kaupungintalon kupeessa on kuhinaa. Ei ole sattumaa, että kansaa vauvasta vaariin on kokoontunut ulkoilemaan pikkupakkaseen. He kaikki odottavat näkevänsä vilauksen punanuttuisesta, valkopartaisesta joulupukista. Tällä kertaa pukki ei karauta paikalle pelkällä porolla, vaan Petteri Punakuono on pakattu pukin ja reen kanssa loimaalaisen automaalari ja kynäruiskutaiteilija Pertti Mörskyn veistoksessa rekan lavalle.

– Idea siitä, että pukki tulisi turvallisesti tervehtimään ihmisiä, lähti ensimmäisenä koronakesänä puolitoista vuotta sitten. Ensin suunnitelmilleni vähän naureskeltiinkin, mutta sain siitä entistä enemmän pontta, taiteilija Pertti Mörsky kertoo.

Turuntieltä kääntyvä etuauto saa oransseilla vilkkuvaloilla yleisön huomion kääntymään odottavasti kohti pukin saapumista. Etuauton perässä ajava rekka ajaa hitaasti kadunviertä välillä pysähtyen. Kyydistä joulupukki ojentaa korissa suklaakonvehteja halukkaille, lapsille ja aikuisille.

– Haluan tuoda ihmisille jouluiloa näin korona-ajan keskellä. Kävin jo viime vuonna Forssassa ja ajeluni oli valtavan suosittu. Tämän vuoden kierrosta odotettiin kovasti ja sen ansiosta ihmisillä on mahdollisuus nähdä joulupukki poroineen.

Kuorma-auton ratin takaa vilkuttaa kukas muukaan kuin itse Pertti-tonttu, pukin ahkera apulainen.

– Pitää muistaa, että niin kuin joulupukkikaan ei pärjää ilman tonttuja, en minäkään olisi näin suurta juttua yksin toteuttanut. Ystävät ja kaverit ovat olleet korvaamattomana apuna ja tukena kaikissa mahdollisissa asioissa. Olen saanut tarvittaessa niin henkistä kuin teknistäkin tukea.

Tuttuun tapaan punanuttuna reen kyydissä ilahdutti Mörskyn lapsuudenystävä Jussi Mäkelä ja etuauton sekä taka-auton ohjauksesta vastasivat Teuvo ja Marko Heikkilä.

Karkkia ja joulumieltä kaikenikäisille – Joulupukki poikkesi ennakkovierailulla Forssassa | Joulu | Kotiseutulainen

Arvokas huomionosoitus

Iloiset joululaulut helkkäävät ja tunnelmalliset jouluvalot siivittävät kulkueen matkaa. Jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty. Joulupukki soittaa kelloa ja heiluttelee iloisesti. Tunnelma on niin aito ja ainutlaatuinen, että se siivittää aikuisenkin ajatukset takaisin lapsuuden jouluihin ja tuo kaikki ihanat muistot mieleen. 

– Ammennan itse sanoinkuvaamattoman syvää onnea siitä, kun näen ihmisten ilon ja riemun. Organisoin ja suunnittelen kiertoajelut itse. Tänä vuonna pukkia pääsi tapaamaan Forssan lisäksi Helsingissä, Turussa ja Loimaalla, Mörsky sanoo.

Mörsky on ollut suoraan yhteydessä loimaalaisiin päiväkoteihin ja kouluihin sekä muun muassa Tyksin lastenklinikalle, jotta pienet potilaat pääsivät ikkunasta pukin näkemään. Tempauksessa Mörskylle on ensiarvoisen tärkeää, että kaikilla on mahdollisuus osallistua. Viime vuonna pukki pääsi videopuhelun välityksellä vaihtamaan kuulumiset aina Hawaijille asti. 

– Ensimmäisellä kierroksellamme joulun alla vuonna 2020 reittimme kulki Helsingin Mannerheimintiellä ja pysähdyimme Presidentinlinnan eteen. Seuraavana päivänä sain puhelun presidentinkansliasta ja itse presidentiltä kiitokset siitä, että toin tempauksen ja joulumieltä myös pääkaupunkiimme. Se oli merkityksellinen hetki.

Vaikka tämän vuoden kierroksista on vasta selvitty ja poro rekineen on pakattu kesäteloille, Mörsky suunnittelee mielessään jo tulevaa joulua. 

– Haluan ehdottomasti tehdä tästä vuosittaisen perinteen ja jatkumon, jolla voimme levittää ripauksen jouluntaikaa ja joulumieltä ihan jokaiselle.

Teksti ja kuvat: Sarita Silvennoinen

Aiheeseen liittyviä juttuja