Kuvioita koko elämä – painokangassuunnittelija Aini Vaari

Näyttelytila Vinkkelin Forssan kaupunginkirjastossa valtaa loppuvuodeksi 2021 Aini Vaarin suunnittelijatyötä esittelevä näyttely.

Kuvioita koko elämä - painokangassuunnittelija Aini Vaari | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

 Painokangassuunnittelija Aini Vaari aloitti työt Forssan painokankaiden suunnitteluateljeessa loppuvuonna 1951. Nuori, 20-vuotias suunnittelija rakensi omalla työpanoksellaan Finlayson-Forssa Oy:n kehittyvän suunnitteluateljeen toimintaa ja vaikutti kotimaisen teollisen painokangassuunnittelun alkuvaiheisiin.  Aini Vaarin suunnittelijanura jatkui aina 2000-luvun alkuvuosiin saakka.  Aini Vaari arvelee uransa aikana suunnitelleensa yli 2000 kuosia – kuoseista moni on vielä nykyäänkin Finlaysonin rakastettu ikiklassikko.

 Mutta millainen on ihminen ja suunnittelija näiden Japania myöten rakastettujen klassikkokuosien takana? Millaista oli työskennellä teollisuuden taiteilijana vuosikymmenestä toiseen ja miten kädenjälki resonoi eri vuosikymmenten tyylejä? Mikä on sitonut Muolaassa Karjalan Kannaksella varhaislapsuutensa viettäneen Ainin Forssaan niin tiiviin sitein, että menestys ja sen tuomat mahdollisuudetkaan eivät ole häntä täältä houkutelleet pois?

 Näyttely pohjautuu Kuosikeskuksen kokoelmiin ja sisältää kuosimalleja, joita Aini Vaari on suunnitellut Forssan tehtaalla painettavaksi. Ajallisesti näyttely ulottuu 1950-luvulta 1980-luvun alkuvuosiin.

Kuvioita koko elämä – painokangassuunnittelija Aini Vaari 8.11. -29.12.2021 
Vinkkeli, Forssan kaupunginkirjasto. Os. Wahreninkatu 4. Avoinna ma-to 11-19, pe 11-17, la 10-14 kirjaston aukioloaikoihin
Tervetuloa! 

Aiheeseen liittyviä juttuja