Padelin rakettimainen nousukausi!

Viruksen jyllätessä ja harrastusmahdollisuuksien ollessa rajattuja, padel lajina leviää ällistyttävällä vauhdilla. Kirjoittajalla ei ollut ennen tätä juttua muuta tietoa lajista kuin kavereiden kertomana. Kävin katsastamassa mikä on padelin salaisuus suuren suosion takana. Padelreportaasi ála Kotiseutulainen. Olkaat hyvät!

Padelin rakettimainen nousukausi! | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Padel yksinkertaistetusti on mailapeli, jossa yhdistyy tennis ja squash. Itse luulin, että peli on uusi, mutta se on saapunut Suomeen jo vuonna 2003! Voidaan sanoa, että padelin nousukausi maassamme on nyt.

Kynnys lajin aloittamiseen on matala. Lähes jokainen kenttä tarjoaa mahdollisuuden mailoihin ja palloihin, joten liikenteeseen pääsee lenkkareilla ja verkkareilla vaivattomasti. Pelaamiseen kannattaa varata aikaa 1,5 tuntia ja siihen vaaditaan neljä pelaajaa. 90 minuutin hinnan pyöriessä 40-50 euron nurkilla, nuppia kohden noin 10 euron sijoitus ei kuulosta pahalta. 

− Padelin aloittaminen on helppoa, vaikka ei olisi minkäänlaista taustaa pallopeleistä, yhdessä Jukka-Pekka Koistisen kanssa yrittäjänä forssalaisessa Everypadelissa toimiva Janne Suominen kertoo. 

Janne sai itsekin ensikosketuksen lajiin vasta vuosisitten, kun kaverit pyysivät peleille Loimaalle.

− Oma ensikosketus oli mukava. Tuohon aikaan ei turhia tullut kotoa poistuttua, joten jo sosiaalisen elämän takia oli mukava lähteä kavereiden kanssa katsomaan millaisesta pelistä on kyse. Pelaaminen lähti pienen totuttelun jälkeen liikenteeseen. Huomasin, että hikipäässä sitä kilpailin jo ensimmäisen pelatun erän jälkeen, mm. jääkiekkoa aiemmin harrastanut Janne kertoo. 

”Liikenteeseen pääsee lenkkareilla ja verkkareilla.”

Kenttiä tulossa lisää

Seutukunnalla padelia voi pelata Padel Loimaan kahdella kentällä, Padel Tammelan yhdellä kentällä sekä Forssassa Everypadelissa. Ulkokentille ilmojen salliessa voi hakeutua 2019 perustetun Padel Jokioisten kentälle ja Eerikkilään. Kaikilla kentillä on riittävät nettisivut, jonka kautta varauksen voi tehdä kätevästi. Forssaan on kesäksi valmistumassa Lamminrantaan Alku Padelille oma kenttä. Monikylään on tulossa myös padelkenttä.

Myös Everypadel laittaa pihakentän tulevaksi kesäksi. Tarjonnan kasvaessa mieleeni juolahtaa, ajatus, että johtaako tämä padelkenttien veriseen kilpailuun? Padel Tammelan Vesa Jaakkola ei asiaa näin näe. 

− Esimerkiksi ulkokenttien tulo lisää varmasti harrastajien määrää. Meillä menee vuorot ja vakkareitakin on mukavasti, joten emme ole lainkaan huolisamme. Lähtökohtana ei ollut muutenkaan business, kun aloimme kenttää suunnittelemaan. Jaakkola kertoo. 

Everypadelin Janne Suominen on samoilla linjoilla. 

− Tilanne on pelaajien kannalta alueellisesti hyvä, sillä mahdollisuudet päästä pelaamaan on vain paremmat, Suominen komppaa.

Molemmilla on vahva uskomus, että padel on tullut jäädäkseen, eikä kyse ole ohimenevästä trendistä. 

− Vakiovuoroja on mennyt mukavasti ja jäljelle jäävät satunnaisvuorot menevät myös hyvin, Suominen jatkaa. 

Pelataan!

On aika siirtyä kentän äärelle! Testipaikaksi toimittajan keräämälle peliporukalle valikoitui Forssan Viksbergiin alkuvuodesta avattu Everypadel. Paikalla ei ole henkilökuntaa ja sisään mennään ovikoodilla, jonka saa viestinä puhelimeensa, kun on varannut ja maksanut vuoron.

Jo sisään astuessa tilan viihtyvyys tulee ilmi. Viihtyisä lounge toivottaa pelaajan tervetulleeksi heti sisään tullessa. Alkulämmön saamiseksi paikanpäällä on mm. kuntopyörä ja kahvakuulia, urheilujuomaa saa juoma-automaatista ja mailat palloineen on kentän vieressä näkyvästi. Tämä on nasta paikka pelata. Ja tärkein, eli kenttä, tuntuu todella laadukkaalta.

Erävoitto

Pelikumppaneinani on kaverini Moso, Vainio ja Köpi. Moso ja Köpi mittelevät säännöllisesti pelin kuin pelin äärellä ja molemmat tunnustautuvat myös intohimoisiksi tenniksen pelaajiksi.

− Kesät on mennyt pitkälti tenniksen 

ehdoilla ja talvisin olemme ottaneet Loimaalta tennisvuoroja. Nyt pandemian aikana padel on tullut mukaan ja kyllä se on tullut tenniksen rinnalle jäädäkseen. Peli tuntui mukavalta jo ensikerran jälkeen, Moso kertoo. 

Itselläni ja Vainiolla ei ole aiempaa kokemusta, joten Vainio lyöttäytyessä Köpin pariksi olemme valmiita aloittamaan pelin!

Ensimmäinen erä lähtee itseltä sääntöjä ihmetellessä ja mailatuntumaa hakiessa, mutta onnistumme silti lähinnä Moson panostuksen ansiosta nousemaan voittajiksi ensimmäisestä erästä lukemin 6-2! Ensimmäinen kosketus lajiin ei ollut Vainion mukaan kovinkaan vaikea ja hän koki pystyvänsä heittäytymään peliin täysillä jo lyhyen ajan jälkeen. Itse tunnustelin kehoa hieman talvihorroksen jälkeen ja varoin juoksemasta päin uutuuttaan kiilteleviä lasiseiniä.

Jee, voitto tuli!

Takaisin peliin! Johdamme siis 1-0. Moson toimiessa minulle padel-senseinä, pääsen ensikertaa paukauttamaan hallitusti pisteen! Euforia! Nälkäni voittaa peli sen kun kasvaa! Kohdennan lyöntini pääasiassa Vainiota kohtaan, koska ajattelen hänen olevan aloittelijan tasolla. Luuloni omista pelitaidoistani palautuu nopeasti maan tasalle, kun Vainio näpäyttää muutamalla lyönnillä pisteitä sieltä, missä ikinä satunkin kentällä olemaan. Erän tasaisen alun jälkeen sain keskittymiseni kuriin.  Hiki virtaa, suut käyvät ja peli rullaa. Kaksikkomme vajoaa pelin tiimellyksessä flown rajamaille ja korjaamme voiton kotiin Moson kanssa. Köpi ja Vainio ottavat tappion vastaan happamin naamoin, mutta miehekkäästi. Pelin loppuessa ajattelin, että tässäkö tämä nyt oli, mieli olisi valmis vielä uuteen taistoon, mutta kehon akku sanoo toista.

Lopputoteama

Toteamat siitä, kuinka helposti padel voi viedä mukanaan, on helppo niellä. Paitsi, että peliin pääsee mukaan helposti, huomaan. että siinä kehittyminen on mahdollista. Tämä seikka kannustaa uuteen pelikertaan mahdollisimman nopeasti, kunhan palaudun tästä.

Kokonaisuudessaan ensimmäinen padelkokemukseni oli siis erittäin miellyttävä. Jos jostain syystä olisimme kokeneet tappion, mielipiteeni olisi todennäköisesti silti positiivinen.

Koko peliporukan yhteinen lopputulema on lämmin suositus. Padelia ei hehkuteta turhaan. Go!

Teksti: Matti Paavilainen, kuvat Everypadelista: Riikka Koistinen

Aiheeseen liittyviä juttuja