Kenttäraportti Bingosta!

Loimaalla, Kojonjoen halkomalla maalla, eli kaupunkilaisen silmin keskellä ei mitään, sijaitsee kylä nimeltä Metsämaa. Torstai-iltaisin sen pieneen keskustaan, Kalliohovin katon alle kerääntyy kuuleman mukaan iso joukko ihmisiä. Voitontahtoisina, mammona mielessään he ovat valmiina kuin muinaisen Rooman gladiaattorit Colosseumilla… pelaamaan Bingoa. Tällaisesta toiminnasta on kenttäraportin aika. Tervetuloa bingon kiehtovaan maailmaan!

Kenttäraportti Bingosta! | Harrastus | Kotiseutulainen

Sähköinternetlaitetta avuksi käyttäen saan selville, että Metsämaan asukasluku on 1079, mutta tämä tieto on peräisin vuodelta 1975. Se tiedetään myös, että Metsämaalla toimii Metsämaan Urheilijat ry -niminen yhdistys, joka on merkki siitä, että jotain harrastustoimintaa tästäkin kylästä löytyy. Pallopelit, yleisurheilu tai kamppailulajit eivät kuitenkaan kuulu tämän yhdistyksen repertuaariin, mutta tikanheitto on suosittua ja bingo tuntuu olevan tämän yhdistyksen leipä ja voi.

Kalliohovin Bingo saattaa esim. turistille olla hieman hankala löytää, mutta onnekseni tutkivan journalistin salapoliisimaisia taitoja käyttämällä tämä onnistuu suhteellisen helposti. Mielikuvitukseni leijaillessa mietin, että onko kyseessä harkitusti varjeltu julkinen salaisuus ja mielenkiintoni vain syvenee. Kenties tähän liittyy jotain kulttimaista tai muinaisia rituaaleja, joita ei Metsämaan ja bingoilijoitten pyhän kehän ulkopuolella harrasteta?

Toimeksianto kenttäraportista on kuitenkin otettu vastaan ja saavun sovitusti Kalliohovin parkkipaikalle klo 17:31. Seuranani minulla on makaabereihin ja epäoleellisiin ilmiöihin erikoistunut ystäväni Hanne-kissa. Paikalle saavuttuamme hämmästelen, kuinka täynnä parkkipaikka on. Olemmeko varmasti oikeassa paikassa, mietin? Hannen tarkka huomio tilanteesta on, että valtaosa parkissa olevista autoista on punaisia, mikä taas tarkoittaa sitä, että bingolaisten profilointi on nyt alkanut.

Kenttäraportti Bingosta! | Harrastus | Kotiseutulainen
Sune auttoi aloittelijat pelin salattuun maailmaan sisälle. 

Ensin tankataan

Astumme sisään Kalliohoviin, jossa meitä on vastaanottamassa bingon järjestävän tahon edustajina Antti ja Sune. Molemmat ovat vuosikymmenten ajan bingossa marinoituneita herrasmiehiä ja saamme heiltä pikaisen opastuksen bingomaailman etiketteihin, sekä illan ja pelin kulkuun. Nautittuamme tarvittavan infon sekä Metsämaan Leipomon toimittamat tuoreet herkulliset munkit raikkaan kahvin kanssa, olemme nyt valmiita salin puolelle. Sune saattaa meidät pöytäämme asti ja pelaa seurassamme taukoon saakka.

Noin 200 osallistujaa on jo asettunut paikoilleen ja voimme tuntea, kuinka silmäparit katsovat meitä kuin saaliita, jotka ovat astumassa bingoammattilaisten riepoteltaviksi. Bingon sanotaan olevan onnenpeli, mutta ammattimaisuus, joka pelaajista huokuu, antaa vaikutelman, että taidolla on myös osansa tässä pelissä. Nuorisoa paikalla ei juurikaan näy ja osallistujat pääsääntöisesti ovatkin Sunen mukaan kuudenkympin ja kuoleman välistä. Nettikasinoilla kuitenkin bingoa pelaavat kertoman mukaan myös nykyään nuoret, joten bingon suosion voisi ennustaa olevan nousussa.

Kenttäraportti Bingosta! | Harrastus | Kotiseutulainen

Potti valmiina

Kalliohovin bingossa on kuusi erilaista bingopeliä; Vitosbingo (maksaa 2 €/lappu), keno (1 €), normaalibingo (6 €), Onnenbingo (3 €) sekä ylivoimaisesti suosituin peli, joka on monelle suurin syy saapua paikalle, eli Jahtibingo! Jahtibingossa on mahdollisuus voittaa tällä viikolla 2100€ arvosta palkintoja, kunhan täysosuma saadaan osumaan 52 numeron sisään. Jos kukaan ei onnistu tässä, nousee potti seuraavalla viikolla 2200 euroon ja 53 numeroon, eli viikkoviikolta mahdollisuus napata moinen potti helpottuu. Tarkennetaan tähän väliin, että palkinnot ovat lahjakortteja tms., ei käteistä rahaa.Maamme monopolisäännöistä johtuen palkintoja voidaan jakaa ainoastaan lahjakortteina tai tavarapalkintoina. Tästä huolimatta tunnelma salissa on jännittynyt kuin High Stakes-pokeripöydällä 60-luvun Las Vegasissa alamaailman pyörittämässä uhkapeliluolassa. Vain sikarien ja viskin tuoksu puuttuu.

Pelit etenevät hurjalla temmolla ja ajoittain tuntuu, että olemme eksyneet Hannen kanssa urheilusuorituksen äärelle. Hikikarpalot valuvat otsalla voittojen kiertäessä meidät kaukaa. Perinteisen bingomyllyn sijasta tietokone arpoo numeroita ja äänentoistolaitteista monotoninen ja kylmä ääni pudottelee lukuja merkkaustussien käyden lehtiön päällä aiheuttaen suhinaa kuin mehiläisparvi. Pöytäseurueeseemme osuu yksi 200€:n voitto Onnenbingosta ja 10€ Kulmabingosta antaen meille uskoa voiton mahdollisuuteen. Haaveilen jo huutavani koko sydämeni ja keuhkojeni täydeltä “BINGO!”, mutta tällä hetkellä se on pysynyt vain kaukaisena kauniina fantasiana.

Kenttäraportti Bingosta! | Harrastus | Kotiseutulainen

Hetken hengähdys

Tauko tulee juuri oikeaan hetkeen ja pääsemme keräämään itsemme loppuhuipennusta varten. Kevyt happihyppely, keskittyminen ja takaisin pedon kitaan! Tauon jälkeen aika menee kuin siivillä ja loppu tulee nopeasti vastaan. Ei ensimmäistäkään voittoa, mutta käytetty aika (2 tuntia ja 40 minuuttia) ei tuntunut lainkaan liian pitkältä, pelaaminen oli hauskaa ja sokerimunkit hyviä.

Suosittelen!

Toimikoon tämä kirjoittajan suositteluna: Metsämään kylä ja sen legendaarinen Kalliohovin Bingo on kokemisen arvoinen.

Teksti ja kuvat: Matti Paavilainen

Aiheeseen liittyviä juttuja