Kansalaisopistolla opitaan uutta – yhdessä

Jokiläänin kansalaisopisto on kolmen kunnan yhteisomistuksessa oleva opisto, jonka rehtori, opettajat ja opiskelijat odottavat jo innokkaasti kevätkauden starttia.Vapaan sivistystyön alaisessa opistotoiminnassa on mahdollista harrastaa monipuolisesti muun muassa liikunta-, käsityö- ja kieliopintojen parissa ja kevään kursseille mahtuu vielä mukaan.

Kansalaisopistolla opitaan uutta - yhdessä | Harrastus | Kotiseutulainen

Haluaisitko oppia tänä keväänä jonkin uuden taidon tai löytöä itsellesi uuden harrastuksen? Jokiläänin kansalaisopistolla harrastusmahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja jokaiselle löytyy jotakin. Kursseja järjestetään Jokioisilla, Ypäjällä ja Humppilassa.

– Tämän kevään uutuuksia ovat muun muassa liikuntakurssit Fascia Method ja Mobility. Nämä kurssit toteutetaan verkossa, joten tämänhetkiset koronasuositukset eivät rajoita osallistumista, Jokiläänin kansalaisopiston rehtorin viransijainen Timo Mäntyranta kertoo.

Vuosittain noin 200 erilaista kurssia järjestävä Jokiläänin kansalaisopisto tarjoaa myös erikoisempia ja ainutlaatuisempia kursseja, kuten Lenkkeillen laavulle, Vanhat perinteiset huonekasvit sekä Keittiöyrtit ja niiden käyttö. Opiskelijoita vireässä toiminnassa on mukana kaiken kaikkiaan noin 1100.

– Meillä on mahdollista hankkia hygieniapassi edulliseen hintaan valmiiksi kesätöitä varten ja tulevia tapahtumia varten on mahdollista kouluttautua virallisella järjestyksenvalvojakurssilla.

– Lykkäsimme opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeistuksen mukaisesti kevätkauden alkua viikolla ja ensimmäiset kurssit polkaistaan käyntiin 17.1. Syyslukukaudella ryhmät saivat kokoontua normaalisti ja toivomme samaa keväältä. Mikäli tartuntamäärät vaativat, soveltuvilta osin opetus voidaan suorittaa etäyhteyksin. 

Makrameeta ja kevätlintuja

Tekstiili- ja käsityökurssit ovat isossa roolissa opiston kurssivalikoimassa. Tekstiilityön opettaja Sari Wenning korostaa opiston roolia arjen vireyden ja hyvinvoinnin lisääjänä. Perinteisten kirjonnan, kudonnan, tilkkutöiden ja ompelun lisäksi Jokiläänin kansalaisopistolla pääsee kartuttamaan taitoja myös kierrätyspunonnan, makrameen, huovutuksen ja kehruun parissa.

– Suosituimmat kädentaidon kurssit, kuten nahkatyöt, täyttyvät yleensä jo heti ilmoittautumisen auettua. Niin kävi myös tänä vuonna, mutta useilla kursseilla on vielä tilaa uusillekin opiskelijoille, Wenning sanoo.

Makramee-kurssilla voi toteuttaa suuren suosion saavuttaneella makramee -tekniikalla töitä pienestä piperryksestä suuriin seinätekstiileihin. Kevätlintu-kurssi on intensiivinen viikonloppukurssi, jossa voi valmistaa pikkulinnun joko täysin mielikuvituksen varassa tai halutessaan vaikka talitintin.

Epävarmuus lähiopetuksen toteutumisesta tuo oman haasteensa kevätkauteen valmistautuessa, mutta Wenning kertoo, että viime keväänäkin kursseja onnistuttiin toteuttamaan eräänlaisena hybridimallina, yhdisteltynä etä- ja yksilöopetuksena.

–Tekemisen into on niin palavaa, että kyllä me yhdessä konstit ja keinot keksimme, Wenning naurahtaa.

Kierrättäminen ja kierrätysmateriaalit näyttäytyvät vahvasti opiston toiminnassa ja kurssivalikoimassa. Siksipä Wenning onkin pyytänyt kierrätysmateriaaleja tekstiilitöissään käyttävän Seija Jäniksen näyttelyä Jokioisten Tietotalon Pehkoseen.

– Useamman ryhmän kanssa on tarkoitus mennä tutustumaan Seijan Tilkkupolkuja ja paluuperiä -näyttelyyn, joka on kaikille avoinna 28.1 saakka Tietotalon aukioloaikojen mukaisesti.

Mukaan mahtuu vielä

Osa kursseista on jatkoryhmiä syksyltä, mutta suurimmalle osalle pääsee mukaan siitä huolimatta. Kurssivalikoimaan pääsee tutustumaan kätevästi netissä ja ilmoittautumisen voi hoitaa netissä tai puhelimitse kurssisihteerin kautta.

Kevääseen mahtuu myös päivä- ja viikonloppukursseja. Esimerkiksi Nojatuolimatka Sambiaan kestää yhden illan, jonka aikana vetäjä kertoo omasta Sambian matkastaan ja esittelee reissukuvia. Sambian matkalle on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä.

– Haluan vielä muistuttaa, että kaikilla opiston kurssilaisilla on mahdollisuus kuulua myös vireään ja toimeliaaseen Opistolaisyhdistys Ry:hyn. Yhdistys järjestää normaalioloissa erilaisia retkiä ja matkoja niin Suomeen kuin ulkomaillekin, Mäntyranta vinkkaa.

Kansalaisopistolla opitaan uutta - yhdessä | Harrastus | Kotiseutulainen

Wahren-opistolla jokaiselle jotakin

Wahren-opisto tarjoaa tammikuussa 2022 alkavalla kaudellaan paljon tekemistä, jokaiselle jotakin.

Kevään luennoilla käsitellään erilaisia kulttuuriaiheita ja Jyväskylän yliopiston suosituilla verkkoluennoilla löytyy monia mielenkiintoisia aiheita ikääntymisestä terveyteen ja revontulista erilaisiin tutkimuksiin.

Tammikuun alussa on viimeiset mahdollisuudet ilmoittautua Hämeen yliopiston kanssa kasvatustieteen perusopintojen pariin.

Kuvataiteita ja käden taitoja on mahdollista harjoitella esimerkiksi erilaisilla maalaus- ja korukursseilla. Taitavien ja innostavien opettajien johdolla on myös mahdollista Wahren-opistolla ommella erilaisia vaatteita tai vaikka kutoa super suosittu islantilaisneule forssalaisittain.

Lasten tiedepajalle sekä lasten ja nuorten teatteritaiteen perusopetukseen otetaan myös tammikuussa uusia innokkaita.

Aikuistenkin on mahdollisuus lähteä matalalla kynnyksellä mukaan harrastamaan teatteria, kun päivä näytellen ja improvisaatio –ryhmät jatkavat uusien tulokkaiden kanssa tammikuussa.

Vaikka englantia aamuvirkuille

Kieliä keväälle on tarjolla niin englantia aamuvirkuille kuin englannin kurssia verkossakin. Venäjää opetetaan niin kokeneille kuin vasta kieleen tutustuvillekin. Myös saksaa opetellaan sujuvasti eteenpäin.

Tammi-helmikuun ruokakursseilla on mahdollisuus napata talteen kevyemmät ruokavaliot tai löytää uusia ideoita omaan keittiöön.

Liikunnan saralla voi huoltaa niin kehoa kuin mieltäkin esimerkiksi tanssin, asahin tai vaikka zumban rytmein. Wahren-opisto ei myöskään unohda perinteisiä jumppia eikä voimaharjoitteluitakaan.

Ja jos tuntuu, että on hankalaa lähteä mihinkään tanssimaan tai jumppaamaan, niin supersuosittu taukojumppa verkossa jatkuu myös keväällä.

Kurssit täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä, joten ilmoittautua kannattaa mahdollisimman nopeasti.

Teksti: Sarita Silvennoinen

Aiheeseen liittyviä juttuja