Magneettikalastusta auton romusta postimerkkiautomaattiin

Forssassa Loimijoen silloilla silmäni on osunut useampaan kertaan keltaliiviseen porukkaan, jotka nostelevat ruosteisia fillareita, kaiken näköistä ja kokoista tavaraa jota joen pohja on sisäänsä vuosien aikana imaissut.

Magneettikalastusta auton romusta postimerkkiautomaattiin | Harrastus | Kotiseutulainen

Magneettikalastus kuuleman mukaan voi olla mukaansa tempaava harrastus, joka vaatii kärsivällisyyttä ja joskus tuo kalastajan omituistenkin löytöjen äärelle. Nämä vesistöjen indianajonesit kantavat kollektiivina nimeä Magneettinappaajat ja toiminnan käynnistänyt Rami Österman avaa meille tämän lajin nyansseja ja miten sitä voi alkaa harrastamaan.

Magneettikalastuksen aloittamisen kynnys on aika pieni. Tähän tarvitaan siis magneetti, uppoavaa materiaalia oleva köysi, sekä karbiinihakanen magneetin kiinnitystä varten. Tällaisen hankintahinta on esim. Motonetistä on noin 30 €. Rami kertoo kuitenkin, että totuus on tarua kurjempaa ja heti aloitusvaiheessa kannattaa panostaa muutama kymppi enemmän ja käyttää luotettavaa ja laadukasta kalustoa, aloituspakettien ollessa suoraan sanottuna kelvotonta laatua, joka ei tule kestämään. 

Sanonta kertoo, että hyvä ja halpa ovat kaksi erillistä tuotetta, ja se toteutuu tässä sisäänastumistason magneettikalastajille suunnatuissa tuotteissa. Magneettinappaajien aktiivityypeiltä löytyy kyllä tarvittava kalusto, joita voit kokeilla ennen kuin panostat omien kamojen hankintaan. 

Tavaraa nostaessa vaatteet likaantuvat enemmän kuin herkästi saaliin noustessa, joten tyylikkäissä vetimissä ei kannata lähteä nostamaan tavaraa vesien ääreltä.

Sanomatta lienee selvää, että nostaminen on helpompaa jalkojen ollessa tukevasti maan pinnassa. Veneestä nostaminen on aivan toinen juttu, ja siihen tulee valmistautua huolellisesti ja turvallisesti.

Puistonpenkkien ja liikennemerkkien paikka on ihan muualla kuin joen tai järven pohjassa.

13-14 tonnia tavaraa

Rami Österman kertoo kokeilleensa ensi kerran magneettikalastusta vuonna 2019 Hangossa, jonka jälkeen hän löysi itsensä nykyisen kotikaupunkinsa Forssan keskustasta Loimijoen ääreltä. Alkuun hän kertoi sen olevan vain jännää ja hauskaa ajankulua, jossa saattoi unohtaa arjen murheet, mutta sittemmin hän on huomannut, että tavaran määrä, jonka vesi pintansa alle kätkee, on valtaisa! Noin vuoden aikana hän kertoo tavaraa on nousseen joesta jo yli 13-14 tonnia, valta-osan näistä polkupyöriä. Nostetun tavaran joukosta on löytynyt pesukoneita, luoteja, aseita ja hirven jäänteitä, jota varten kutsuttiin poliisitkin tarkastamaan mistä jäänteestä on kyse. Erikoisin nosto, joka hänelle tulee lisäksi mieleen, on postimerkkiautomaatti joka nousi Vieremän padolta. 

– Mikään ei enää yllätä ja ainoa mitä pelkään vielä nostavani joskus, on ihmisruumis, Rami kertoo huumorin välittyessä hänen toteamastaan. 

Tarpeellista ja tärkeää

Se, kuinka paljon tavaraa joesta kaupunkialueellakin on noussut, on Ramin mielestä asia, joka tekee Magneettinappaajien toiminnasta tärkeää. 

– Tässä on huomannut, että tuollainen määrä saattaa aiheuttaa harmia niin vedessä asusteleville eläimille, kuin ihmisillekin, jotka jostain syystä saattavat joutua veden armoille. Puistonpenkkien ja liikennemerkkien paikka on ihan muualla kuin joen tai järven pohjassa. 

Tilauksesta Magneettinappaajat ovat nyt menossa nostamaan eräältä yksityiseltä rannalta uppotukkeja pois, jotta eläimiä voidaan uittaa ilman pelkoa, että uppotukit aiheuttaisivat vahinkoa. 

Rami kertoo, että he nostivat Tammelan Papinsillalta puolikkaan auton rämän pois. Tuollaiset voivat olla kovinkin vaarallisia, ja hän toivoo, että tiedottamalla ja lisäämällä tietoisuutta heidän toiminnastaan ihmiset käsittäisivät asian ja antaisivat tavaroiden päätyä oikeisiin paikkoihin niiden käyttöiän tullessa täyteen. 

Tule mukaan

Rami ja viisi muuta aktiivia ovat nyt perustaneet yhdistyksen, jonka kautta Magneettinappaajat tulevaisuudessa tulevat toimimaan. He ottavat romua ja kalustoa lahjoituksina vastaan ja ovat jo toimineet yhteistyössä muutamien firmojen avustamana. 

Lisää aktiivisia harrastajia kaivataan, koska alueelliset vesistöt on syytä puhdistaa roinasta. Magneettinappaajiin saa helposti yhteyden heidän Facebook-profiilinsa kautta, jota Rami hallinnoi. Vakioaikoja heillä ei ole, mutta rohkeasti kysymällä voit päästä nopeastikin opettelemaan heidän kanssaan toiminnan saloja ja uppoutua magneettikalastamisen maailmaan.

Teksti Matti Paavilainen, kuvat Magneettinapaajien Facebook-sivuilta

Aiheeseen liittyviä juttuja