Opi museossa -viikko: Sarka-museossa tutustutaan ruuan alkuperään

Koululaisten museoviikkoa eli Opi museossa -viikkoa vietetään lokakuun alussa 5.–8.10.2021.

Tehtaan tekemää ruokaa -näyttelyyn oppilasryhmät voivat osallistua Opi museossa -viikolla omatoimikierroksilla heille jaettujen tehtävien kanssa. Kuva: Senna Levonen, Suomen maatalousmuseo Sarka.

Tehtaan tekemää ruokaa -näyttelyyn oppilasryhmät voivat osallistua Opi museossa -viikolla omatoimikierroksilla heille jaettujen tehtävien kanssa.  Kuva: Senna Levonen, Suomen maatalousmuseo Sarka.

Suomen maatalousmuseo Sarka järjestää viikolla ilmaista ohjelmaa koululaisryhmille. Opettajat voivat varata museoon opastetun virtuaalikierroksen, jossa retkelle lähdetään suoraan luokkahuoneesta käsin, tai he voivat tulla oppilaiden kanssa omatoimiselle näyttelykierrokselle paikan päälle. Ohjelman teemoina ovat ruokahistoria ja ruuan alkuperä.

Opastettu virtuaali-kierros Maatalouden aika -näyttelyyn

Opastetulla virtuaalikierroksella lähdetään aikamatkalle, jossa tutustutaan ruuan alkuperään ja ruuantuotannon historiaan Suomessa Maatalouden aika -virtuaalinäyttelyn kautta. Nykyään ruoka ostetaan kaupasta ja saatavilla on valtavasti erilaista syötävää eksoottisista hedelmistä valmisruokiin, mutta miten ihmiset ovat hankkineet ruokansa entisaikoina ja mitä silloin on syöty? Virtuaalikierros on helppo toteuttaa oppitunnin aikana suoraan luokkahuoneesta käsin.

Omatoiminen museokierros Tehtaan tekemää ruokaa -näyttelyyn

Paikan päällä museossa oppilaat pääsevät tutustumaan Tehtaan tekemää ruokaa -näyttelyyn tehtävälapun kanssa. Näyttely kertoo tehdasvalmisteisen ruuan historiasta. Kierroksella selviää muun muassa, miten ruokakaupassa asioitiin 1900-luvun alussa, milloin juustosta on tullut tavallista arkiruokaa, ja miten sokeria valmistetaan.

 Virtuaaliopastuksia ja vierailuaikoja on tarjolla rajallisesti, joten opettajan kannattaa varata vierailu ryhmälleen hyvissä ajoin. Opi museossa -viikon ohjelma on koululaisryhmille ilmaista. Muina aikoina museossa on saatavilla maksullisia opastuksia sekä virtuaalisesti että paikan päällä.

Aiheeseen liittyviä juttuja