Kirpputorikulttuuri kukoistaa Forssassa

Kirpputorien historia juontaa juurensa satojen vuosien taakse, mutta vasta 1990-luvun lama herätti ihmiset arvostamaan käytettyjä vaatteita ja tavaroita.
Tänä päivänä kirpputorit ovat monelle itsestäänselvyys. Ekologisuuden, eettisyyden ja edullisuuden lisäksi, kirpparishoppailu on ilmastoteko.

Kirpputorikulttuuri kukoistaa Forssassa | Uutiset | Kotiseutulainen

Vorssan likan leikkipaikan lattia on kuvataidekoulun oppilaiden toteuttama.

Forssan keskustassa Hämeentie 22 toimiva Sattumankauppa on keskittynyt lähinnä huonekaluihin ja kodin sisustukseen, mutta vaatteita ja muita kodin tekstiilejäkin löytyy. Yrittäjä Mervi Latvala kertoo huomanneensa varsinkin nuorten asiakkaiden kiinnostuksen nousseen kierrätys huonekaluja kohtaan. Yhä useammat nuoret aikuiset ostavat liikkestä tavaraa “säästetään luontoa” -periaatteella. 

Sattuman kauppa hoitaa myös kotien tyhjennyksiä sekä asuntojen ja mökkien stailauksia.

Tarjolla myös täyttä palvelua

Hämeentie 39ssä sijaitseva Rento kirppis on kirppariharrastajan unelma. Yli 150 myyntipöytää ja tilaa vielä huonekaluillekin. Rento kirppistä pyörittävät pariskunta Sari ja Mikko Helin, nyt jo viidettä vuotta. 

− Meillä asiakas hinnoittelee tuotteet ja laittaa ne myyntipöytäänsä, josta me myymme tuotteet. Myyjä maksaa pöydästä vuokran ja me tilitämme asiakkaalle hänen ansaitsemansa tulot, kertoo Mikko. 

Erittäin suosittu on myös “täyden palvelun myyntipöytä” jossa tuotto menee puoliksi. 

− Me teemme kaiken valmiiksi, asiakkaan tarvitsee vain toimittaa tavaransa tänne ja hakea sitten myymättä jääneet pois, Mikko lisää.

Monta palvelua yhdessä

Ei mikään perinteinen kirppis, kuvaa hyvin Hämeentie 41 ssä sijaitsevaa Vorssan Likkaa. Yrittäjä ja monitoiminainen Laura Mäntyvaara on luonut aivan omanlaisensa- ja näköisensä konseptin, jossa kirpputoritoiminta on vain yksi monista. 

– Meillä on myynnissä myös paikallisten taitajien ja yrittäjien tuotteita. Niitä voisi olla lisääkin, Laura vinkkaa. 

−Tiloissamme toimii myös taidegalleria jonne voi tuoda omia töitään esille pientä vuokraa vastaan. Ja tietysti on kahvila eli “miäsparkki” mistä saa kahvin lisäksi suolaista ja makeaa purtavaa, Laura jatkaa.

Nyt voi myös rentoutua ekokosmetologin hoidoissa kirppis shoppailun lomassa. Joka kuun ensimmäisenä keskiviikkona ekokosmetologi Satu Warto ottaa vastaan asiakkaita Vorssan Likan takahuoneeseen tehdyssä hoitohuoneessa. 

− Hoitohuone rakennettiin sillä periaatteella että kaikki siellä oleva on kierrätettyä ja käytettyä, Satu kertoo. 

Luonnonkosmetiikkaan ja villiyrtteihin perehtynyt Satu on itse sekoittanut kuorinta- ja kasvonaamiot yrteistä, öljyistä ja hunajasta.

Teksti ja kuvat: Tuija Brooker

Aiheeseen liittyviä juttuja