Kanoista on tullut uusia lemmikkejä

Ypäjän Kurjenmäessä asuva eläinrakas Mirva Ylösmäki hurahti kolme vuotta sitten kanojen pitoon. Katetusta ja verkotetusta ulkotarhasta kuuluukin usein aamuvarhaisella kukon kiekuminen.

Kanoista on tullut uusia lemmikkejä | Lemmikit | Kotiseutulainen

Vanhassa keittiön kaapissa on rauhallista käydä munimassa.

Kukon lisäksi tarhassa tepastelee viisi munivaa kanaa ja kaksi tipua. Vaikka kukon kieunta on kimeää, naapurit eivät ole siitä häiriintyneet aamuvarhaisella.

Tanja Lehtinen innosti minut kanojen pitoon. 12 neliön suuruisesta hevoskarsinasta tehtiin kanala, missä kanojen nukkumapaikoiksi rakennettiin orret, Ylösmäki sanoo.

Koko Ylösmäen perhe: Juha-isä, 12-vuotias Julia, 16-vuotias Antti ja 18-vuotias Niko osallistuvat kanojen hoitoon.

Kanat ovat helppohoitoisia verrattuna hevosiin. Ylösmäellä on neljä hevosta ja kaksi ponia, jotka laiduntavat kolmen hehtaarin alueella. Eläinrakkaassa perheessä on myös kaksi koiraa, yksi hieho, kaksi pupua ja kissa.

Puhdas vesi on tärkeää kanoille

 − Joka päivä täytyy muistaa vaihtaa vesiastia, jonka kanat sotkevat helposti. Perusteellinen kanalan siivous tehdään kerran kuukaudessa.

Kanoille syötetään tehdasvalmisteista munitusrehua ja kauraa. Voikukan lehdet ovat niiden herkkua. Raikas juomavesi ja kalkki ovat tärkeitä munantuotannolle, Mirva Ylösmäki on huomannut.

Ylösmäen perheessä ei juurikaan jää ruuantähteitä, joita voi myös syöttää kanoille. Joskus jää muutaman leivän kannikka.

Kananmunien suhteen perhe on omavarainen, sillä päivässä tulee neljä munaa, joiden hakeminen on mukava elämys. Kana ei nimittäin muni aina samaan paikkaan.

Mirva Ylösmäki käyttää kananmunia eniten leivontaan, joka on hänen intohimonsa. Joka tiistai tehdään iso lettutaikina. Ylösmäki on huomannut, että oman kanan muna on keltaisempi ja maukkaampi.

Kesäkanaloiden pidosta on tullut lähes muoti-ilmiö ja kanoja vuokrataankin kesäksi, jos kanoille ei ole talveksi paikkaa.

Ylösmäellä kanat ovat ympäri vuoden, sillä yksi hevoskarsina toimii kanalana.

Kanojen hoito on vastuullista

Mirva Ylösmäki korostaa, että kesäkanojen pito on vastuullista. Aidattu ja katettu ulkotarha on oltava eivätkä kanat saa kulkea vapaasti ulkona.

− Hevosten hoidosta minulla on 27 vuoden kokemus. Kanojen hoidossa olen aloittelija, mutta onneksi kanojen hoito ei ole kovin vaikeaa, Ylösmäki sanoo.

Kana on laumaeläin ja vähintään on hyvä olla ainakin kolme kanaa. Kana on aamun virkku ja illan torkku, kun se vetäytyy iltaisin orrelle.

− Kukko komentaa, sillä järjestys pitää olla kanalassakin, Ylösmäki sanoo ja lisää, että kana munii ilman kukkoakin.

Silkkikana on paras hautoja. Viime vuonna seitsemästä munasta kuoriutui kuusi tipua. Tänä vuonna vain kaksi. Ylösmäki arvelee, että kesän kuumuus on vaikuttanut huonoon hautomistulokseen.

Kaikilla kanoilla ja kukolla on nimet. Kanalan vanhin on Kaneli, joka ei enää muni. Kokis on tämän kesän tipuja.  Toffee on hautova silkkikana. Salmiakki-kukko on ylväs.

Teksti: Sari Keskitalo, kuvat: Mirva Ylösmäki

Aiheeseen liittyviä juttuja