Lemmikeille valmistetaan Loimaalla kotimaista ruokaa

− Viime vuonna maassamme myydyistä koirienruuista vain 10 prosenttia oli kotimaisia. Viiden vuoden päästä kotimaisuusaste on jo puolet, toimitusjohtaja Tero Rovio Rovio Pet Foodsista sanoo.

Lemmikeille valmistetaan Loimaalla kotimaista ruokaa | Lemmikit | Kotiseutulainen

Tero Rovio ojentaa Sulolle ruokaa.

Loimaalainen kananmunantuottaja ja viljelijä Rovio rakennutti Loimaalle ysitien varteen lemmikkieläinruokatehtaan, joka käyttää tuotannossaan pelkästään kotimaisia raaka-aineita.

Kun Rovio huomasi, että valtaosa maassamme myydyistä koirienruuista tulee ulkomailta, hän sai idean lemmikkieläinruokatehtaasta.

Werraton koiran kuivaruokaa on valmistettu viime vuoden lopusta. Kissanruuat tulevat markkinoille keväällä. Poissuljettu ei ole, että myöhemmin valmistetaan myös kanien ja muiden jyrsijöiden ruokia.

Suurin osa raaka-aineista tulee lähialueen viljelijöiltä.

Kananmunan käyttö on ainutlaatuista

Alalla on kova kilpailu eikä kotimaisia toimijoita ole paljon.

Rovio vastaa kilpailuun ainutlaatuisilla resepteillä, uudella modernilla tehtaalla ja loistavalla sijainnilla Loimaalla.

− Suurin osa raaka-aineista tulee  noin 15 kilometrin säteellä lähialueen viljelijöiltä. Omalta tilaltani tehtaaseen tulee kauraa ja kananmunia, Rovio sanoo.

Tuoreen kokonaisen kananmunan käyttäminen koiranruokien proteiinilähteenä on maailmanlaajuisesti ainutlaatuista. Tämä vaatii erityisosaamista.

Kananmunan ja kuoritun kauran lisäksi raaka-aineina ovat siipikarja, ohra, pellavansiemen, peruna, melassileike ja härkäpapu.

− Koiranruokamme ovat saaneet hyvää palautetta koirien omistajilta. Erityisesti Werraton Viljaton on saanut kiitosta iho-ongelmaisten koirien keskuudessa, Rovio sanoo.

Lemmikkieläinruokatehtaassa on tilaa 1500 neliötä, jossa on varasto- ja pakkaustoiminnot. Tuotantoprosessi on hallin ulkopuolella olevassa moduulirakenteisessa tehtaassa.

Lemmikeille valmistetaan Loimaalla kotimaista ruokaa | Lemmikit | Kotiseutulainen
Reija Valtanen on pakkaajana lemmikkieläinruokatehtaassa.

Ekologisuus ohjenuorana

Rovio Pet Foods korostaa kaikessa toiminnassaan ekologisuutta. Niin raaka-aineiden hankinnassa läheltä kuin tuotteiden markkina-alueessa.

− Jälleenmyyntiverkostomme on varsin laaja, tuotteitamme saa valtakunnallisesti kaikista isoista päivittäistavara- ja lemmikkieläinliikkeistä, Rovio sanoo.

Kotimaan markkinoiden lisäksi tuotteita on tarkoitus viedä aluksi naapurimaihin.  Tehtaan myymälä on avoinna tällä hetkellä keskiviikkoisin. Kun tiloihin avataan lisäksi kahvila-ravintola, on tehtaan myymälä avoinna joka päivä. 

− Kahvila-ravintolan avaamisen tarkka avaamisaika ei ole vielä tiedossa. Se on paljolti kiinni koronatilanteesta ja –rajoituksista, Rovio jatkaa.

Ekologisuuteen liittyen tehtaan tontilla on varaus aurinkovoimapuistolle ja biokaasulaitokselle.

Tinkimätön tekeminen kaikessa ohjenuorana

Lemmikkieläinruokatehtaassa työskentelee seitsemän henkilöä. Yksi heistä on tuotekehityspäällikkö Susanna Särkijärvi, joka on eläinravitsemuksen asiantuntija.

 Hän on maa- ja metsätaloustieteiden maisteri, jonka pääaineena oli kotieläinten ravitsemustiede.

Särkijärvi työskenteli aiemmin Luonnonvarakeskuksessa, Lukessa.

Lukessa hän sai puolitoista vuotta sitten tehtäväksi asiakasprojektissa kehittää Roviolle  kotimaisen koiranruuan, jossa kaikki on kohdallaan.

Ammatillisen kiinnostuksen ja harrastuksen yhteisvaikutuksesta Särkijärvi on perehtynyt koirien hyvinvointiin ja ravitsemukseen. Hän on yksi Koirien ruokinta- ja hoito-oppaan kirjoittajista.

− Koirat ovat olleet elämäntapani ja harrastukseni vuodesta 1986 alkaen. Metsästyskoirat kiinnostavat eniten, Särkijärvi sanoo.

Kun Särkijärvi näki Rovion innovatiivisuuden ja rohkean asenteen, oli luontevaa siirtyä Lukesta lemmikkieläinruokatehtaan tuotekehityspäälliköksi.

− Tinkimätön tekeminen, tieteelliset tutkimukset, oikeat ammattilaiset ja jatkuva tuotekehitys. Ne ohjaavat  kaikkea toimintaamme. Nyt suomalainen lemmikki saa ruuan, jonka se ansaitsee, Tero Rovio painottaa.

Teksti: Sari Keskitalo, kuvat: Rovio Pet Foodsin kuva-arkisto

Aiheeseen liittyviä juttuja