Pieneläinklinikalta kattavat palvelut lemmikeille

Helmikuun alussa Loimaalla avannut pieneläinklinikka Rovio Vet on otettu hyvin vastaan. Suurin osa potilaista on ollut koiria.

Pieneläinklinikalta kattavat palvelut lemmikeille | Lemmikit | Kotiseutulainen

Klinikkaeläinhoitaja Kaisa Kiikka, asiantuntijaeläinlääkäri Noora Sjögren ja vastaava eläinlääkäri Maria Pushkina työskentelevät Rovio Vet:ssä Loimaalla. Sjögrenillä on karkeakarvainen kaniinimäyräkoira Hilkka.

−Isoja, hyvin käyttäytyviä maalais- ja metsästyskoiria, kertoo klinikan vastaava eläinlääkäri Maria Pushkina.

− Sijaintimme ysitien tuntumassa on hyvä. Se on tuonut asiakkaita Loimaan lähikunnista, mutta myös kauempaa, jopa Helsinkiä ja Turkua myöden, Pushkina jatkaa.

Koirien ohella myös kissat, kanit, jyrsijät ja fretit saavat kattavan hoidon ja ravintoneuvonnan.

Pehmytosakirurgian lisäksi Pushkina on erikoistunut ihopotilaisiin.

Asiantuntijaeläinlääkäri Noora Sjögren on peruspraktiikan lisäksi erikoistunut ravintoneuvontaan ja akupunktioon.

− Yksipuolinen ja sopimaton ravinto aiheuttaa usein iho-oireita. Koirillakin on ruoka-aineallergioita. Yleisimmin naudanlihalle, mutta voi olla myös porsaanlihalle ja maissille, Sjögren on havainnut.

Ruoka-aineiden lisäksi eläin voi olla allerginen esimerkiksi siitepölyille.

Kahden eläinlääkärin lisäksi klinikalla työskentelee Kaisa Kiikka klinikkaeläinhoitajana. Hän avustaa  muun muassa anestesiassa, leikkauksissa ja laboratorionäytteissä. Lisäksi hän hoitaa kynsienleikkuut sekä neuvoo asiakkaita lemmikkien hoitoon liittyvissä asioissa.

Rokotuksista eutanasiaan

Leikkaukset tehdään inhalaatioanestesialla, jossa nukutusaine annetaan hengityksen kautta. Nukutusaine kulkeutuu lemmikin keuhkoihin. 

Tämä nukutustapa on lemmikille huomattavasti turvallisempi kuin lääkkeillä toteutettu tapa. Anestesiaa valvoo koko ajan klinikkaeläinhoitaja.

Klinikan ensimmäisten kuukausien tyypilliset tapaukset ovat olleet muun muassa koirien korva- ja ihotulehduksia, koirien oksentelua ja ripulointia sekä ruokaongelmaisia kissoja. Mukaan on mahtunut myös muutama kanien kynsienleikkaus.

Pieneläinklinikka Rovio Vet tarjoaa kattavat peruspalvelut sekä erityispalveluina kivunhoitoa ja ravitsemusneuvontaa lemmikeille ja heidän omistajilleen. Myös akupunktio kuuluu palveluihin.

− Klinikkamme palvelut ovat hyvin kattavat, penturokotuksista eutanasiaan, Pushkina sanoo.

Pieneläinklinikalla on jo nyt leikkaussali, oma  laboratorio ja ultraäänilaite. Röntgen on tulossa myöhemmin tänä vuonna.

Lemmikkien ultraäänitutkimuksia ei ole aiemmin tehty Loimaalla, vaan on pitänyt Lähteä Tampereelle tai Turkuun.

Kotikäynnit ovat mahdollisia

Tarvittaessa eläinlääkärit tekevät myös kotikäyntejä Loimaan alueella. Kotikäyntiin täytyy olla perusteltu syy. Synnytyksessä koiran avustaminen tai eutanasia ovat tyypillisiä kotikäyntien syitä. Klinikka tekee yhteistyötä Virttaalla toimivan Varsinais-Suomen lemmikkituhkauksen kanssa, mikäli lemmikki halutaan tuhkata.

− Täällä päin lemmikkien omistajat ovat mukavia ja rauhallisia. Eivät niin kiireisiä kuin Turussa ja Helsingissä, missä olen työskennellyt pieneläinklinikoilla, Pushkina mainitsee.

Rovio Vet sijaitsee ysitien tuntumassa Loimaalla, lemmikkieläinruokatehdas Rovio Pet Foodsin tiloissa Mettähannankadulla.

Pieneläinklinikka toimii ajanvarauksella ja on avoinna arkisin.

Viikonloppupäivytys on resurssikysymys ja sitä ei ole suunnitteilla – ainakaan vielä, Pushkina sanoo.

Teksti ja kuva: Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja