Koiran turkki kuntoon

Johanna Kivioja avasi koirahoitolansa ja trimmaamonsa, Sansalan, Somerolle juuri ennen kuin korona-aika alkoi. Johanna on sittemmin huomannut, että koronasta kärsivät koiratkin. Trimmausvälit ovat nimittäin luonnollisesti pidentyneet, kun ihmiset ovat välttäneet kontakteja.

Koiran turkki kuntoon | Lemmikit | Kotiseutulainen

− Moni koira, jonka luonnollinen trimmausväli on 2-3 kuukautta, tulee puolen vuoden, jopa pidemmänkin tauon jälkeen. Trimmaukseen menee silloin normaalia pidempi aika, mutta ihmiset sen kyllä ymmärtävät. 

Johannan Sansala-koirahoitolassa on myös ollut hiljaista.

− Me otamme pieniä ja keskisuuria koiria hoitoon, koska meillä hotellivieraatkin ovat oman lauman kanssa päivisin kaikissa puuhissa mukana. Yön ne ovat omissa ”huoneissaan” tietenkin. Meillä on hyvin kodinomaista, koirat eivät ole päivisin yksin, mutta toki aremmat koirat voivat saada omaa aluettaan niin, että tuntevat olonsa turvalliseksi. Sekä sisällä että ulkona alue voidaan jakaa.

Johannan omat koirat ovat pomerian kääpiöpystykorvia. 

− Eniten on käynyt korona-aikana pentujen omistajia tutustumassa ja opettelemassa käsittelyyn, jotta kynsien leikkuut ja trimmaukset sitten sujuvat isompanakin. Käyn myös pentujen kotona opastamassa ja neuvomassa vaikka turkin hoidossa. 

Johannan asiakkaita ovat pienet ja keskisuuret koirat myös trimmauksessa. 

− Pesutilat rajoittavat suuret koirat. Teen kaikki trimmaukset, koneella, saksilla  tai nyppimällä, tassuhoidot, kynsien leikkuut. Nyt on jo hiukan vilkastumaan päin, kertoo tuore yrittäjä Johanna Kivioja Somerolta.

Kurkkaa myös suuhun

Koiran omistajan pitää totuttaa koira pennusta asti käsittelyyn ja rauhoittumaan paikoilleen. Silloin trimmaus- tai muu hoitotilanne ei ole koiralle stressaava, kertoo Henna Mäntymaa DogFeelGoodista Forssasta.

Toki omistaja huolehtii siitä, että koira on tehnyt tarpeensa tullessaan trimmaukseen. Ja omistajan on hyvä valmistautua myös, eli päättää mitä koiralle tehdään. Annetaanko trimmaajalle vapaat kädet, vedetäänkö koneella turkki lyhyeksi vai jätetäänkö turkkia pidemmäksi jostain osin.

Trimmauksessa on lajikohtaisia asioita, miltä koiran tulisi näyttää. Henna Mäntymaa ymmärtää sen, kun kysymyksessä on näyttelykoira. Mutta kotikoiralla se ei ole pääasia.

– Tärkeintä on, että trimmaus tehdään niin,  että koiran on hyvä olla ja omistaja pystyy pitämään turkista huolta trimmausvälin. Trimmauksesta ei tietenkään saa olla harmia tai haittaa koiralle.  Koirankin nahka voi auringossa palaa, jos turkki on esimerkiksi vedetty liian lyhyeksi.

Trimmauskäynnin yhteydessä voi luonnollisesti hoidattaa kynnet, tassut, ja hampaat. 

– Jos hampaiden pinnalla on ruskeaa, se on hammaskiveä. Me voimme poistaa sen näkyvän hammaskiven ultraäänellä. Säännöllisesti tehtynä se ennaltaehkäisee pahemmat tilanteet. Jos hammaskiveä kertyy ientaskuun, sen voi poistaa vain eläinlääkäri. 

Henna Mäntymaa neuvoo myös oikeanlaisten pesuaineiden, shampoiden, ja vaikka hammasharjan ja –tahnan ostossa.

– Koiran turkin karva on erilaista kuin ihmisen hius. Siksi se tarvitsee oman pesuaineensa. Hampaiden pesu taas on ihan sama kuin ihmisellä  − suun puhtaus on vakavampien sairauksien ennaltaehkäisyä.

Aiheeseen liittyviä juttuja