Syksyn haasteena villiintyneet kissat

Kissanpentujen kysyntä on kasvanut muiden lemmikkien tavoin korona-aikana, ja samanaikaisesti Suomessa hylätään ainakin 20 000 kissaa vuodessa (lähde: Suomen Eläinsuojeluyhdistys SEY). Kyseessä ovat kotikissat, jotka hylkäämisen vuoksi ovat villiintyneitä. Syksy tuo tulleessaan jälleen uusia haasteita kesäkissojen hylkäämisen vuoksi.

Kuva: Kissakriisi 2021

Lain mukaan hylättyä, vapaana liikkuvaa kissaa tulee kohdella aina löytökissana, joka tulee toimittaa löytöeläintalolle arvioitavaksi. Kiinniottotilanteessa karkuun päässeen kotikissan ja villiintyneen kissan erottaminen käytöksen perusteella on vaikeaa. Iso apu tunnistamisessa onkin kissojen mahdolliset tunnistemerkinnät. 

Kissakriisi

Eläinsuojeluyhdistykset ovatkin voimakkaasti kampanjoineet ns. kissakriisin nimissä, jossa tarkoituksena on herättää huomiota ongelman ytimeen ja ihmisten asenteisiin. Erityisen haasteen kissakriisissä muodostavat hallitsemattoman suuriksi kasvaneet kissapopulaatiot, joissa steriloimattomat villiintyneet kissat lisääntyvät vapaasti sekä sairastuttavat koko populaation. 

− Villikissojen määrän lisääntyminen näkyy meillä eläinsuojeluyhdistysten avunpyyntöinä ja ruokalähetyksinä, sillä kuivaruoan tarve löytöeläinkodeissa kasvaa ongelman vuoksi, kertoo Rovio Pet Foodsin viestintä- ja markkinointikoordinaattori Eeva Lehtonen

− Yksikin lähialueen löytöeläinkodin hoitaja kertoi, että heillä on tällä hetkellä lähes 150 loukutettuna kiinniotettua kissaa ja puolen vuoden aikana määrä on jo lähes 800. 

− Kissapopulaatio syntyy ja pysyy yllä ihmisen toimien seurauksena. Kun kissojen hoito on laiminlyöty, kissat vaeltavat ja liikkuvat vapaana sekä lisääntyvät hallitsemattomasti. Samoin monet vaikeat sairaudet lisääntyvät. Tämä puolestaan asettaa haasteita vapaasti ulkoileville kotikissoille, kertoo Rovio Vetin eläinlääkäri Maria Pushkina. Hän muistuttaa, että erityisesti helposti tarttuvat kissojen silmätulehdukset tulisi hoitaa eläinlääkärillä ripeästi. 

Sterilointi ja sirutus

− Jos kotikissaa ei ole tarkoitus käyttää jalostuksessa, on suositeltavaa tuoda kissa sterilointiin tai kastrointiin, ainakin jos kissa ulkoilee vapaana. Kastraation/steriloinnin voi suorittaa eläinlääkärillä yli 4-6 kk ikäisille kollikissoille ja yli 3 kk ikäisille narttukissoille. Tämä osaltaan auttaa villiintyneen kissapopulaation hallinnassa, sillä kissa voi synnyttää useat pentueet vuoden aikana. Kissa on käytännössä hedelmällinen heti pentueen synnytettyään, mainitsee eläinlääkäri Maria Pushkina. 

Eläinlääkäri Maria Pushkina kertoo, että sirutus on jo hyvin tuttu käytäntö koiranomistajille, ja nyt se on yleistymässä myös kissojen osalta. Kissojen tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti onkin toimenpide, joka auttaa tunnistamaan kotikissan villikissasta karkulaistilanteessa.

Aiheeseen liittyviä juttuja