Hyvin varusteltu loma-asunto pyörillä

Asuntoautoilu nousi uuteen suosioon koronarajoitusten myötä. Kokeilimme matkailua isohkolla hyvin varustellulla asuntoautolla. Käy myös talvikäyttöön.

Adria 670 SL Supreme on näyttävä ja toimiva asuntoauto, jopa talvikäyttöön vesikiertoisine lattialämmityksineen.

Adria 670 SL Supreme on näyttävä ja toimiva asuntoauto, jopa talvikäyttöön vesikiertoisine lattialämmityksineen.

Adria 670 SL Supreme asuntoauto

Asuntoautoja on useaa tyyppiä, yleisin lienee koeajettu pakettiauton hytillä ja alustalla, tai jatketulla alustalla ja yhdistetyllä asuinosalla varustettu. Nämä ovat parhaita asunto-osan toimivuuden ja mukavuuden kannalta. Lisäksi on kokonaan pakettiauton koriin rakennettuja asunto- ja retkeilyautoja, ne ovat tavalla tai toisella kompromisseja.

Adria 670 SL Supreme on iso ja tilava asuntoauto viidelle matkustajalle, makuupaikat on jopa kuudelle. Takaosassa on makuuhuone, jossa on kaksi täysmittaista vuodetta ja lisäpalalla ne saa yhdistettyä kingsize-vuoteeksi. Etupään ruokailutilaan laskeutuu tarvittaessa vuode kahdelle, lisäksi ruokailuryhmästä saa vuoteen yhdelle. Takamakuuhuoneesta eteenpäin on oikealla puolella vesivessa ja toisella puolella suihku. Ei siis enää mitään aina lattiasta märkänä olevaa yhdistelmää. Vesivessa on täysin hajuton ja sen kasetti saadaan irrotettua ulkokautta tyhjennystä varten. Tyhjennys käy siististi ja vuokralle antaja on varannut hanskatkin lokeroon valmiiksi. Seuraavaksi on oikealla puolella jääkaappi ja vasemmalla hella. Liesi on kolmiliekkinen ja jopa grilli/uunilla varustettu. Jääkaappi toimii lähtökohtaisesti kaasulla, mutta siirtyy ajettaessa automaattisesti auton sähkölle ja leiriydyttäessä kytkettyyn 220 voltin verkkoon. Lieden edessä on tiskiallas. Pesuvedet kerätään harmaiden vesien säiliöön, joka on jopa vessakasettia helpompi tyhjentää.

Ruokailu- tai oleskelutilan muodostavat ryhdikkäät turvavyölliset matkustajaistuinsohvat, joka suuntaan säädettävä pöytä ja kuskin ja etumatkustajan käännettävät istuimet.

Kaikissa ikkunoissa on hyttys- ja pimennysverhot, myös matkustamon ovessa on toimiva hyttysverkko. Ohjaamon ikkunat saa myös peitettyä.

Etuosa on tuttu Fiat Ducato pakettiautosta, ohjaamo on toimiva, peilit hyvät ja kokonaisuuden kruunaa tässä yksilössä lisävarusteeksi asennettu peruutuskamera.

Puskassa tai leirintäalueella

Ajaminen on periaatteessa helppoa, saa ajaa B-kortilla, toki iso koko ja ulottuvuudet kannattaa harjoitella ottamaan huomioon. Auto on melkein seitsemän ja puoli metriä pitkä, lisäksi takapyörien taakse jäävä osuus on melko pitkä ja kannattaa ottaa huomioon sen liike käännettäessä vaikka ahtaasta portista. Leveyden takia kannattaa myös opetella missä auto tien reunan suhteen kulkee. Myös auton korkeus pitää muistaa, mahtuuko oksien alta. Moottorin 160 hevosvoimaa vie autoa ihan riittävästi, toki isommissa mäissä joutuu vaihtamaan pienemmälle vaihteelle.

Asuntoautolla matkaamisessa parasta on riippumattomuus, voi tarvittaessa leiriytyä ns. puskaparkkiin, pysäköintialueelle tai kadun varteen. Maastoajosäännökset kannattaa muistaa kuitenkin. Helpoimmalla pääsee jos ajaa leirintäalueelle. Noin kolmella kympillä saa parille hengelle paikan, sähköt ja yleensä myös suihkut ja joissain tapauksessa myös saunat. Kokeilimme Taivassalossa olevaa Mussalon leirintäaluetta, suosittelemme.

Adria sopii myös ruska-aikaan ja talvikäyttöön, vesikiertoinen lattialämmitys ja lämmitetyt vesisäiliöt takaavat toimivuuden myös kylmemmissä olosuhteissa. Ohjaamon ylläoleva kattoikkuna kutsuu katselemaan revontulia!

Adria 670 SL Supreme asuntoauto

  • akseliväli 4,035 m
  • omapaino 3000 kg
  • moottorin tilavuus 2300 ccm
  • suurin teho 160 hv
  • koeajettu

Teksti ja kuvat: Olli-Pekka Jasu

Aiheeseen liittyviä juttuja