Nuutajärven lasikylään lasin vuonna 2022

Urjalan Nuutajärvi tunnetaan lasikylänä jo vuodesta 1793. Tänä päivänä lasikylä toimii paitsi Lasikoulun opiskelijoiden opinahjona, ennen kaikkea kiehtovana nähtävyytenä, taiteen ja elämysten kylänä. Ympäristö kulttuurihistoriallisesti arvokkaine rakennuksineen tarjoaa silmänruokaa niin ulkoa kuin sisältä käsin.

Nuutajärven lasikylään lasin vuonna 2022 | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Aloita lounaalla

Koska ihmisen on hyvä ravita itseään myös fyysisesti, vierailun voi aloittaa nauttimalla lounasta ravintola Pruuki Bistrossa. Tarjolla on maittavaa lounasta tai viikonloppuisiin Pruukin brunssia sekä pientä suolaista lasivitriinistä. Myös kasvisruokailijat on muistettu. Lounasajan ulkopuolella ravintolasta saa listalta hampurilaisia ja muita herkkuja.  

Suunta työpajoihin ja näyttelyihin

Kylässä asuu ja työskentelee lasinmuotoilun ammattilaisia ja heidän työtään voi työhuoneilla mahdollisesti päästä seuraamaan. Lasikylässä on periaatteena, että jos ovi on auki, sisälle saa mennä. Nuutajärvellä työskennellään edelleen samoissa vanhoissa rakennuksissa, jotka ovat lasitehtailija Adolf Törngrenin 1850-luvulla rakennuttamia. 

Vannahallissa on 28.8. asti lasinpuhaltaja Johannes Rantasalon näyttely Tehdas Factory- Lasia ja muuta. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Vannahallin hämärässä onkin aivan omansalainen tunnelma korkeassa tilassa, jossa taide ulottuu aina kattoon asti. Yksityiskohtia tehtaassa riittää ja tarina on katsojan silmissä. Rantasalolla on Alma Jantusen kanssa yhteinen, taidepalkinnoin palkittu lasistudio, Lasisirkus, joka perustettiin Nuutajärvelle 1999. Johannes Rantasalon taidelasia ja veistoksia on muun muassa monien museoiden ja Suomen valtion taidekokoelmassa.

Lasimakasiinissa on meneillään LASIAIKA – Uuden taidelasin näyttely, jolla juhlitaan YK:n kansainvälistä lasin vuotta 2022. Nähtävissä on teoksia jopa 33 Suomessa tänä päivänä toimivalta tekijältä. Kansainvälisen lasin vuoden aikana lasia käsitellään paitsi taiteen materiaalina myös tieteen, talouden ja kulttuurin kehittymisen mahdollistajana.  Lasivuosi huomioidaan maailmanlaajuisesti erilaisin tapahtumin, näyttelyin ja festivaalein. Näyttelyssä, kuten lasikylässä ylipäätään, on hämmentävää huomata mihin kaikkeen lasi taipuukaan taitavien tekijöiden käsissä.

Nuutajärven lasikylään lasin vuonna 2022 | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Taidelasiostoksia tai käyttölasia kotiin

Lasikylän putiikit tarjoavat näyttelyiden ja gallerioiden lisäksi katseltavaa. Perheen rasavillikot voi kuitenkin suosiolla jättää tältä retkeltä kotiin, jos ei kaipaa sydämentykytyksiä tuhansien eurojen taideteosten joukossa liikuttaessa. Jos innostut ostoksista, voit löytää kauniita taidelasiteoksia tai uniikkeja astioita kotiin vietäväksi, tai sitten sen perinteisen avaimenperän. Löytyypä yhdestä myymälästä myös Poikain parhaat-juomia, kuten alkoholittomia juhlakuohuja. 

Minettin jäätelöä

Välillä on hyvä istahtaa lepuuttamaan museovauhtisesta kävelystä uupuneita jalkoja. Siihen sopii mainiosti ulkoterassi ja Minettin jäätelöravintola. Tarjolla on kolmattakymmentä erilaista makua herkullista ja upean näköistä italialaistyyppistä jäätelöä. Aikuisille terassilta löytyy myös mietoja prosenttijuomia. 

Lopuksi lasimuseoon

Kun virkistystauko on pidetty, voi suunnata vielä olutpanimona aikoinaan toimineeseen Nuutajärven desingmuseoon, joka on nimetty Prykäriksi alkuperänsä mukaan. Museo on Nuutajärvelläkin työskennelleen Kaj Franckin suunnittelema kokonaistaideteos. Museon tila-arkkitehtuurin ja vitriinit ovat Franckin suunnittelemia sekä esiteltävä esineistö hänen valitsemaansa. Lasimuseo on nykyään osa Designmuseota. Nuutajärven lasimuseossa voi tutustua niin lasinpuhalluksen ja lasiteollisuuden historiaan, Nuutajärven omaan lasiesineistöön kuin tunnettujen lasitaiteilijoiden, kuten Franckin, Tynellin ja Oiva Toikan tuotantoon. On hauska tunnistaa itselle tuttuja laseja tai jälleen kerran hämmentyä siitä, miten lasia on käsitelty ja kuinka se taipuu. 

Nuutajärven lasikylään lasin vuonna 2022 | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Uimaranta lähellä

Jos päivä on lämmin, uinnin ystäville löytyy läheltä Nuutajärven uimaranta Rutajärven rannalta. Laiturilta on näkymät komeille kalliolle, jotka nousevat seinämänä järvestä.

Teksti ja kuvat AM

Aiheeseen liittyviä juttuja