Bridgen alkeiskurssi Wahren-opistossa syyslukukaudella 2022

Muutettuani äskettäin Forssaan tein Wahren-opiston rehtorille Simo Veistolalle aloitteen Bridgen alkeiskurssin järjestämisestä syyslukukaudella 2022. Hän hyväksyi esitykseni. Kurssi toteutetaan Forssassa torstaisin 25.8.-22.9. klo 17:00-20:15. Ilmoittautuminen alkaa 17.6. Kurssille otetaan enintään 20 osallistujaa. Ilmoittautua voi ensi perjantaista alkaen.

Bridgen alkeiskurssi Wahren-opistossa syyslukukaudella 2022 | Harrastus | Kotiseutulainen

Kurssin pääopettajana toimii hämeenlinnalainen Timo Halttunen, joka on perehtynyt bridgen salaisuuksiin peräti 40 vuotta. Hän pelaa viikoittain kerhotapaamisissa, kisaa vuosittain lukuisina viikonloppuina ja vetää silloin tällöin pelin alkeiskursseja mm. Hämeenlinnan ja Valkeakosken seudulla. Vapaa-aika vierähtää usein tutkimalla netissä lajin suomalaisia ja kansainvälisiä hienouksia. Halttunen on voittanut parinsa kanssa useita Suomenmestaruuksia ja muita mitaleita. Hän on osaamistasoltaan maailmanluokkaa. 

Bridge on maailman toiseksi suosituin korttipeli.Sitä voi harrastaa sekä seurustelu- että kilpailumielessä. Bridge on hyvää harjoitusta aivoille. Se kehittää strategista ajattelua, keskittymiskykyä ja psykologista silmää. 

Bridge on neljän hengen peli, jossa kaksi paria pelaa toisiaan vastaan. Yksi pari istuu pohjois-etelänä, toinen itä-läntenä. Pöydän äärellä vastakkaiset pelaajat muodostavat siis parin. 

Bridge jakaantuu tarjousvaiheeseen ja tikkipeliin. Tarjousvaiheessa kumpikin yrittää arvioida, montako tikkiä oma puoli voisi saada tikkipelissä joko tietty maa valttina tai valtittomassa pelissä eli sangissa. 

Tarjousvaiheen päätyttyä toisesta korkeimman tarjouksen tehneen parin pelaajasta tulee pelinviejä. Hänen partnerinsa levittää korttinsa pöydälle kaikkien nähtäville. Pelinviejä saa pelata omat korttinsa ja pöydän kortit. Hänen tavoitteena on ottaa omalle puolelleen vähintään lupaamansa määrän tikkejä. Puolustuspelaajat (vastustajat) yrittävät estää pelinviejää tässä. Jos pelinviejä saa vähintään sitoumuksensa verran tikkejä eli  peli menee kotiin, pelinviejäpari saa jaosta pisteitä. Jos taas peli menee pietiin, puolustajat saavat jaosta pisteitä. 

Vaikka bridge on toisaalta taitolaji ja toisaalta muistipeli, sen oppiminen onnistuu lähes kaikilta. Säännöt voi omaksua nopeasti jo alle kymmenvuotiaana tai yli seitsemänkymppisenä. Mutta lajissa kehittyminen vaatii pitkäjänteisyyttä. 

Bridgeä voi pelata tietokonettakin vastaan. Kone ei kuitenkaan pysty tarjouspelissä ihmisen ajatuksen tasolle kuten esimerkiksi shakissa. 

Pelivaiheessa on todennäköisyyksien arvioimista ja arvaamista sekä yksityiskohtien loogista yhdistelemistä. Näitä asioita oppii jokainen, kun paneutuu asiaan. 

Bridge on siinä mielessä hieno peli, että sitä voi pelata lähes kielitaidottamanakin missä päin maailmaa tahansa, koska säännöt ovat samat. Laji on erittäin suosittua liki kaikissa Euroopan maissa, mutta myös USA:ssa ja Kiinassa. Kaikki Pohjoismaat ovat lajin huipulla. Suomessa bridgeä aktiivisesti pelaa kilpaa noin 2000 henkilöä, mutta harrastajia on moninkertainen määrä. Forssan seudulla bridgen harrastus on ehkä tässä hetkellä vähäistä, eikä viime vuosikymmeninä liene järjestetty kilpailuja. 

Peruskurssilla selvitetään bridgen alkeet teorian ja harjoitusten avulla. Jollet ole aikaisemmin harrastanut bridgeä, pääset pelaaman ensimmäiset pelit. Parit sovitaan kunkin kurssipäivän alussa. 

Teksti: Leo Leppänen (77 v) 

”Aloitin bridgen aktiivisen pelaamisen 63-vuotiaana ja toimin alkeiskurssilla Timo Halttusen yhdyshenkilönä.” 

Aiheeseen liittyviä juttuja