Noutoruoka on tullut jäädäkseen

– Taistelutahtoa löytyy enkä aio luovuttaa. Positiivinen palaute ja lisääntynyt asiakaskunta auttavat jaksamaan, Loimaalla Grilli- ja lounasravintola Nimen omistaja Niina Järvi sanoo.

Noutoruoka on tullut jäädäkseen | Ruoka | Kotiseutulainen

Vaikka jotkut ravintolat laittoivat ovensa kiinni, kun ravintoloissa ei saanut syödä, Nime aloitti myös ruokien kotiinkuljetuksen.

− Nuoriso hakee syötävät sisältä. Useille vanhemmille ruoka-annos viedään ulos autoon ja kotiinkuljetukset ulottuvat Alastarolle ja Metsämaalle, Järvi kertoo.

Nime aloitti vuoden 2019 huhtikuun lopussa. Ei yksi eikä kaksivuotissyntymäpäiviä ole voitu pitää koronan vuoksi.

− Suuri kiitos kuuluu loimaalaisille,  että olemme vielä olemassa. Asiakasmäärät ovat kasvaneet. Viimeisenä lapset ovat löytäneet meidät, Järvi iloitsee.

Järven lisäksi Nimessä on kaksi työntekijää. Ruuan kotiinkuljetusten alettua, on tarvittu lisätyövoimaa.

Nimessä on sisällä 48 asiakaspaikkaa ja ulkona terassilla 26. Nyt tuolit ovat tyhjillään eikä alkoholiakaan saa anniskella.

Järvi sanoo grilli- ja lounasravintolan panostaneen uutuushampurilaisiin, vaikka lounasruuatkin on otettu hyvin vastaan.

− Laatu edellä mennään. Jos annokset maistuvat meille, maistuvat ne asiakkaillekin.

Järvi on muuttanut Naantalista Loimaalle. Hänellä on myös mediatoimisto, mutta se on nyt ”tauolla”. Korona-aikana hän on keskittynyt Nimeen, sillä haasteita on riittämiin ravintola-alalla.

Halutaan tukea paikallista yrittäjää

Asiakkaaat ovat uskomattoman hyvin ottaneet vastaan noutoruuat, Lounaskahvila Someron  Torituvan omistaja Kaisa Pomppu kiittelee somerolaisia.

Pomppu on kuullut usean asiakkaan sanovan, että he haluavat tukea paikallista yrittääjää. Samoin heillä on uskoa tulevaisuuteen, että Torituvan sadalle asiakaspaikalle päästään vielä.

− Uskon, että noutoruoka tulee jäädäkseen niin kuin etätyö, Pomppu arvelee.

Pompun lisäksi lounaskahvilassa on yksi työntekijä. Kaksi on jouduttu lomauttamaan.

Pomppu on havainnut niin suolaisten kuin makeiden kakkujen kysynnän lisääntyneen samoin kuin leivonnaisten.

− Toimintaa pitää kehittää asiakkaiden tarpeiden mukaan. Meiltä saa muun muassa viikonloppubokseja. Ruuan kotiinkuljetus on myös lisääntynyt, Pomppu sanoo.

Toivottavasti 15-vuotisjuhlat voidaan pitää

Noutoruualle on selvä kysyntä ja tilaus korona-aikana. Tämän on havainnut Lounasravintola Humppilan lasitornin yrittäjä Eija Linnala.

− Olemme koko vuoden tarjonneet noutoruokaa, vaikka alkuvuodesta oli noutopöytäkin. Nyt voi valita lämpimän ruuan, salaatin tai keiton, Linnala sanoo.

Hän on joutunut lomauttamaan viisi työntekijää ja yrittäjä tekee töitä puolisonsa kanssa.

− Hallitus saisi hieman aiemmin antaa näitä määräyksiä. Ainakin ravintola-ala kaipaa parempaa ennakointia, Linnala kritisoi.

Joulukuun 1. päivänä Linnala on ollut 15 vuotta yrittäjänä ja hän toivoo, että silloin voitaisiin pitää Lounasravintola Humppilan lasitornin syntymäpäivät.

Koska lounasravintolan alakerrassa on 120 asiakaspaikkaa, yläkerrassa 40 ja terassilla 30, kaikki mahtuivat syömään, kun asiakaspaikoista vain puolet sai olla käytössä.

Teksti ja kuvat Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja