Kansainvälisiä kohtaamisia

Origameja, japanilaista kulttuuria ja eri kulttuureiden kohtaamista Humppilassa, Jokioisissa ja Ypäjällä koko huhtikuun ja toukokuun ajan. Näiden kuntien kouluille tarjotaan työpaja huhtikuun aikana, missä oppilaat pääsevät tutustumaan japanilaiseen kulttuuriin, juhliin ja heidän paperitaitteluperinteeseensä, origamien tekemiseen.

Kansainvälisiä kohtaamisia | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Työpajakierros alkaa Humppilasta päätyen sitten Ypäjälle ja Jokioisiin. Toiminta on tarjottu jokaiselle kunnan kuudennelle luokalle. Työpajoja vetää japanilainen Tomie Cho

Alakouluille on tarjolla myös animaatiokooste sekä siihen liittyviä tehtäviä. Elokuvien avulla oppilaat pääsevät eri maiden kansantarinoiden kautta matkaamaan eri kulttuureiden tunnelmiin. Samaan aikaan sekä Humppilan, Jokioisten että Ypäjän kunnankirjastossa on valokuvanäyttelyt, jotka liittyvät kansainvälisyyteen erilaisten kohtaamisten kautta.

Toiminnan takana on Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän kunta, Kulttuuriyhdistys Kuvio ry, Videootit ry ja Taiteen edistämiskeskus. Toiminta on kokonaisuudessaan osa Taiteen edistämiskeskuksen laajempaa kulttuurisen moninaisuuden teemaa.  Vastaava kierros toteutettiin Forssan kaupungissa ja Tammelan kunnassa maaliskuussa.

Kansainvälisiä kohtaamisia | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Origamit

Ensimmäiset maininnat origamista löytyy jo 1680 Japanissa Ihara Saikakun julkaisemassa runossa. Siinä mainitaan shinto-häissä käytetty perinteinen perhosmuotoilu. Paperintaittotaide pysyi vuosisatojen ajan käsityöläiskäytössä. Noin viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana taittuvan materiaali on alkanut kiinnostaa laajemmin sekä taiteellisesti että tieteellisesti. Uusi taiteilijoiden sukupolvi ovat vieneet origamit kuvataiteen tasolle.

Työpajoissa oppilaat pääsevät tekemään origamia, missä paperi taittuu ja taittuu pienemmäksi ja pienemmäksi löytäen kaiken tämän jälkeen täysin uuden ja jännittävän muodon. Taittelun lopputulos on kuin taikuutta.

Okm – taide, kulttuuri ja moninainen Suomi

Opetus ja kulttuuriministeriö julkaisi vuoden 2021 alussa Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi – Kulttuuripolitiikka, maahanmuuttajat ja kulttuurisen moninaisuuden edistäminen -työryhmän loppuraportin. Tässä raportissa huomioidaan kansainvälistyvän Suomen muutokset ja tarpeet myös taide- ja kulttuurielämän näkökulmasta.

Kuvat: Maikki Kantola

KOHTAAMISIA -valokuvia

Kohtaamisia -valokuvanäyttely on esillä Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän kunnankirjastoissa toukokuun loppuun.

Kohtaamisia on sukellus kulttuurin moninaisuuteen. Nyt, kun rajat ovat kiinni ja ulkomaanmatkoja ei suositella, pääsemme matkustamaan ja kohtaamaan ihmisiä eri puolelta maailmaa tämän näyttelyn kautta. Näyttelyn kohtaamiset esittelevät ihmisiä vauvasta vaariin eri puolelta maailmaa. Jokaisessa kirjastossa on esillä laajasta kuvasarjasta eri näyttelykokonaisuus. Kuvat on otettu vuosina 2006 – 2018 Arabi Emiraateista, Armeniasta, Bangladeshista, Etiopiasta, Intiasta, Italiasta, Iranista, Japanista, Keniasta, Kiinasta, Malista, Meksikosta, Romaniasta ja Taiwanista.  Kohtaamiset ovat hetkiä, jotka ovat pysäyttäneet – hetkiä, joilla on ollut merkitystä. Ne ovat joko pysäyttäneet miettimään elämän monimuotoisuutta tai nostattaneet tavalla tai toisella hymyn huulille.

Jokioisissa ja Ypäjällä on esillä myös muutama Kulttuurien kimallus -valokuvasarjan kuva liittyen maahanmuuttajien juhliin Suomessa. Eri kulttuurien juhlien yhteisöllisyys sekä juhlien ja niiden asujen luoma tunnelma ovat samankaltaisia, vaikka juhlien aiheet ja aiheet eroavatkin toisistaan. Näyttelyn yhteyteen on kostettu myös tietopaketti muutamien isojen maiden ja uskontokuntien tärkeimmistä juhlista. Alakouluikäisille on tarjolla aiheeseen liittyviä tehtäviä. 

Molempien valokuvien taustalla on Videootit ry:n valokuvaajat.

Animaatiokoosteen (39 min) elokuvat  perustuvat eri maiden kansantarinoihin. Paikalliset lapset ja nuoret näissä animaatioiden tekomaissa ovat tehneet elokuvia liitännäisenä omaan tarinaperinteeseensä. Näiden kertomusten avulla pääsee sukeltamaan kunkin maan kulttuuriin ja matkaamaan satujen siivin kohti Irania, Intiaa, Kiinaa, Ukrainaa ja Meksikoa.  Animaatiot on tehty vuosien 2014 – 2017 aikana kansainvälisen lastenelokuvajärjestön CIFEJ:n, paikallisten lastenelokuvafestivaalien ja Videootit ry:n organisoimassa työpajoissa. Elokuvat on tekstitetty suomeksi.

Aiheeseen liittyviä juttuja