Tuntematon sotilas Jokioisilla

Tuntematon Teatteri esittää Tuntemattoman sotilaan Jokioisilla. Näytelmän on dramatisoinut Väinö Linnan Sotaromaanin pohjalta Sari Ojala, ja hän myös ohjaa esityksen.

Tuntematon sotilas Jokioisilla | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Väinö Linnan syntymästä tuli 20.12.2020 kuluneeksi 100 vuotta. Tuntematon Teatteri halusi kunnioittaa suuren suomalaisen kirjailijan työtä esittämällä hänen tunnetuimman teoksensa. Näytelmä kertoo Suomen rakastetuimman ja legendaarisimman tarinan. Näytelmässä seurataan konekiväärikomppanian vaiheita läpi jatkosodan. Hyökkäyssodan uho ja innostus vaihtuu asemasodan tylsistyttävään odotukseen ja lopulta rankkaan perääntymistaistoon. 

Teatteri Tuntemattoman näytelmäversiossa on mukana musiikkia, joka entisestään syventää sodan aiheuttamia suuria tunnetiloja. Musiikilla kerrotaan myös evakkojen ja karjalaisen kansan vaiheita. Oman osansa tarinaan tuovat myös lotat, jotka toimivat tarinassa kertojina ja rintamalla eri tehtävissä. 

Orkesteria johtaa kapellimestari/kosketinsoittaja Tuomo Sorri, sello Teemu Mastovaara ja klarinetti/saksofoni Kasper Sundqvist.

– Teemme täysin Väinö Linnan kirjaan pohjautuvan näytelmän.Tarinaan on otettu mausteita myös Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanista hänen juhlavuotensa kunniaksi, kertoo Sari Ojala. 

Näytelmässä on luvassa suuria tunteita ja koskettavia kohtauksia, mutta myös paljon hauskuutta, kun erilaiset luonteet kohtaavat ja kasvavat vähitellen yhtenäiseksi joukkueeksi. 

− Hienointa on, että koko meidän porukka uskoo tähän tarinaan täysillä ja se henki tulee välittymään myös katsomoon. 

– Esityspaikkana on Jokioisten vanha Höyläämö (Myllytie 3, 31600 Jokioinen), eli esiinnymme sisätiloissa, jolloin olemme suojassa sateelta ja tuulelta. 

Rooleissa: kertojalotta/Hauhian äiti/laulu Katja Ojala, kertojalotta/Koskelan morsian/laulu Sari Ojala, kertojalotta/Lyyti Rokka/laulu Tiina Sillanpää, kertojalotta/Alma Koskela Maija-Leena Syrjälä. Majuri Sarastie Kari Raiskio, kapteeni Kaarna/sotamies Susi Pekka Viljanen, luutnantti Lammio Sami Myllyoja, vänrikki Kariluoto Nikolai Saikkonen, vänrikki Koskela Jorma Lastunen, alikersantti Hietanen Juha Heikkilä, alikersantti Lahtinen Ari Heinämäki, alikersantti Lehto Ville Karvonen, alikersantti Mäkilä Rauno Junnila, alikersantti Rokka Petri Känkänen, sotamies Honkajoki/pastori Mikko Viljanen, sotamies Määttä Romeo Ampuja, sotamies Rahikainen Matias Pynnönen, sotamies Riitaoja/Hauhia Matias Warnicki, sotamies Vanhala Kalle Lahtinen.

Aäni- ja valosuunnittelu Jouni Alho ja Veijo Heinonen. Lavastussuunnitelma Sami Myllyoja ja Sampsa Jaakkola.  Kuvat Kalle Lahtinen.

Aiheeseen liittyviä juttuja